Pokud jde o mořské plody, jedním z nejoblíbenějších jídel jsou krevety. Má vyvážený poměr sladké a slané s jedinečnou jemnou chutí, díky čemuž je perfektním plátnem pro různé koření a omáčky. Krevety můžete vařit mnoha způsoby, ale jedním z nejlepších způsobů je uzení. Krevety můžete udit třemi různými způsoby, v závislosti na vašich preferencích a dostupných kuchyňských nástrojích.
Čerstvé nebo mražené
Uzení krevet začíná výběrem toho, jaký druh krevety je pro vaše okolnosti vhodnější. Pokud se chystáte vařit krevety ve stejný den, je nejlepší koupit co nejčerstvější. V opačném případě zvolte mražené krevety. Tyto mořské plody se kazí poměrně rychle, vydávají kyselou vůni, matný vzhled a neobvykle slizkou texturu.
Pokud jste si koupili mražené krevety, musíte je řádně rozmrazit, jinak se jejich kvalita zhorší. Toho lze dosáhnout třemi různými způsoby. Vezměte na vědomí, že veškeré rozmrazování by mělo být prováděno pomocí studené vody a neměli byste dávat krevety do mikrovlnné trouby. To způsobí, že krevety budou náchylné k hromadění bakterií a jejich struktura bude nerovnoměrná, protože pouze rozmrazí jejich skořápky, zatímco vnitřky zůstanou zmrazené.
Rozmrazování a příprava krevet
Cedník
První metodou rozmrazování je dát je do cedníku a nechat jimi protékat studenou vodu po dobu 15 až 20 minut. Tento proces spotřebuje hodně vody, ale je to nejrychlejší způsob.
Namáčení krevet
Krevety můžete také na 10 minut namočit do velké mísy, scedit a nechat znovu 15 minut uležet ve vodě.
Lednička
Poslední metodou je umístit krevety do misky s víkem nebo plastovým obalem a přes noc zchladit a druhý den opláchnout.
Připravte krevety
Jakmile jsou krevety správně rozmražené, osušte je papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vlhkost, než přistoupíte k dalšímu kroku. Pro dosažení nejlepších výsledků je nejlepší je vařit ihned poté. Měli byste také vzít v úvahu velikost krevet. Doporučujeme zvolit střední až velké krevety, protože takové proporce jsou vhodnější pro způsoby vaření při vysokých teplotách, jako je uzení.
Dalším krokem při uzení krevet je loupání a oddělování.
- Nejprve musíte useknout hlavy a odstranit všechny nohy.
- Poté zasuňte prst pod skořepinu a jednoduše ji stáhněte.
- Chcete-li krevety rozdělit, přejeďte nožem po zádech a proveďte mělký řez. Tím se odhalí tmavá žíla pod ní, což je to, co se chystáte odstranit.
Koření
Nyní jste připraveni přidat krevetám chuť. Existují různé recepty, které můžete použít pro marinádu.
Mezitím, pokud chcete něco čerstvého a slaného, Marináda s bylinkami a česnekem na krevety, zahrnuje sbírku bylin, může odpovědět na vaše chutě.
Kouření
Konečně můžete začít se samotným procesem uzení. Doporučujeme ohřát si udírnu na 225 stupňů Fahrenheita nebo 107 stupňů Celsia. Nezapomeňte tento krok přeskočit, aby se vaše marinované krevety mohly začít vařit v okamžiku, kdy je vložíte dovnitř.
Pokud jde o příchuť dřeva, existují různé druhy, které můžete vyzkoušet, abyste mohli určit, který z nich vyhovuje vašemu patru. Sladké ovoce jako jablka a třešně se dobře hodí ke kořeněným kořením. Nicméně, pokud jde o uzení jídla obecně, silné dřevěné příchutě, jako je bílý ořech a pekan, mohou krevetám dodat chuť. Můžete zkontrolovat širokou škálu možností pro vysokou kvalitu Bradley Bisquettes online.
Grilovací koš
Jedním z nejlepších způsobů, jak udit krevety, je použít grilovací koš. Tato metoda zabere jen trochu času na přípravu a dává mořským plodům dostatek prostoru pro dobrou cirkulaci kouře. Ocas krevet nemusíte odstraňovat, protože vám to usnadní jejich držení při konzumaci.
Špíz
Dalším oblíbeným způsobem uzení krevet je jejich napichování. Mezi kousky bude také dostatek prostoru pro cirkulaci kouře, ale příprava bude trvat déle. U této metody se doporučuje ocasy odstranit, abyste se později nemuseli trápit s jejich odstraňováním.
Máslem pánev
Poslední metodou, jak udit krevety, je umístit je na pánev vymazanou máslem. Bohužel kouř nebude dobře cirkulovat, takže pokud je vaříte tímto způsobem, může mít méně chuti.
Bez ohledu na to, jak krevety udíte, ujistěte se, že je nenecháte sedět v udírně déle než 20 až 30 minut. Převaření je totiž učiní tvrdými a nepoživatelnými.
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.