Neexistuje lepší způsob, jak natáhnout dolar, než nakupovat potraviny ve velkém. Přebytek pak můžete zmrazit, abyste si ušetřili cesty do obchodu s potravinami. Maso je jedna věc, která by měla být zmražena, aby se prodloužila jeho životnost – zde je několik tipů pro správné zmrazování a rozmrazování masa.
Příprava na zmrazení
Při zmrazování a rozmrazování masa je důležité dodržovat zavedená pravidla, aby bylo zajištěno jeho správné zmrazení a rozmrazení. První věc, kterou musíte udělat, je zvážit velikost vašeho masa a možnosti balení. Pokud mrazíte maso z obchodu, které je již vakuově zabalené, nemusíte dělat mnoho. Jakékoli jiné maso však před vložením do mrazáku vyžaduje určitou práci.
Před čímkoli jiným odstraňte přebytečný tuk na mase. Poté musíte maso nakrájet na malé kousky. Zmrazování masa v malých porcích zajišťuje rovnoměrné a rychlé zmrazení. Později bude také snazší rozmrazit a vařit.
Správné balení pro zmrazení
Dále musíte vybrat správné balení v závislosti na velikosti masa. Snažte se držet obalů podobných velikosti jako množství masa, které chcete zamrazit. Pro dosažení nejlepších výsledků neuchovávejte maso před zmrazením příliš dlouho při pokojové teplotě. Pokud ho neplánujete hned vařit, vezměte si ho přímo z obchodu do mrazáku. Zmrazování masa v plastových sáčcích je jedním z nejlepších způsobů, jak to udělat. Je to opravdu jednoduché a rychlé. Maso můžete snadno vložit do igelitových sáčků a hned zamrazit.
Pokud zmrazujete pouze malé množství masa, můžete potraviny jednoduše vložit do mrazicího sáčku, pevně jej uzavřít a zmrazit. Před uzavřením sáčku se ujistěte, že jste odstranili co nejvíce vzduchu. Pokud plánujete zmrazit velké množství masa, musíte si pořídit vakuovou zatavovačku. Vakuové uzávěry jsou navrženy tak, aby těsně uzavřely potraviny a zajistily, že ze sáčku nic nevyteče.
Zabraňují také tomu, aby vaše maso absorbovalo jiné příchutě v mrazničce, které mohou narušovat přirozenou chuť masa. Vakuové utěrky seženete téměř v každém obchodě s potravinami. Případně si můžete vytvořit svůj vlastní vakuový zatavovač podle některého z mnoha online návodů. Můžete použít buď opakovaně uzavíratelné mrazicí sáčky, nebo opakovaně použitelné sáčky s vakuovým zatavením.
Pokud to není možné, položte maso na list voskového papíru nebo pergamenového papíru a papír pevně obtočte kolem masa. Poté byste měli maso umístit do mrazícího sáčku. Ujistěte se, že obaly označíte datem a druhem masa.
Teplotní rozsahy mrazničky
Dalším důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je, že teplota uvnitř mrazničky by měla být udržována na 40 °F nebo nižší. Tím se zajistí, že se maso nerozmrazí, než ho plánujete vařit. Proto musíte minimalizovat počet otevírání dveří mrazničky nebo možná použít ta, která se tolik nepoužívají. Na dno mrazničky přidejte absorbér kyslíku a ujistěte se, že jsou dvířka mrazničky pevně uzavřena, aby vzduch nemohl cirkulovat v mrazničce.
Správné rozmrazování
Při rozmrazování masa je důležité postupovat opatrně, abyste předešli onemocnění. Pokud existuje možnost, že maso bylo kontaminováno bakteriemi, pak maso vůbec nerozmrazujte. Vaše zdraví by mělo být na prvním místě.
Nejlepší způsob, jak rozmrazit mražené maso a drůbež, je umístit je přes noc do lednice. Toto je však pomalá metoda rozmrazování masa a ve skutečnosti může trvat déle u větších kusů. Pokud ji potřebujete rozmrazit rychleji, umístěte ji do umyvadla se studenou vodou. Vodu vyměňujte každých 30 minut. K rozmrazování menších kousků masa můžete použít mikrovlnnou troubu.
Nesnažte se rozmrazovat maso na pultu při pokojové teplotě, ať máte sebemenší hlad. Vnější část pravděpodobně přitahuje všechny druhy bakterií, když čekáte, až se vnitřek rozmrzne.
Opětovné zmrazení masa
Opětovné zmrazení masa a ryb může způsobit růst škodlivých bakterií, zvláště pokud bylo maso přivedeno na pokojovou teplotu. Když se maso nebo ryba rozmrazí, tekutina, která vyteče, může obsahovat bakterie.
Pokud k rozmrazování masa použijete ledničku, bude bezpečné jej znovu zmrazit. Kvalita však nevydrží – když je maso nebo ryby zmrazené, voda uvnitř buněk zamrzne. Tyto ledové krystaly mohou poškodit buněčné stěny. Každé další opětovné zmrazení sníží kvalitu vašeho masa.
Mrazivé časy
Různé druhy masa mají různou životnost. Obecně platí, že maso neuchovávejte v mrazáku déle než rok. Ačkoli to může být stále bezpečné, chuť a kvalita nemusí být nejlepší. Pokud vařené maso zmrazíte, kvalita se sníží ještě rychleji, někdy i za méně než 3 měsíce. Zvažte to před zahájením procesu zmrazování.
Chcete se dozvědět více o zmrazování a rozmrazování masa? Podívejte se na články níže:
Metody zmrazování a rozmrazování masa pro zachování chuti
Můžete zmrazit uzená žebra?
Jak správně zmrazit a ohřát maso
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.