Horký Uzený pražma zlacené hlavy & Hřebenatka Risotto
Gilt-head Hrašník je takový poutač a poslední na trhu v pátek prosil, aby byl horký kouřený.
Ingredients
Lék:
700 g cejna obecného
50 g mořské soli
25 g přírodního cukru
(Podává 4)
velká šalotka
velký stroužek česneku
65 g másla
300 g rýže na rizoto
250 ml bílého vína
Sůl a pepř
Velká hrst mladých listů špenátu
4 nakrájená, zralá, čerstvá rajčata
tucet velkých hřebenatek
Preparation
Vždy toužím vyzkoušet něco nového a upřímně řečeno, nikdy jsem neslyšel, že by někdo kouřil cejna zlatého – i když jsem si jistý, že někteří jsou, jak se ukázalo, senzační svým jemným, čistě bílým, šťavnatým způsobem. Značně preferuji uzení ryb vcelku; na kůži, na hlavě atd. Maso si pak uchová oleje a šťávu a kouřová chuť nepřebije sladkost ryby.
To Cure & Smoke
Pro mě 700 g cejna obecného míchal jsem 50 g mořské soli s 25 g přírodního cukru a třel rybu zevnitř i zvenčí - nechal ji v nerezové misce půl hodiny.
Připravil jsem Bradley Smoker se spoustou Olše bisket ve stohu a teplota ve skříni na 110 °C/220 °F.
Rybu důkladně opláchněte a osušte kuchyňskou utěrkou, zevnitř i zvenku. Postavte na drátěný stojan, přeneste do Bradley a kuřte 2 hodiny, do té doby je ryba úplně zlatá a dokonale uzená za tepla!
Před zakrytím a mražením nechte zcela vychladnout.
Slouží 4
Z cejna stáhneme kůži a na mísu opatrně odstraníme vločky ryby z kostí, dáme stranou, přikryjeme a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Oloupejte a jemně nasekejte a velká šalotka a a velký stroužek česneku a přidejte do velké restované pánve s 40 g másla - velmi jemně vařte 3 minuty, dokud nezměkne, ale nezbarví se, nyní přidejte 300 g rýže na rizoto a promícháme, aby se obalila máslem.
Zvyšte teplotu a přidejte 250 ml bílého vínaza mírného míchání, dokud se nevstřebá rýží.
Jakmile se vstřebá, začněte přidávat a dobrý rybí vývar, po naběračkách, dokud není rýže téměř měkká.
Podle chuti okořeníme sůl a pepř a přidat a velká hrst mladých listů špenátu a 4 nakrájená, zralá, čerstvá rajčata.
Pokračujte v míchání a jakmile špenát zavadne, stáhněte ho z plotny a udržujte v teple.
Vyčistit a tucet velkých hřebenatek a osušte. Koření s sůl a pepř.
Rozpalte pánev na kouření, vhoďte 25 g másla a jakmile se rozpustí a zpění, vložte mušle jednu po druhé do másla - jakmile jsou všechny pečlivě umístěny, je čas je jednu po druhé obracet.
Měly by být zlaté a neměly by se z každé strany opékat déle než minutu.
Rizoto rozdělte do nahřátých misek a navrch dejte mušle a posypte vločkami horkého uzeného cejna.
Podávejte s měsíčky citronu.
Olše
dřevo
Olše se běžně používá pro uzený losos kvůli své jemnější chuti. Díky své lehké, sladké a pižmové chuti se však jedná o jemnou kouřovou příchuť, která se hodí téměř ke každému pokrmu.
Shop Now