Using a Salinometer For the Food Smoking Cure

Používat Salinometr Pro kúru proti kouření

Posted on: January 12, 2023



Brinky recepty na přípravu na kouření potravin mají širokou škálu solných koncentrací. Losonometr je stroj, který je schopen změřit obsah tabulky soli (NaCl), známá samalita, roztoku. Další jméno pro soleometr je vodivostní měřidlo, neboť rozpuštěná sůl ve vodě zvýší jeho schopnost provádět elektřinu na měřitelných úrovních.

Recepty na slaný nálev k přípravě pro uzení potravin mají široký rozsah koncentrací soli. Salinoměr je stroj, který je schopen měřit obsah kuchyňské soli (NaCl), známou assalinitu, v roztoku. Jiný název pro salinometr je měřič vodivosti, protože rozpuštěná sůl ve vodě zvýší jeho schopnost vést elektřinu na měřitelných úrovních.

Při používání salinometru ale mějte na paměti, že neměří jen množství soli v receptu. Jiné rozpuštěné přísady, jako je cukr nebo melasa, také produkují vyšší hodnotu. Kromě toho některé přísady solanky, jako je sójová nebo teriyaki omáčka, obsahují sůl jako součást svých přísad.

Při použití salinometru můžete získat přesnější měření množství soli v receptu na solný roztok, pokud to uděláte. Před přidáním ostatních ingrediencí otestujte pouze část vody a soli v receptu. Množství soli v šálku sójové omáčky nebo omáčky teriyaki můžete určit pomocí nutriční tabulky na lahvičce.

Problémy, které je třeba si uvědomit

Nevýhodou použití salinometru je, že jde o časově náročný proces pokus-omyl. V tomto scénáři chcete připravit tři šálky solného roztoku o koncentraci 40 ml fyziologického roztoku. Do vody přidáte svazek soli, mícháte, dokud se nerozpustí, což může chvíli trvat, a změříte slanost. Poté musíte přidat další sůl a projít procesem znovu, dokud se nepřiblížíte požadované slanosti. Je rychlejší rozpustit velké množství soli ve vodě a vytvořit solný roztok, který je koncentrovanější, než byste chtěli. Poté přidávejte vodu, dokud koncentrace neklesne na požadovanou úroveň.

Pokud chcete vyrobit solanku se specifickou koncentrací nebo chcete určit koncentraci soli v receptu, je mnohem jednodušší, rychlejší a přesnější použít tabulku solanky. Stačí trochu matematiky a převodu měření. Například, kolik šálků je v galonu? Kolik uncí nebo gramů v šálku konkrétního druhu soli?

Dalším problémem při použití salinometru je, že solanka musí být dostatečně hluboká, aby mohla salinometr plavat. Pokud děláte dva galony solanky, nebude to problém. Pokud ale připravujete čtyři šálky solného roztoku, možná jej budete muset smíchat ve vysoké úzké nádobě. Tímto způsobem bude salinometr schopen plavat.

Profesionální tip: Na internetu je spousta převodních tabulek, takže opravdu nemusíte kupovat salinometr. Zde je odkaz na velmi spolehlivý graf.

Výroba solanky/solných tabulek

Na závěr

Doufáme, že jste se naučili něco užitečného o používání salinometrů při nakládání a konzervování masa. Rozhodně se nezapomeňte podívat na Bradley Food Smoking Blog pro další užitečné tipy a triky.