Uzení ústřice Carpet Bagger Steak s Rosti & Gremolata Máslo
Jak lépe oslavit Valentýna než ústřicemi?
Ingredients
(Podává 2)
pro jednoduchý dvorní bujón:
100 ml bílého vína
malý svazek petrželky a tymiánu
plátek citronu
6 ústřic
400g plátek ribeye nebo sirlon, steak (měl by být dobrý 3 cm silný)
na máslo gremolata:
50 g másla
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce jemně nasekané petrželky
1 stroužek česneku, rozdrcený na dužinu
pro rosti:
1 střední/velký brambor
Preparation
Můj návrh je, že si koupíte tucet, naservírujete 6 au naturelle jako předkrm a zbylých 6 vykouříte a připravíte si luxusní večeři z uzených ústřic a ribeye „carpet bagger steak“.
Pravděpodobně nejklasičtější příklad stravování „surf and turf“.
Za tímto účelem se vaše ústřice krátce povaří v jednoduchém dvorním vývaru a poté se jemně udí z dubového dřeva.
Poté se jemně vtlačí dovnitř steaku, který se také krátce povaří.
Nechal jsem si dvě uzené ústřice sedět obkročmo na steaku spolu s nějakým zářivým máslem gremolata.
A následovat? Studna...
Způsob uzení ústřic:
Opatrně vyjměte ústřice ze skořápek a opláchněte všechny stopy písku nebo skořápky, odložte stranou.
Suroviny na bujón dejte do velmi malé pánve a přidejte 100 ml vody.
Přiveďte k varu a vařte 3 minuty.
Vložte ústřice do likéru a jemně povařte ne déle než minutu.
Vyjměte děrovanou lžící a nechte vychladnout.
Posaďte je na kousek fólie a potřete lehkým olivovým olejem, aby nevyschly.
Nyní je vykuřte za studena s dubovými bisketami vloženými do zásobníku Bradley Smoker po dobu 15 minut (nebo až 30 minut, chcete-li intenzivnější chuť).
Vyjměte, zabalte a chlaďte, dokud nebude potřeba.
Máslo z gremolaty připravte tak, že nasekáte citronovou kůru, česnekovou dužinu a petrželku a poté je i s citronovou šťávou vtlačíte do másla plochou stranou kuchyňského nože. Svineme do válce a dáme stranou.
Troubu předehřejte na 180°C. Brambory oloupejte a vařte 12 minut.
Sceďte a nechte vychladnout tak, aby se to dalo zvládnout, pak slupku sejměte palci a nastrouhejte nahrubo do mísy.
Přidejte sůl podle chuti a 25 g másla gremolata, které jste si vyrobili.
Zamíchejte, aby se zapracovalo, a poté udělejte bramborovou směs do 2 tvarů rosti na vymazaný plech.
Pečte 20-30 minut do zlatova.
Zatímco se rosti vaří, vyřízněte ze strany steaku štěrbinu, abyste vytvořili kapsu dostatečně velkou, aby se do ní vešly 4 uzené ústřice (jemně je zatlačte dovnitř).
Povrch steaku potřeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.
Postavte na sporák těžkou pánev nebo plotýnku a zahřejte ji na kouření a poté steak opékejte 3–4 minuty z každé strany (aby byl vzácný až středně propečený).
Steak nechte 5-6 minut odpočinout, než rozříznete bagger na koberce na dvě silné poloviny, z nichž každá obsahuje 2 uzené ústřice.
Pracujte rychle a naservírujte steak z koberce obkročmo na nahřátých talířích.
Navrch každou přidejte zbývající kouřové ústřice a plátek másla gremolata.
Ihned podávejte se zelenou zeleninou a rukolou.
Dub
Dřevo
Nejuniverzálnějším dřevem ze všech je dub. Výborně se hodí k drůbeži, hovězímu, vepřovému, jehněčímu a zvěřině.
Shop Now