Tips & Tricks for Making Your Very Own Jerky

Tipy a triky pro výrobu Váš vlastní trhaný

Posted on: January 12, 2023



Vytváření trhaného je mnohem jednodušší, než si člověk může myslet. Stejně dobrý, jak může být trhaný nakoupený v obchodě, domácí trhaný je fenomenální! Zde je několik triků a tipů, které vám pomohou začít.

Výroba Jerkyho je mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Jakkoli dobrý může být trhanec z obchodu, domácí trhanec je fenomenální! Zde je několik triků a tipů, které vám pomohou začít.

 Vyberte si nejštíhlejší střih, jaký najdete

Při uzení jiných potravin obvykle vyhledáváme tučná a dobře mramorovaná masa. Při výrobě jitrnic chceme mít obsah tuku co nejnižší, protože budeme maso dehydratovat.

Příliš mnoho tuku nejenže zabrání správnému vysušení masa, ale také během krátké doby žlukne. K hovězímu masu se samozřejmě dá udělat trhanec, jak všichni dobře a dobře víme. Přesto můžete připravit vynikající jerky s více než libovým masem, jako je zvěřina a los. Eye of round, bottom round nebo flank steak jsou všechny dobré libové řezy a vynikající volba pro přípravu jerky.

Příprava masa

Vyjměte maso z lednice a ihned začněte s přípravou. Vzhledem k tomu, že velmi studené maso je nejsnazší nakrájet na tenké plátky, zvažte, zda je před krájením na chvíli odložit do mrazáku.

Maso nakrájejte podél zrna na ¼ palce silné proužky a při krájení odstraňte veškerý tuk. Marinujte přes noc. Druhý den maso vyjmeme z marinády, ale neoplachujeme.

Buďte kreativní s marinádou. Použijte ingredience inspirované Asií, jako je zázvor a mirin, nebo se vydejte jihozápadní cestou a zkuste přidat Cajunské koření a limetku. Hlavní metodou konzervace jerky je sušení, ne nutně fáze solení nebo vytvrzování, jako u jiných projektů. S chutí se tu tedy můžete trochu rozdivočit.

Sušení masa

Zavěste trhanec na háky na maso v udírně a sušte trhanec při 140 °F bez kouře, aby se povrch vysušil.

Začněte kouřit

Přidejte do udírny několik bisket. Vyzkoušejte Apple, Cherry, Hickory nebo Mesquite a zapněte teplo na 165 °F, kouřte 2-3 hodiny. Zvyšte teplotu o dalších 10 stupňů a kuřte až do konce. Že je trhanec hotový, poznáte, když ho ohnete a začne se třepit. Delším uzením do fáze, kdy při ohnutí praskne, sice trhanec prodlouží trvanlivost, ale bude méně chutný.

Jak to bezpečně uložit

Vzhledem k tomu, že toto maso není zcela dehydratované (v tu chvíli se nedalo žvýkat) a protože se nepoužívají kúry a kultury, nezapomeňte jerky uložit do lednice. Vydrží dlouho a uchovávání v chladném a regulovaném prostředí zajistí, že vydrží ještě déle!

Podívejte se na některé z našich snadno vyrobitelných receptů tady.