Irish Boxty s Hot Uzený losos
Boxty, tradiční irská bramborová palačinka, je perfektní loď pro celou řadu polevu. Zvolili jsme to top s Hot Smoked Salmon s Smoked Asparagus a Crème Fraiche, ale klasická kombinace Smoked Bacon a Egg dělá pěkně! Vážně, cokoliv jde s Boxtym.
Ingredients
Pro Boxtyho
1 ½ šálku nastrouhaných syrových brambor
1 hrnek univerzální mouky
1 šálek zbylé bramborové kaše
1 vejce
1 lžíce odstředěného mléka
¼ šálku olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
Pro horkého uzeného lososa
2 filety z lososa
¼ hnědého cukru
1 polévková lžíce
1 lžička mletého černého pepře
1 šálek créme fraiche
Obloha (použili jsme řeřichu, ale zelenou cibulku, petržel, kopr atd.)
Preparation
Metoda:
Na lososovi nechte kůži. Pokud je filet tlustší než 1″, nařízněte dužinu každé 2″ až 3″ asi 1/2″ až 3/8″ hluboko, paralelně a probíhající ve směru žebra. Lososa napěňte rostlinným olejem. Měl by být celý potažený, ale neměl by kapat olejem.
Lososa bohatě potřete směsí cukru a soli. K tření můžete klidně přidat další koření a bylinky, jako je kopr, suchá hořčice nebo cibulový prášek. Směs cukru, soli a koření vetřeme do filetu.
Filety lososa, maso na maso, zabalte do igelitové fólie a poté dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Po vytvrzení položte lososa na rošt kůží dolů a do předehřáté udírny na 80 °C na 2,5 až 3,5 hodiny. (Čas se bude lišit v závislosti na velikosti filetu. Doporučuji je zkontrolovat po 2 hodinách).
Chřest připravíme tak, že odlomíme dřevnatou část stonku. Lehce je potřete olivovým olejem a posypte solí. Kouřte na horním stojanu cca. 90 minut.
Když je losos téměř hotový, vhoďte do velké mísy nastrouhané brambory s moukou. Vmíchejte bramborovou kaši, dokud se nespojí. V samostatné misce rozšlehejte vejce a odstředěné mléko; vmícháme do brambor. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Vložte bramborovou směs a vytvořte placičky o průměru asi 2 palce. Smažte na obou stranách dozlatova, 3 až 4 minuty na každé straně. Nechte okapat na plechu vyloženém papírovou utěrkou. Navrch dejte uzeného lososa, kopeček crème fraiche a posypte řeřichou zahradní nebo nějakou tenkou nakrájenou zelenou cibulkou na ozdobu.
Boxty je univerzální základ pro mnoho druhů polevy. Skvěle se hodí tradiční zálivka z uzené slaniny a vajíčka nebo něco jedinečného, jako jsou uzená kachní prsa s ovocným kompotem pro sladkou i slanou pochoutku.