Uzení potravin existuje již tisíce let a má se za to, že patří mezi nejstarší techniky uchovávání potravin a vaření. Dlouho před vývojem pokročilejších metod konzervace potravin, jako je chlazení, bylo uzení potravin nejlepší metodou skladování potravin.
Je známo, že kyselý povlak z kouře pomáhá předcházet oxidaci a zpomaluje růst bakterií, čímž prodlužuje trvanlivost. Kouření také napomáhá k dehydrataci masa, takže prostředí je pro bakterie méně pohostinné.
Jak přicházejí nové a účinnější metody, kouření se stejně vyvinulo z pouhé metody konzervace potravin na jednu z nejoblíbenějších technik vaření potravin používaných ke zvýraznění chuti a barvy. Součástí rostoucího trendu v kuřáckých kruzích jsou uzené mořské plody. Od lososa po krevety, tuňáky a kraby, kuřáci zkouší různé techniky vaření, aby zlepšili své zkušenosti pomocí bezpočtu receptů dostupných online. Nyní se podíváme na to, jak udit mořské plody jako uzené krabí drápy, abyste dosáhli vynikajících výsledků.
Jak kouřit mořské plody
Uzení mořských plodů je snadné a lze jej provádět dvěma způsoby: studeným uzením a horkým uzením.
Studené kouření:
Uzení se provádí při nižších teplotách a nejlépe se používá, když chcete zvýraznit kouřovou chuť.
Horké kouření:
Na rozdíl od studeného uzení, horké uzení zahrnuje vyšší teploty, což vytváří příznivé prostředí pro pomalé vaření vašeho masa. Tyto dvě metody však mají společné to, že obě zvýrazňují kouřovou chuť.
Kouřící krabí drápy
I když milujeme mořské plody, většina z nás se vyhýbá kouření mořských plodů, jako jsou krabí drápy. Většina tvrdí, že kouř nemůže dostatečně proniknout krunýřem krabů, což komplikuje situaci. Naopak, stejně jako uzení jakýchkoli jiných mořských plodů, je to docela snadné a při správné technice skončíte s lahodným uzeným krabím drápem za pár hodin.
Co budete potřebovat:
- Kvalitní kuřák potravin
- Krabí drápy
- ¼ šálku soli
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky hořčičných semínek
- 2 lžíce semínek koriandru
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžíce celerových semínek
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky koprových semínek
- 1 lžička vloček červené papriky
- 2 lžičky celých bobulí nového koření
- 4 bobkové listy
Bring
Bring je technika používaná s mořskými plody a jinými proteiny. Protože náš recept vyžaduje mořské plody, solení dodá chuť a vlhkost. To zajistí, že budete mít skvěle chutnající a šťavnaté jídlo, i když nepřidáváte marinády nebo pomazánky.
Prohlédněte si celý náš katalog článků o nakládání a nakládání masa zde:
Jaký je rozdíl mezi mořením, nakládáním, marinováním a nakládáním?
Nakládání a uzení masa pro domácí konzervaci potravin
Pokyny pro nakládání a nakládání s masem pro uzení
Nejlepší solanka z mořských plodů
Ingredience:
- 1/2 galonu vody
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku košer soli
- 1 lžíce celého černého pepře
- 2 lžičky koprových semínek
- 2 bobkové listy
Jak vyrobit solanku:
- Na středním plameni přiveďte vodu a ostatní ingredience k varu.
- Míchejte a dále vařte, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí.
- Sundejte z plotny a ochlaďte.
- Do směsi přidejte své krabí drápy.
- Vložte své kraby do sáčku na zip a chlaďte asi hodinu.
- Odstraňte nálev, opláchněte studenou vodou a osušte.
Je důležité si uvědomit, že to platí většinou, když nepřidáváte jiné koření.
Kouřové krabí drápy:
- Pokud jsou zmrazené, rozmrazte krabí drápy. Toho lze dosáhnout tím, že na vaše kraba pustíte studenou vodu nebo je necháte několik hodin v lednici, dokud se nerozmrazí.
- Poté skořápky lehce rozdrťte, aby kouř mohl během uzení proniknout. To lze provést pomocí sušenky z mořských plodů.
- Rozpusťte trochu másla, buď v mikrovlnné troubě, nebo na sporáku.
- Jakmile se úplně rozpustí, vložte jej do misky a přidejte koření podle chuti, kterou chcete.
- Důkladně promíchejte a ponořte do směsi krabí drápy.
- Předehřejte si udírnu na teplotu 225 °F (107 °C).
- Vložte drápy do udírny a nechte je vařit asi 30–40 minut.
- Podávejte a užívejte si!
Bradley tipy a triky na kouření krabích drápů
Než přistoupíme k podávání, zde je několik Bradleyho tipů, které vám pomohou s kouřením krabích drápů:
- Při přípravě podlévacího másla zajistěte, abyste po jeho rozpouštění propasírovali silnou bílou pěnovou vrstvu na povrchu. Je to proto, že tyto mléčné sušiny mohou změnit chuť másla, což následně ovlivňuje konečnou chuť.
- Je také důležité poznamenat, že většina čerstvých krabů, které koupíte v obchodě s rybami, bude předvařená, takže nekuřte příliš dlouho, protože byste mohli skončit s převařeným krabím klepetem.
- Nakonec se před umístěním krabů do udírny ujistěte, že teplota udírny je správná.
Porce
Krabí plazy lze podávat spolu s několika pokrmy, včetně plátků citronu, francouzského chleba, aioli nebo hranolků.
Na závěr
Uzení jídla není tak složité. Vzhledem k tomu, že nové produkty stále zaplavují trh, existuje řada možností, které vám mohou pomoci pozvednout kouření mořských plodů.
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.