Venson a Jalapeno Uzený sausage
od Cai Ap Bryna z @gameandflames
Ingredients
2,5 kg zvěřiny
1,5 kg vepřového bůčku
150 g jemně nasekaného jalapeňo
200 ml vody
2 lžíce soli
1½ lžičky cibulového prášku
1 lžička papriky
1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
½ lžičky kajenského pepře
1½ lžičky sušené šalvěje
1½ lžičky sušeného tymiánu
¾ lžičky česnekového prášku
¾ lžičky muškátu
1 lžička cukru
¾ lžičky nového koření
¾ lžičky muškátového oříšku
Preparation
Metoda:
Výroba klobásy:
Maso nakrájejte na kostky a projeďte mlýnkem na maso.
Rukama promíchejte koření, ne jalapenos, které použijete později.
Znovu dejte přes mlýnek na maso, to pomůže koření zamíchat hlouběji do masa.
Přidejte nakrájené jalapenos a znovu důkladně promíchejte.
Vložte do náplně na klobásy, pomocí přírodních vepřových kůží je protáhněte a svažte. Musíte pamatovat na to, aby bylo vše velmi chladné.
Kouřit:
Používám Bradley Digital 4 Rack Smoker. Funguje jako pochoutka pro malou dávku pro domácí použití. Můžu zavěsit asi 12 slušných párků pohodlně shora, pravděpodobně bych mohl udělat víc, ale 12 dělá dobře mně a mé rodině.
Pro tento recept jsem použil javorové brikety, které nebyly příliš silné, jen pěkný lehký kouř a chuť na doplnění klobás, naložil jsem Bradley na 3 hodiny (9 briket) a pak jsem dal udírnu na 120 °C
Dostatek tepla, aby klobásy získaly pěknou barvu a dostatek času, aby získaly tu kouřovou chuť.
V tomto receptu jsem je kouřil asi 2,5 hodiny, dokud nedosáhneme teploty 75 °C, před podáváním je nechal 5 minut odpočívat. Někdy může být vaření rychlejší, vždy se vyplatí kontrolovat teplotu pomocí sondy. Pokud je vaříte příliš dlouho, klobásy se mohou vysušit.