Bradley Smoked Haddock & Asparagus Risotto

Bradley Treska jednoskvrnná & Asparagus Risotto

Sandra Tate

Britský chřest je s námi na krátkou dobu a společně s šťavnatými vločkami uzeného tresky je ohromující rizoto.

Ingredients

(Podává 2)

350 g uzené tresky jednoskvrnné (viz výše způsob nakládání/uzení)

250 g rýže arborio

900 ml dobrého rybího vývaru (recept na domácí rybí vývar viz poznámka redakce)

200 g svazek chřestu

1 šalotka, oloupaná a nakrájená nadrobno

40 g másla

1 lžíce čerstvě nasekaného kerblíku

sůl pepř

plátky citronu

Preparation

Nejprve tresku jednoskvrnnou vykuřte (a na toto jídlo se vyplatí udit dost a jednu stranu tresky na ušetření).

Připravte si lák z 600 ml vody (převařené a vychladlé) a 150 g soli.

Položte 2 strany tresky jednoskvrnné (celková váha té mé byla 700 g) vedle sebe do přiléhavé nádoby a přelijte lákem, aby se ponořil.

Po 30 minutách vyjměte z nálevu a důkladně opláchněte a poté zcela osušte kuchyňským papírem.

Položte společně na ocelový drátěný stojan Bradley. Vypněte udírnu Bradley a přidejte 6 dubových bisket do zásobníku.

Jakmile je uzení v plném proudu, zasuňte tresku (s podnosem pod ni, aby se zachytily kapky) a kuřte po dobu 30 minut, poté zvyšte teplotu na 70 °C/160 °F na další hodinu. Dužnina bude lehce zabarvená, neprůhledná a vlhká.

Nechte vychladnout, zabalte do mastného pergamenu a dejte do lednice.

Poznámka redakce: Rybí vývar je k dostání v některých dobrých supermarketech, ale vyrobit si vlastní je strašně jednoduché a velmi užitečné. Při nákupu tresky požádejte svého obchodníka s rybami o nějaké kosti z bílých ryb – rád vám vyhoví a zdarma. Kosti dejte na velký tác spolu s neoloupanou cibulí, čistým pórkem, několika tyčinkami celeru a kapkou olivového oleje. Pečeme ve středně vyhřáté troubě půl hodiny do zbarvení. Přeneste vše na velkou pánev; pekáč opláchněte a vydrhněte horkou vodou, abyste získali zbytky ryb, a nalijte na kosti a zeleninu; přidejte velkou sklenici bílého vína, špetku šafránu, sušené červené chilli a půl plechovky nakrájených rajčat. Přiveďte k varu a vařte 30 minut, než sceďte přes velmi jemné síto. Rybí vývar vydrží v lednici jen pár dní, ale dobře zmrazí.

Metoda:

Ve velké pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo a nakrájenou šalotku vaříme 3 minuty, aby změkla (nenecháme zbarvit).

Přidejte rýži a trochu koření a vmíchejte do másla, aby se obalilo; jakmile se rýže leskne, přidejte naběračku horkého vývaru. Zásoba se poměrně rychle vstřebá a pak je čas přidat další.

Pokračujte v přilévání vývaru naběračkou za občasného míchání, dokud není rýže téměř měkká a vývar se vstřebá (možná budete potřebovat více nebo méně vývaru - v případě potřeby přidejte trochu vody).

Mezitím z chřestu ořízněte dřevnaté konce a vyhoďte.

Odřízněte špičky a zbytek stonků nakrájejte na 2 cm kousky a poté vařte ve vroucí osolené vodě 4–5 minut téměř uvařené. Sceďte a dejte stranou.

Jemně odstraňte vločky tresky z kůže a dejte stranou.

Několik minut předtím, než je rýže zcela uvařená, vmícháme do rizota chřest, nasekaný kerblík a vločky tresky jednoskvrnné.

Vařte další 2-3 minuty a poté rozdělte do nahřátých misek.

Podávejte s měsíčky citronu.

Dub
 Dřevo

Dubové biskety pro kuřáky Bradley

Nejuniverzálnějším dřevem ze všech je dub. Výborně se hodí k drůbeži, hovězímu, vepřovému, jehněčímu a zvěřině.

Shop Now