Uzený Třešeň Staromódní
Dnes půjdeme mimo obvyklý kuřácký rámec.
Ingredients
4-5 uzených třešní nebo syrového bigaru (70°C/1h)
5 cl Woodford Reserve Bourbon (Kentucky rovný)
2 cl cukrového sirupu
pár kapek Angostury
malý střik sodové vody
Preparation
Slanina nebude. Žádná hruď, dokonce ani losí srdce, uzená vanilková zmrzlina nebo solná lékořice.
Dnes je pátek a v pátek si vychutnáte páteční drink, chcete-li koktejl TGIF - Smoked Cherry Old Fashioned. Přidal jsem koktejl TGIF jen proto, aby Bradley HQ v Anglii alespoň jednoho dne pochopil, o čem se tu skutečně píše. Tady ve Švédsku už víme, že se tomu říká páteční drink.
Nejprve jsem vám chtěl trochu chytře říct, že Old Fashioned je jedním z mála nápojů, které daly sklenici jméno; staromódní sklo. Pak mě napadlo, že tam jsou sklenice na šampaňské, pivo a víno. Měl jsem smůlu myšlení. Menší chybou je, že je málo koktejlů, které mají sklenice pojmenované po nich. Tom Collins možná, ale tam mám pocit, že sklenice s vysokým míčem je přijatelnější. To mě nutí přemýšlet, co bylo dřív? Koktejl Old Fashioned nebo skleněný Old Fashioned? Správná odpověď je sklenice. Jen se tomu říkalo jinak - "kamenná zmrzlina".
Říká se, že Old Fashioned se poprvé podával na konci 19. století ve Spojených státech. Dříve, na začátku tohoto století, se začalo mluvit o „koktejlech“, ale to bylo dlouho předtím, než barmani a blogeři vytvořili mixologii celé věci.
Ingredience byly stále jednoduché a málo a co definovalo koktejl, bylo stále nejasné. Redaktor novin požádal o vysvětlení slova koktejl napsal: "...mocný otřes lihovin, hořkých, vody a cukru." Staromódní. Kde přesně byl nápoj poprvé podáván, není jasné, názory se liší. Zajímavostí však je, že město Louisville pojmenovalo tento nápoj svým oficiálním městským nápojem. Každý rok během prvních dvou týdnů v červnu se slaví „Staromódní čtrnáct dní“. Dva týdny před Národním dnem bourbonu 14. června. The Old Fashioned jako fenomén a koktejl také získal obrovskou podporu, když byl hlavní hrdina Mad Men téměř neustále viděn popíjet jeden.
Bylo vyrobeno nespočet variant staromódního. Zatímco někteří diskutují, zda to má být bourbon nebo žitná whisky, já si mezitím rád sednu a místo whisky usrknu gin. Naše dnešní Old Fashioned je však něco neobvyklého.
V tomto koktejlu jsem zamíchal uzené bigary přímo od kuřáka Bradley. Představte si maraschino 2.0. Bigar raw se udí při 70°C hodinu, samozřejmě s třešňovými briketami.
Jako základ používám Woodford Reserve Bourbon, přidám trochu cukrového sirupu, pár kapek Angostura bitters a šplouchnutí sody. Tenhle Old Fashioned je v puse strašně vzrušující.
Teď si musím sednout a dát si doušek, protože když ještě jednou napíšu Old Fashioned, začnou mi krvácet oči.
Metoda:
Spusťte udírnu Bradley a nastavte teplotu na 70°C.
Třešně zbavíme jádřinců, nejsnadněji je to s vykrajovátkem třešní.
Když je kouř horký, třešně hodinu uďte.
Poté nechte vychladnout.
Na dno staromódní sklenice rozmačkejte 6–8 třešní.
V míchací sklenici s ledem smíchejte bourbon, cukrový sirup a Angosturu.
Do staromódní sklenice přidejte led, nápoj sceďte, pokapejte troškou sody a zamíchejte barovou lžičkou.
Je lepší navyšovat množství sodovky postupně, než si jí dát moc dolů najednou.
Třešeň
Dřevo
Cherry Bisquettes poskytují jemné, sladké a ovocné aroma ideální pro uzení drůbeže, ryb, mořských plodů, hovězího, vepřového, jehněčího, vodní drůbeže, zeleniny a sýra.
Shop Now