Horký uzené vepřové maso kari - sendvičové jídlo
Jsem lovecký sběratel. Myslím, že to začalo v raném věku?
Ingredients
1 kg vepřové panenky (celý kus)
25 g soli
15 g cukru muscavado
5 g dusitanové soli
2,5 g kajenského pepře
2,5 g čerstvě mletého černého pepře
Preparation
Byly doby, kdy jsem sbíral jízdní řády autobusů. Myslím to vážně. Než jsem přestal, měl jsem hodně přes sto. Zásuvka uprostřed mého stolu byla přecpaná, než jsem později ztratil zájem, když už nebyly relevantní. Celý život jsem také rád rybařil a lovil. Líbí se mi to vzrušení, čekání, zážitek z přírody, chvíle, kdy se to „stane“ a pocit, že jsem vlastně blízko a můžu žít z přírody.
Teď jsem zněl trochu jako jistý Scanian strýc s vlastní farmou, koťaty, husami a bramborovou půdou, ale je to tak. Líbí se mi to. Několikrát, co teď dostanu příležitost. Uvědomuji si však, že opravdu záleží jen na mně samotném, že se to stává příliš zřídka. Ještě nikdy v životě jsem neměl takovou příležitost se skutečně dostat pryč jako nyní. Někdy nechápu, jak o sobě přemýšlím. Pryč se mnou! Stejně je to o sběratelství. Baví mě vytvářet zásoby jídla, být napřed. Sendviče se totiž jedí na montážní lince ve většině švédských domácností.
Kolik balíčků předem nakrájené uzené šunky za rok nekoupíte? Tak proč si neudělám vlastní pomazánku? Mnohem chutnější a mnohem užitečnější. Už jsem se toho dotkl v předchozím příspěvku, ale nyní se to stalo skutečností. Je neuvěřitelně uspokojující naplnit udírnu něčím, co jste si připravili před pár dny. Když se pak za masem zavřou dvířka k udírně a kouř prosákne ven, je těžké být trpělivý. Chodím jako kočka kolem horké kaše. Nasává vůně a netrpělivě a příliš často se dívá na teploměr na maso.
Tentokrát jsem uzil tři různé kusy masa. Hlavním lákadlem byl celý vepřový bok, ale jako čistý bonus byl uzený i steak ze svíčkové a dva kousky vepřového boku. Když stejně začnete kouřit, je hloupé to pořádně nenaplnit. Bez problému spolkne osm kilo masa.
Ze svíčkové se na jarním slunci stane jednohubka s vychlazeným pivem. Začnete tím, že maso osolíte nasucho.
V tomto receptu jsem vycházela z množství na jedno kilo masa. S dochucovadlem si samozřejmě můžete dělat, co chcete, ale myslím, že množství dusitanové soli, běžné soli a cukru je dobře vyvážené.
Jaro je ideální čas začít vážně kouřit. Navíc nemusíte mrznout pokaždé, když „jen vyjděte ven a trochu se podívejte na ten kouř...“
Metoda:
Všechno koření smícháme dohromady.
Vepřová panenka Parera řekla, že okraje budou hladké a pěkné.
Odstraňte přebytečný tuk na vnější straně. Poté propíchněte dírky uprostřed čtverce špendlíkem na brambory. Měli byste "klovat" několikrát ze všech stran. To znamená, že solení lépe pronikne, bude lépe chutnat, prodlouží se trvanlivost a maso bude mít po uzení rovnoměrnější barvu.
Maso potřeme směsí koření. Poté vložte do lednice v plastovém sáčku. Poté kousek masa položte na váhu.
Maso každý den masírujte a otáčejte. (Pokud máte vakuovou baličku, je možné maso zabalit i vakuově. Poněkud to také urychlí vykopávání).
Maso může odpočívat v lednici asi čtyři dny. Pokud je kus masa větší, lze jej nechat na další den.
Maso vyjmeme a opláchneme vodou.
Poté kus masa osušte. Nejlepší je, když máte čas dát kousek na mřížku a nechat přes noc v lednici odpočinout. (Povrch masa po uzení bude mnohem lepší, když bude maso úplně suché).
Maso pak udit, nejlépe jablečnými briketami, ale dobrý je i bílý ořech.
Kouřím pomalu s horní klapkou otevřenou do třetiny. Teplotu ve skříni udržuji kolem 70-75 stupňů C. Když vnitřní teplota masa dosáhne 68 stupňů C, je hotové. (Trvá to pár hodin, tak nespěchejte a raději mezitím nenakukujte do skříně).
Po uzení maso pár minut koupu ve vroucí vodě. Dělám to proto, abych na povrchu získal jemnější a příjemnější chuť kouře.
Před vložením do lednice vyjměte, osušte a nechte zcela vychladnout.
Jablko
Dřevo
Lehké, ovocné a lehce nasládlé kouřové aroma, které se snoubí s drůbežím, hovězím, vepřovým, jehněčím a sýrem.
Shop Now