Bradley Treska jednoskvrnná & Asparagus Risotto
Britský chřest je s námi na krátkou dobu a společně s šťavnatými vločkami uzeného tresky je ohromující rizoto.
Ingredients
(Podává 2)
350 g uzené tresky jednoskvrnné (viz výše způsob nakládání/uzení)
250 g rýže arborio
900 ml dobrého rybího vývaru (recept na domácí rybí vývar viz poznámka redakce)
200 g svazek chřestu
1 šalotka, oloupaná a nakrájená nadrobno
40 g másla
1 lžíce čerstvě nasekaného kerblíku
sůl pepř
plátky citronu
Preparation
Nejprve tresku jednoskvrnnou vykuřte (a na toto jídlo se vyplatí udit dost a jednu stranu tresky na ušetření).
Připravte si lák z 600 ml vody (převařené a vychladlé) a 150 g soli.
Položte 2 strany tresky jednoskvrnné (celková váha té mé byla 700 g) vedle sebe do přiléhavé nádoby a přelijte lákem, aby se ponořil.
Po 30 minutách vyjměte z nálevu a důkladně opláchněte a poté zcela osušte kuchyňským papírem.
Položte společně na ocelový drátěný stojan Bradley. Vypněte udírnu Bradley a přidejte 6 dubových bisket do zásobníku.
Jakmile je uzení v plném proudu, zasuňte tresku (s podnosem pod ni, aby se zachytily kapky) a kuřte po dobu 30 minut, poté zvyšte teplotu na 70 °C/160 °F na další hodinu. Dužnina bude lehce zabarvená, neprůhledná a vlhká.
Nechte vychladnout, zabalte do mastného pergamenu a dejte do lednice.
Poznámka redakce: Rybí vývar je k dostání v některých dobrých supermarketech, ale vyrobit si vlastní je strašně jednoduché a velmi užitečné. Při nákupu tresky požádejte svého obchodníka s rybami o nějaké kosti z bílých ryb – rád vám vyhoví a zdarma. Kosti dejte na velký tác spolu s neoloupanou cibulí, čistým pórkem, několika tyčinkami celeru a kapkou olivového oleje. Pečeme ve středně vyhřáté troubě půl hodiny do zbarvení. Přeneste vše na velkou pánev; pekáč opláchněte a vydrhněte horkou vodou, abyste získali zbytky ryb, a nalijte na kosti a zeleninu; přidejte velkou sklenici bílého vína, špetku šafránu, sušené červené chilli a půl plechovky nakrájených rajčat. Přiveďte k varu a vařte 30 minut, než sceďte přes velmi jemné síto. Rybí vývar vydrží v lednici jen pár dní, ale dobře zmrazí.
Metoda:
Ve velké pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo a nakrájenou šalotku vaříme 3 minuty, aby změkla (nenecháme zbarvit).
Přidejte rýži a trochu koření a vmíchejte do másla, aby se obalilo; jakmile se rýže leskne, přidejte naběračku horkého vývaru. Zásoba se poměrně rychle vstřebá a pak je čas přidat další.
Pokračujte v přilévání vývaru naběračkou za občasného míchání, dokud není rýže téměř měkká a vývar se vstřebá (možná budete potřebovat více nebo méně vývaru - v případě potřeby přidejte trochu vody).
Mezitím z chřestu ořízněte dřevnaté konce a vyhoďte.
Odřízněte špičky a zbytek stonků nakrájejte na 2 cm kousky a poté vařte ve vroucí osolené vodě 4–5 minut téměř uvařené. Sceďte a dejte stranou.
Jemně odstraňte vločky tresky z kůže a dejte stranou.
Několik minut předtím, než je rýže zcela uvařená, vmícháme do rizota chřest, nasekaný kerblík a vločky tresky jednoskvrnné.
Vařte další 2-3 minuty a poté rozdělte do nahřátých misek.
Podávejte s měsíčky citronu.
Dub
Dřevo
Nejuniverzálnějším dřevem ze všech je dub. Výborně se hodí k drůbeži, hovězímu, vepřovému, jehněčímu a zvěřině.
Shop Now