Uzený Rizoto Recept s Ted Reader
Připravte se na vyrovnání hry s rizoto s tímto neodolatelným uzeným receptem rizoto.
Ingredients
Uzená rýže Arborio:
4 šálky rýže Arborio
2 lžíce čerstvých listů rozmarýnu
Rizoto:
3 PL olivového oleje
1 šálek uzené rýže Arborio (recept výše)
2 lžíce uzeného česneku, nasekaného (recept výše)
½ šálku + ¼ šálku bílého vína
4 šálky kuřecího vývaru
1 šálek uzené cibule, nakrájené na plátky (recept výše)
1 šálek uzených švestkových rajčat, nakrájených (recept výše)
1 šálek uzené sladké červené papriky, nakrájené (recept výše)
¼ šálku uzených feferonek, nakrájených (recept výše)
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
½ šálku sýra mascarpone
Čerstvé listy rozmarýnu, natrhané
¼ šálku parmazánu, strouhaného nebo nastrouhaného
1 citron, rozpůlený
Uzení cibule, česneku, papriky a rajčat:
2 velké bílé cibule, nakrájené na poloviny, každá na půl čtvrtky (klínky)
24 Tučné stroužky česneku, oloupané
4 sladké červené papriky (ovčák nebo zvonek)
4-8 pálivé červené chilli papričky
8 Švestkových rajčat, nakrájených na čtvrtky
Košer sůl, podle chuti
Teplota kouře: 200º
Příchuť bisquette: Javor nebo Hickory nebo Dub nebo jablko
Doba uzení: 4 až 6 hodin
4 stojany Bradley Smoker
Hliníková fólie
1 velký hrnec
1 nádoba Mason
Preparation
Uzená rýže Arborio:
4 šálky rýže Arborio, 2 lžíce čerstvých listů rozmarýnu, natrhané.
Vezměte stojan a pevně jej zabalte do hliníkové fólie. Pomocí jehly z injekční stříkačky nebo něčeho jemného propíchněte fólií spoustu malých otvorů, abyste umožnili pronikání kouře. Ale ne příliš velké, protože rýže propadne otvory.
Poznámka: Pokud chcete, můžete použít alobal, ale zjistil jsem, že čím více můžete mít rýži na roštu rozprostřenou, tím lepší pronikání kouře dosáhnete.
Ve velké misce smíchejte rýži a natrhané lístky rozmarýnu. Nalijte směs na alobal a rovnoměrně rozetřete po fólii. Vložíme do udírny a udíme asi 6 hodin, nebo dokud rýže nezačne získávat bronzovou barvu (jediná skutečně znatelná změna na rýži). Ujistěte se, že rýži každou hodinu jemně promícháte, protože to umožní rovnoměrnější kouř na rýži.
Poznámka: K pohybu rýže používám ruce. Tip: Je důležité udržovat vlhkost na minimu, protože chcete suchý kouř, aby rýže neabsorbovala vlhkost.
Vyjměte rýži z udírny a nechte ji zcela vychladnout. Po vychladnutí rýži vakuově zabalte nebo ji před použitím uložte do zednické nádoby alespoň na 24 hodin. Poznámka: Neotevřená sklenice uzené rýže vydrží až 6 měsíců, takže si rýži klidně připravte předem. Připraví 4 šálky.
Uzení cibule, česneku, papriky a rajčat:
Položte měsíčky cibule, česnek, červenou papriku, pálivé chilli papričky a švestková rajčata na rošty, rovnoměrně rozmístěné. Dochuťte podle chuti košer solí. Vložíme do udírny a udíme na středně vysokou, asi 180-200ºF, přibližně 3-4 hodiny, nebo dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Vyjměte z udírny a nechte vychladnout. Vyrábí různé druhy uzené zeleniny.
Rizoto:
V pánvi se silným dnem rozehřejte olivový olej na střední až středně vysoké teplotě. Přidejte uzenou rýži Arborio a za stálého míchání nechte rýži asi jednu minutu opéct na oleji. Přidejte česnek a poté za stálého míchání přilévejte bílé víno. Pomalu přidávejte kuřecí vývar, ½ šálku najednou, jak se rýže vaří a absorbuje tekutinu. Když zhoustne, přidejte více tekutiny. Bude to trvat přibližně 20 minut.
Když je rýže hotová, přidejte uzenou cibuli, rajčata, sladkou a feferonku. Dobře promíchejte. Přidejte zbývající ¼ šálku vína a špetku soli a pepře. Přidejte sýr mascarpone a míchejte, dokud se nezapracuje. Přidejte natrhané lístky rozmarýnu a parmazán. Dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření.
Zatímco se rizoto vaří, položte polovinu citronu na gril kůží dolů, aby se mírně griloval.
Chcete-li podávat, vložte rizoto do misek a navrch posypte grilovaným citronem a několika lístky rozmarýnu. Ozdobte extra parmazánem a ihned podávejte.