Irish Boxty with Hot Smoked Salmon

Irish Boxty s Hot Uzený losos

Dan Shahin

Boxty, tradiční irská bramborová palačinka, je perfektní loď pro celou řadu polevu. Zvolili jsme to top s Hot Smoked Salmon s Smoked Asparagus a Crème Fraiche, ale klasická kombinace Smoked Bacon a Egg dělá pěkně! Vážně, cokoliv jde s Boxtym.

Ingredients

Pro Boxtyho

1 ½ šálku nastrouhaných syrových brambor

1 hrnek univerzální mouky

1 šálek zbylé bramborové kaše

1 vejce

1 lžíce odstředěného mléka

¼ šálku olivového oleje

sůl a pepř na dochucení

Pro horkého uzeného lososa

2 filety z lososa

¼ hnědého cukru

1 polévková lžíce

1 lžička mletého černého pepře

1 šálek créme fraiche

Obloha (použili jsme řeřichu, ale zelenou cibulku, petržel, kopr atd.)

Preparation

Metoda:

Na lososovi nechte kůži. Pokud je filet tlustší než 1″, nařízněte dužinu každé 2″ až 3″ asi 1/2″ až 3/8″ hluboko, paralelně a probíhající ve směru žebra. Lososa napěňte rostlinným olejem. Měl by být celý potažený, ale neměl by kapat olejem.

Lososa bohatě potřete směsí cukru a soli. K tření můžete klidně přidat další koření a bylinky, jako je kopr, suchá hořčice nebo cibulový prášek. Směs cukru, soli a koření vetřeme do filetu.

Filety lososa, maso na maso, zabalte do igelitové fólie a poté dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.

Po vytvrzení položte lososa na rošt kůží dolů a do předehřáté udírny na 80 °C na 2,5 až 3,5 hodiny. (Čas se bude lišit v závislosti na velikosti filetu. Doporučuji je zkontrolovat po 2 hodinách).

Chřest připravíme tak, že odlomíme dřevnatou část stonku. Lehce je potřete olivovým olejem a posypte solí. Kouřte na horním stojanu cca. 90 minut.

Když je losos téměř hotový, vhoďte do velké mísy nastrouhané brambory s moukou. Vmíchejte bramborovou kaši, dokud se nespojí. V samostatné misce rozšlehejte vejce a odstředěné mléko; vmícháme do brambor. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Vložte bramborovou směs a vytvořte placičky o průměru asi 2 palce. Smažte na obou stranách dozlatova, 3 až 4 minuty na každé straně. Nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou. Navrch dejte uzeného lososa, kopeček crème fraiche a posypte řeřichou zahradní nebo nějakou tenkou nakrájenou zelenou cibulkou na ozdobu.

Boxty je univerzální základ pro mnoho druhů polevy. Skvěle se hodí tradiční zálivka z uzené slaniny a vajíčka nebo něco jedinečného, jako jsou uzená kachní prsa s ovocným kompotem pro sladkou i slanou pochoutku.