Uzený vyléčený Slanina na hůlce Recept
Tento recept jsem nazval uzenou uzenou slaninou na hůlce, protože vyléčená žebra chutnají přesně jako slanina. Celkově pro první pokus byla žebra docela dobrá. Chuť byla spíš jako šunka a rozhodně stojí za to znovu. Maso bylo červené a já jsem si všiml, že maso se netahuje z kosti stejně jako nevyzpytatelná žebra. Nejsem si jistý, jestli to bylo kvůli tomuto konkrétnímu kusu masa, nebo jestli to mělo něco společného s procesem vytvrzování. Rub je poměrně silný v příchutích, takže příště je kouří/vařím bez tření nebo alespoň jednoho stojanu bez jakéhokoli koření. Tím, že nepoužívám rub, budu lépe ochutnat vyléčené maso. Dávám přednost spareribům ve stylu St. Louis, protože jsou již oříznuty tak, jak se mi líbí. Pokud chcete, můžete použít nevyléčená náhradní žebra. Nejprve odstraňte membránu ze zadní části žeber. V případě potřeby nakrájejte žebra tak, aby se vešly vaše stojany. Zjistil jsem, že pro spareriby musím snížit konec tří žeber z nejmenší strany. Pak položím všechny menší kousky na jeden stojan. Rub je volitelný. Tento recept jsem dostal z Weberovy velké knihy grilování. Toto je můj oblíbený rub pro vepřová žebra, ale je to také skvělý tření pro hovězí maso. Pro recept na vyléčený náhradní žebra jsem vynechal sůl. Pokud chcete skvělý tření pro žebra bez vyléčení nebo jen pro obecné použití, přidejte sůl.
Ingredients
Lék:
1 polévková lžíce na libru Morton's Tender Quick nebo Basic Dry Cure
1 – 2 ČL na libru tmavě hnědého cukru nebo sladidla dle vašeho výběru (použil jsem 1,5 ČL na libru)
žebírka ve stylu St. Louis; nebo dětských zad
Kansas City Style Rub:
2 PL papriky
2 lžíce světle hnědého cukru (používám tmavě hnědý)
1 PL chilli prášku (použijte svůj oblíbený, pokud je váš chilli prášek pálivý, můžete použít 2 lžičky)
1 lžíce košer soli
1 PL mletého černého pepře
2 PL granulovaného česneku
2 PL granulované cibule (nebo na prášek)
1 ČL mletého kmínu
Preparation
Pro The Cure:
Suché ingredience důkladně promíchejte. Do své kúry můžete přidat více koření, ale protože jsem se chystala použít rub, chtěla jsem zachovat toto základní a jen zvýšit sladkost.
Pro Rub:
V malé misce smíchejte ingredience. Maso naneste na obě strany a přitlačte. V tuto chvíli můžete udit/ vařit, nebo pevně zabalit do plastové fólie, dát do misky a na 2 až 8 hodin chladit.
*Poznámka: Nepoužil jsem sůl v tomto potírání na sušená žebra.
Naneste asi ⅔ kúry na masitou stranu žeber a zbývající kúru na stranu kostí. Vložte do uzavíratelných plastových sáčků. Pokud jsou žebra řezaná, vejdou se do pytlů velikosti galon. Pokud není rozřezán, budete muset použít sáček o velikosti 2 galony a možná budete schopni umístit dva stojany na velikost 2 galony.
Vložte do lednice masovou stranou dolů, kostí nahoru. U žeber kúra 7 - 12 hodin, u dětských zad cca 4 - 6 hodin.
Během doby vytvrzování byste si měli všimnout tvorby určité tekutiny. V polovině doby vytvrzování zvedněte sáček a houpejte s ním tam a zpět, aby se vytvrzení rozložilo. Vložte ho zpět do lednice masovou stranou dolů a pokračujte v nakládání.
Pokud jde o dobu vytvrzování, tloušťka žeber se liší, proto použijte vyšší časy pro silnější žebra. Nebo můžete použít vyšší časy pro více slaniny. Ale čím déle budete léčit, tím bude slanější. Navrhuji začít s nižšími časy a poté, co uděláte svou první várku, můžete odtud upravit. Žebra, která jsem měl, byla dost tenká, takže 7 hodin bylo tak akorát.
Po uplynutí doby vytvrzování vyjměte ze sáčku a důkladně opláchněte vytvrzenou hmotu a osušte papírovou utěrkou.
VOLITELNÉ: Opláchněte veškerý lék, který je v sáčku, a vložte žebra zpět do sáčku. Vraťte do lednice a nechte 12 – 24 hodin odpočinout. To umožňuje pokračovat v procesu nakládání a poskytuje čas na rovnoměrné rozložení v mase.
Kouření/vaření:
Použijte svůj oblíbený způsob uzení/vaření žebírek. Jen přivedu maso na pokojovou teplotu, udím/vařím při 210ºF (98,9ºC) s použitím 1:20 – 1:40 hodiny pekanového kouře. Stříkám jen zřídka.
Pekanový ořech
Dřevo
Se sladkou a jemnou chutí, která z něj dělá jemnějšího bratrance Hickory, se pekanové bisquette dobře hodí k drůbeži, hovězímu, vepřovému, jehněčímu, zvěřině a vodní drůbeži.
Shop Now