Bradley Uzená makrela Pate
Makrel je lahodně mastná, plně ochucená ryba a žebrání, aby byla kouřena.
Ingredients
400 g uzené makrely, zbavené slupky
200 g smetanového sýra
1 lžíce smetanového křenu
šťáva z citronu
1 lžička jemně nasekané petrželky
plátky kváskového chleba, opečené
plátky citronu k podávání
Preparation
Nyní dorazily v hojnosti kolem břehů Spojeného království a představují dokonalý důvod, proč si o Velikonocích zapálit (nebo by to mělo být) váš Bradley Smoker.
Na 800 g makrely vyfiletované a očištěné smíchejte 50 g soli s 50 g světle hnědého cukru a šťávou z citronu.
Vetřete kúru do masité strany ryby a položte maso na maso dohromady do přiléhavé nádoby.
Nechte působit 30 minut, poté důkladně opláchněte, osušte a položte na koše z ocelového drátu Bradley, které jsou od sebe vzdálené.
Filety nechte hodinu sušit na chladném a vzdušném místě (ne v lednici).
Zahřejte Bradley Smoker na 150 °F/65 °C – 170 °F/75 °C, vložte 3 dubové bisquette a uďte asi 1 hodinu nebo dokud se neuvaří. Nechte vychladnout a poté zchlaďte.
Poznámka redakce: Pokud nejste v pozici, kdy si ulovíte vlastní, ale máte dobrého obchodníka s rybami, budete mít jistotu, že budete mít tu nejčerstvější makrelu ulovenou toho rána. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ji připravíte ještě ten samý den (kupte si dostatečné množství na uzení a pár servírujte čerstvé z grilu, pokud chcete ocenit naprostou všestrannost této krásné ryby). Pro účely uzení by bylo také dobré požádat obchodníka s rybami, aby rybu vyfiletoval. Odstraňte veškeré stopy tmavých, zakrvácených oblastí ryb, jinak zkazí chuť s hořkou pachutí. Po uzeném filé vydrží v lednici dobře až 5 dní, ale (jako u většiny věcí) čím čerstvější, tím lepší.
Měli byste mít dostatek filetů, abyste si to udělali jako předkrm nebo lehký oběd – a některé si necháte na další den. Snídaně uzená makrela se sázeným vejcem je jasným vítězem.
Metoda:
Připravte a uďte makrelu podle výše uvedených pokynů.
Zcela vychladněte, zabalte do nepromastitelného papíru a dejte do lednice.
Odstraňte z makrely kůži (a tmavě hnědé maso – pokud jste nároční na prezentaci!) a kosti, na které narazíte (malé nejsou pro hrdlo problém), poté maso jemně otřete prsty.
Rezervujte si 100 g rybích vloček.
Zbývající uzenou makrelu dejte do mísy a nahrubo natrhejte vločky dvěma vidličkami (zachovejte nějakou texturu).
Vmíchejte smetanový sýr a křen a dochuťte podle chuti citronovou šťávou.
Vmíchejte nasekanou petrželku a štědré množství dávejte na teplé toasty.
Nakonec oblečte část odložených makrel a posypte další petrželkou.
Podávejte s plátkem citronu.
Dub
Dřevo
Nejuniverzálnějším dřevem ze všech je dub. Výborně se hodí k drůbeži, hovězímu, vepřovému, jehněčímu a zvěřině.
Shop Now