Uzený Kandovaný losos Recept
Jeden z lepších kandovaných receptů lososů, s nimiž jsme v průběhu let přišli.
Ingredients
Filety z lososa (Coho, Chinook nebo Sockeye)
½ galonu vody
¼ šálku hrubé soli
3 a ½ šálku pravého javorového sirupu
4 kg čistého medu (rozpuštěného)
4 kg cukru Demerra
¼ šálku citronové šťávy
Preparation
Solanku předem promíchejte a nechte uležet, aby se chutě propojily a cukr se rozpustil.
Po odstranění kostí a kůže nakrájejte lososa na tenké proužky široké ~ ½ až palec a ¼ palce silné.
Vložte proužky do solného roztoku na 24 hodin.
Poté vyjměte každý proužek, nesmývajte solný roztok, protože tvoří glazuru, a propíchněte jeden (těžší) konec ½ kulatého párátka (říkal jsem vám, že to bylo časově náročné!) a zavěste zavěšené na gril. Prostor tak, aby se proužky vzájemně nedotýkaly, protože se spojí, pokud uděláte chybu! Zde je příklad toho, jak gril vypadá připravený k sušení:
Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny rybí proužky, a dejte na chladné místo, aby se vysušila. Fanoušci tento krok urychlí. To často trvá déle než 24 hodin. Zpočátku nemůžete ventilátory spustit příliš blízko, nebo to způsobí, že se proužky vzájemně dotknou a spojí se. Dávejte také pozor, abyste produkt příliš nevysušili. Všimněte si, že proužky by měly být v podstatě průsvitné, protože přes většinu z nich můžete vidět párátko.
Pak je to na chvíli do kuřáka. Hickory mi přijde na tento recept trochu moc silný. Směs ½ jablka a ½ olše vytváří velmi jemnou „sametovou“ chuť. Udržujte teplotu poněkud nízkou (~ 125), aby nedošlo k přesušení a připálení.
Vyjměte z udírny a nechte vychladnout. Poté vyjměte párátko z každého proužku a vakuově uzavřete/zmrazte všechny, které se nechystáte hned spolknout.
Hotový produkt zůstane stále průhledný, ale získá výrazně kouřovou příchuť. BÁJEČNÝ!