Uzený sezamový zázvor Wasabi Losos Recept
Pokud milujete ryby, dobře, i když ryby nemilujete, určitě si zamilujete tento recept na uzeného lososa od Chef Ted Reader. Chef Reader nás provede, jak vyrobit uzený sezamový zázvor wasabi losos, který se rozpouští v ústech. Tento recept využívá metodu horkého kouře s olšovým dřevem a skořicovými tyčinkami. Nejprve lososa potřete trochou černého pepře a poté připravte dokonalou směs omáček, koření a hnědého cukru, abyste lososa polili. Umístěte připraveného lososa do udírny Bradley a poté ho hodinu uďte horkým kouřem. V polovině cesty potřete lososa ještě jednou „speciální“ polevou a poté vyjměte uzeného lososa, který se vám rozpustí v ústech. Podívejte se na video, získejte recept na uzeného lososa a vyzkoušejte ho na vlastní kůži!
Ingredients
20 skořicových tyčinek, každá o délce přibližně 6 palců
1 Strana čerstvého lososa, kůže, přibližně 1 ½ – 2 libry
¼ šálku sójové omáčky
2 lžíce Mirin
2 PL rýžového vinného octa
1 PL chilli omáčky sambal oelek
2 PL hnědého cukru
Hrst čerstvého koriandru, nakrájeného
2 zelené cibule, nakrájené nadrobno
1 citron, oloupaný a odšťavněný
1 ČL každého čerstvě nastrouhaného zázvoru
Opečená sezamová semínka
Černá sezamová semínka
Košer sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Preparation
Položte tyčinky skořice přes spodní část udírny v rovnoměrné řadě tak, aby tyčinky těsně přiléhaly k sobě.
Položte stranu lososa na špejle skořice. Volně přikryjte plastovou fólií a vložte do lednice a nechte 1 hodinu odpočinout, aby se skořice lehce zalila do lososa a před vařením zůstala pěkně studená. Po položení přes tyčinky skořice posypte lososa černým pepřem.
Tip: Než je začnete kouřit, nechte své mořské plody vždy ledově studené. Zůstává pevnější, lépe drží přírodní šťávy a zůstává svěží.
V malé misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet, sambal chilli a hnědou. Promícháme a dáme stranou.
Pomocí rašple najemno oloupeme citron. Přidejte kůru do sójové směsi.
Pomocí rašple nastrouháme najemno čerstvý zázvor a přidáme do sójové směsi.
Odšťavněte citron a přidejte jej do sójové směsi. Přidejte nakrájený koriandr, zelenou cibulku a sezamová semínka, promíchejte a odstavte.
Teploty kouření:
Nastavte Bradley Smoker podle pokynů výrobce a jako prostředek pro uzení lososa použijte olšové dřevěné biskety.
Nastavte teploty ovládání kuřáka na 250-260 °F.
Lososa vyndejte z lednice. Lososovou stranu ochuťte trochou košer soli a čerstvě mletým černým pepřem. Odloženou sójovo-citronovo-zázvorovou směs rovnoměrně natřeme na lososa.
Umístěte lososa doprostřed předehřátého uzení Bradley Smoker. Do nejtlustší části lososa vložte digitální teploměrovou sondu. Zavřete dvířka a nechte lososa kouřit horkým kouřem po dobu 1 hodiny nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 150 °F.
Odstraňte z kuřáka. Na lososa volně podávejte sojovo-citronovo-zázvorovou směs.
Ihned podávejte.