A KEDGEree Breakfast s Bradley kouřeným lingem
Environmentalisté nám neustále připomínáme vyzkoušet různé ryby, které pomáhají zachovat naše zásoby ryb. Tady jsme s Lingem kreativní ...
Ingredients
pro kedgeree (dost pro čtyři):
750 g filé z mníka uzeného za studena
50 g másla
1 malá cibule, oloupaná a nakrájená nadrobno
2 cm kostka čerstvého zázvoru, oloupaného a najemno nakrájeného
1 lžička kurkuma
1 lžička madrasského kari prášku
300 ml rýže basmati
600 ml kuřecího vývaru
sůl pepř
dokončit:
4 vejce, vařená 6 minut, vychladlá, vyloupaná a rozpůlená
1 lžíce jemně nasekané petrželky
šťáva z citronu, podle chuti
Preparation
Tento měsíc představujeme linga – neznáte jej? Vzhledově se blíží tresce nebo tresky jednoskvrnné; krásná bílá, šupinatá ryba, která je po uzení jemná a šťavnatá. Ekologové nám neustále připomínají, abychom zkoušeli různé ryby, abychom pomohli zachovat naše rybí populace. Abych byl úplně upřímný, těžko bych rozeznal rozdíl mezi mníkem a treskou jednoskvrnnou, ale protože filé v nabídce mého obchodníka s rybami byly nejhustší a nejhezčí v ten den, koupil jsem mníka. Za studena jsem uzil filet, který vážil 750 g, a rozhodl jsem se rodině dopřát jednu z nejlepších nedělních snídaní, které znám, kedgeree. Dalo by se to vylepšit jedině tím, že vaření bude dělat někdo jiný. Jen se podívejte na ty nádherně vlhké vločky ryb!
Metoda Kouření mníka:
Připravte lák z 1 litru vroucí vody, 30 g soli a 20 g světle hnědého cukru. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, a poté zcela vychladněte, než ponoříte filet mníka masou dolů do solného roztoku. Nechte 1 hodinu, poté sceďte, osušte kuchyňskou utěrkou a nechejte přes noc odkryté v lednici.
Naplňte Bradley Smoker hromadou dubových bisket, připevněte box na studené uzení a nechte skříňku naplnit kouřem. Filet položte kůží dolů na drátěnou polici a uďte 1 1/2 hodiny.
Dokončete v kuchyni
Troubu předehřejte na 180°C. Filet z mníka položte kůží dolů na plech a pečte 10 minut, vyjměte a dejte stranou.
V hrnci rozpustíme 30 g másla a 4–5 minut podusíme cibuli a nakrájený zázvor, dokud nezměknou, ale nezbarví se. Přidejte kurkumu, kari, několik mletých pepřů, lžičku soli a rýži basmati. Vše otáčejte stěrkou, dokud nebude rýže obalená a lesknoucí se. Přidejte horký vývar a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte na nejnižším ohni 15 minut nebo dokud není rýže téměř uvařená.
Vyjměte uzeného mníka z kůže ve velkých vločkách a nezapomeňte ponechat i kosti. Snažte se při tom ryby příliš nerozbíjet. K rýži přidejte uzeného mníka a jemně vmíchejte. vraťte na oheň na dalších 3–5 minut, dokud se ryba neohřeje a rýže nezměkne.
Přidejte petržel spolu se zbylým máslem (nakrájeným na kostičky) a citronovou šťávou podle chuti. Navrch položte rozpůlená vařená vejce a ihned podávejte.
Dub
Dřevo
Nejuniverzálnějším dřevem ze všech je dub. Výborně se hodí k drůbeži, hovězímu, vepřovému, jehněčímu a zvěřině.
Shop Now