How to Smoke a Cheap Steak into a Juicy, Tender Cut

Jak kouřit a Levný steak do šťavnatého, jemného řezu

Posted on: January 18, 2023



Steak je jedním z nejvyhledávanějších jídel na světě. Jak již bylo řečeno, je to poměrně drahé pro ty, kteří mají rozpočet. Ve vašem místním obchodě s potravinami nenajdete dokonalý steak z porterhouse v koši za 2,99 $, ale stále si můžete vychutnat jeden z nejjemnějších kusů hovězího masa s trochou know-how a některými dostupnými přísadami.

Steak je jedním z nejvyhledávanějších jídel na světě. Jak již bylo řečeno, je to poměrně drahé pro ty, kteří mají rozpočet. Ve vašem místním obchodě s potravinami nenajdete dokonalý steak z porterhouse v koši za 2,99 $, ale stále si můžete vychutnat jeden z nejjemnějších kusů hovězího masa s trochou know-how a některými dostupnými přísadami. Pokud chcete udit levný steak a chutnat jako prvotřídní, pak pokračujte ve čtení! Máme pro vás všechny tipy a triky, které potřebujete, abyste si mohli dát lahodný steak, aniž byste museli vydělat peníze.

Nasolte si levné maso

Špetka soli může vytvořit celý svět rozdílů mezi levným steakem a šťavnatým, jemným řezem. Na tomto prvním kroku bude záležet, co uděláte v udírně, a proto to musíte udělat správně. Tak proč sůl?

Levné kusy masa mají tendenci obsahovat více šlach a svalových vláken, takže je těžší je žvýkat. Vaším cílem je přeměnit tyto houževnaté a gumové kousky nízké kvality na ty gurmánské kvality. K tomu musíte přijít na to, jak rozložit svalová vlákna a udělat maso měkké. To je místo, kde přichází sůl.

Jednoduše řečeno, použití hrubé soli rozbije svalová vlákna a bílkoviny v plátku masa a zkřehne. Než se dostaneme k technickým aspektům toho, jak se to stane, je důležité si uvědomit, že ne všechna sůl bude stačit. S většími vločkami potřebujete sůl, takže zde dobře poslouží košer nebo hrubá mořská sůl.

Obě strany steaku posypte vydatným množstvím soli a nechte alespoň hodinu odpočívat, aby byly řezy tenčí. U silnějších řezů odpovídajícím způsobem upravte čas.

Co udělá sůl se steakem?

Pokud budete pravidelně pozorovat povrch steaku, všimnete si, že z masa vytéká spousta vody. Pojďme se na chvíli podívat do středoškolské biologie. Pamatujete si, jak váš učitel vysvětloval, jak funguje osmóza a difúze? Ne? Zde je rekapitulace této lekce v několika slovech.

Steak se skládá z různých buněk. Tyto buňky mají membránu, která umožňuje výměnu materiálů dovnitř a ven z buňky. Když tedy na povrch steaku nanesete sůl, membrána umožní soli vytáhnout vodu z buněk prostřednictvím toho, čemu říkáme osmóza.

Jak plyne čas, přírodní šťávy masa znovu absorbují část soli do steaku. (To je difúze. Částice soli se budou pohybovat z místa, kde je jich mnoho, tam, kde je jich málo.)

To však udělá jen malé množství, takže se nemusíte bát, že byste všechnu sůl spolkli. Absorbovaná sůl pak rozloží některé buněčné proteiny, díky čemuž je steak chutný a jemný.

Před uzením steaku se ujistěte, že jste smyli přebytečnou sůl a vodu. Steak pak můžete dochutit oblíbenými pomazánkami nebo jen opepřit a začít udit. Můžete se podívat na toto článek za krásné ilustrace a vyzkoušený recept, jak proměnit levný výběrový steak na prime steak.

Skóre Cut

Svůj levný steak můžete také udělat šťavnatější bodováním, což je prostě rozrušení svalových vláken naříznutím do masa. Píchání zabrání tomu, aby se maso během vaření příliš stáhlo, což může způsobit, že bude tužší a méně šťavnaté. Umožní to také marinádě proniknout do masa hlouběji a kořenící místnosti se s masem spojit.

Hluboký řez také dodá vašemu steaku křupavější kůrku (čím více povrchu masa bude vystaven teplu, bude propečení rovnoměrnější a podpoří se Maillardova reakce při vaření při vyšších teplotách.)

Chcete-li řezat steak, použijte ostrý nůž s jemnou čepelí. Tupý nůž zanechá na mase ošoupané hrany, proto je nejlepší použít nůž vroubkovaný. Prvním krokem je udělat diagonální řezy přes maso. Poté otočte maso o 90 stupňů a přidejte šrafování po celém povrchu. Můžete skórovat obě strany steaku.

Ujistěte se, že jste maso před uložením důkladně marinovali, aby zůstalo křehké, a nezapomeňte ho podávat nakrájené přes zrno, abyste předešli únavě čelisti.

Age the Cut

Dalším způsobem, jak vylepšit levný steak před uzením, je nechat ho odležet. Použitím marinády můžete vytvořit stejnou chuť, jako byste steak věšeli několik týdnů. Tajemství spočívá v odstranění vody z masa a ponechání všeho ostatního. To je důležité, protože redukce tekutin zlepší chuť. Maso bude po odležení křehké a šťavnaté.

Na závěr

Jak vidíte, existuje mnoho způsobů, jak udit levný steak na šťavnatý a jemný řez. Doufáme, že vám tyto tipy pomohly dozvědět se trochu více o tom, jak uvařit dokonalý steak, ať už jde o zvláštní příležitost nebo jen obyčejnou noc. Navštivte nás na Bradleyho blog o kouření jídla pro více chutných receptů a potravinových hacků.

Podívejte se na několik dalších článků o steacích zde:
5 Vnitřní teploty a časy propečenosti steaku
Způsob, jakým byste měli zjemňovat steak
Jak uvařit dokonalý New York Strip Steak
Zde je nejlepší způsob, jak zjemnit uzené steaky

Abychom vám pomohli dále v procesu stát se pitmasterem, vytvořili jsme e-knihu zdarma:

Naučte se tipy a triky grilování, od výběru nejlepšího grilu a udírny až po nejlepší kusy masa pro začátek. Přečtěte si také techniky a tajemství pit mastera, abyste dosáhli dokonalé chuti.

+ 20 bezplatných receptů a tabulka párování dřeva na kouření!

A bonusový průvodce vnitřní teplotou!

<< Stáhnout e-knihu zdarma >>