Ústřice Rockefeller v kouři - charakter pro klasiku
Je příjemné se dozvědět, že švédské recepty zde v Bradley Smoker si také všiml našich kolegů ve Francii. I když jsme se v současné době inspirovat do větší oblasti potravin z celého světa, bylo to do značné míry v francouzské kuchyni, že mnoho z našich potravin tradic začalo.
Ingredients
12 ústřic (včetně tekutiny)
1,25 dl suchého šumivého vína
1 lžička koncentrovaného rybího vývaru
2 lžíce másla
1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
2 šalotky (jemně nakrájené)
Cca. 140 g listového špenátu
2 dl smetany
2 lžíce strouhanky sýr čedar (jemně nastrouhaný) petrželka nebo pažitka na ozdobu
Preparation
Abychom si trochu extra zaflirtovali s Francouzi, dnes si vezmeme francouzské jídlo pocházející z New Orleans a ukážeme si, jak skvěle funguje v kouři Bradley. Že bude opět lehčí jídlo, závisí více na náhodě než na reflexi. Právě kvůli zpestření se uvažovalo, že se toho budeme držet, možná uděláme naja lososa nebo něco většího rustikálního, ale s ústřicovou sezónou, která brzy skončí, je stejně dobré udeřit do velkého buben a končit třeskem.
Oyster Rockefeller byl údajně vytvořen v roce 1889 v New Orleans v restauraci Antoine's Julesem Anciatorem. Nápad se zrodil, když byl aktuálně nedostatek šneků. Místo toho se podívali na místní ústřice, kterých bylo nepřeberné množství. Musely to být ústřice. Pro svůj luxus a šmrnc byl pokrm pojmenován po snad nejbohatším muži té doby, Johnu D. Rockefellerovi. Recept, který se jim podařilo navždy utajit, je mnohými považován za listový špenát, který pravděpodobně dává pokrmu zelený prvek. Anciatore však vždy popíral, že by gratinované ústřice obsahovaly špenát. Smrtí původce je prý původní recept nenávratně ztracen a to, co se dnes vaří, jsou opravdu „jen“ kopie.
To však nezabránilo kuchařům z celého světa v tom, aby znovu a znovu přijímali své výklady na jídelních lístcích. Skutečnost, že se stala tak populární, znamená, že mnozí se museli velmi přiblížit uznávanému originálu. Porovnejte s diskusí o obsahu a původu carbonara. Pokud nad ústřicemi váháte, ale přesto chcete vyzkoušet, Rockefeller je jasná volba.
Viděli jsme mnoho pochybovačů, kteří dnes při zmínce o ústřicích září jako malé sluneční paprsky. Především je to asi tím, že pocit v ústech se nedá srovnat s čerstvou ústřicí. V Rockefellerovi jsou ústřice spíše jako vařená modrá mušle ve sladké omáčce s křupavou vrškem. To, že hotové uzené a gratinované ústřice také vždy jakoby dojdou předčasně, je také dobré hodnocení, ne? Mnozí mohou mít s takovým klasickým pokrmem problémy, ale vaření v kouři dodává v našich očích další fantastický rozměr.
Oyster Rockefeller je mírný ve svém základním designu a těží z extra charakteru, který kouř dává. Smetana, ale i sýr se zvláštní péčí přebírají chuť spáleného dřeva. Pro tento pokrm není potřeba žádná další příprava. Není to řidič na dlouhé vzdálenosti, který potřebuje seřízení nebo kontrolu teplot. Na uzené ústřice Rockefeller je vždycky čas.
Níže najdete recept na náš uzený originál. Vařte ústřice na nejvyšší teplotu necelou půlhodinu, vychutnejte si vhodný nápoj a nechte se svést...
Metoda:
Spusťte udírnu na nejvyšší teplotu (160°C/320°F), aby se stihla před uzením zahřát.
Začněte kouřit s briketou dle vlastního výběru. Vhodné jsou mírnější brikety jako je olše.
Otevřete ústřice a tekutinu slijte přes sítko do šálku.
Maso uvolněte a uschovejte také cupanou část skořápky. Ujistěte se, že je očištěn od úlomků a vloček.
Sítko vypláchněte a ústřice také sceďte do hrnku.
Víno svaříme s tekutinou z ústřic.
Mírně snižte teplotu a přidejte ústřice. Necháme jednu minutu povařit. Seberte ústřice a dejte stranou.
Do vína přidáme rybí vývar a smetanu a dále dusíme. Omáčku je třeba zredukovat, dokud nezbudou asi 2 dl. V klidu. Vložte máslo do jiného hrnce.
Přidejte cibuli a česnek – orestujte doměkka a dozlatova.
Nakonec přidejte špenátové listy a sporadicky míchejte, dokud špenát nepustí téměř všechnu tekutinu. Hlasitost se nyní výrazně snížila.
Dochuťte solí a pepřem.
Umístěte skořápky na jeden nebo více udících roštů.
Základy naplníme špenátovou směsí.
Položte ústřice zpět navrch a přelijte je smetanovou omáčkou.
Prsty poprášíme strouhanku a navrch nasypeme nastrouhaný čedar nebo jiný slanější sýr.
Udit ústřice po dobu 20-25 minut. Je-li použito více roštů, vyměňte jejich místo po poloviční době.
Ozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a podáváme s vhodným nápojem.
Odrůda
Balíček
Toto balení odrůd obsahuje 24 kusů jablka, olše, mesquite, bílého ořechu a javoru pro různé příchutě.
Shop Now