Krůta je velmi všestranný protein. A podle mého názoru, zatímco pečený krocan může být chutný, pokud je správně ošetřen, když krocana užijete, výsledky mohou předčit i plněného a pečeného svátečního ptáka.
Letos jsem měl příležitost zajistit si druhého krocana z místní krůtí farmy. Byl to 16librový pták chovaný v přirozeném výběhu. Viděl jsem to jako ideální příležitost k uzení a následnému vakuovému zabalení a zmrazení řady kusů – zejména hodně nakrájeného masa na sendviče (viz recept níže).
Ingredience
Jedna řada pěstovaná, přírodní krůta
Pro suchou solanku
Dejte dohromady směs buď suchých nebo čerstvých bylinek. Pamatujte, že suché bylinky přinesou intenzivnější chuť. Používala jsem převážně čerstvé bylinky.
Čtyři snítky čerstvého rozmarýnu (odstranění jehlic ze stonku);
Čtyři snítky čerstvé šalvěje;
10 – 12 snítek čerstvého tymiánu
Čtyři stroužky česneku, oloupané a nakrájené
Dvě lžičky fenyklových semínek
Jedna polévková lžíce citronové kůry
Jedna čajová lžička vloček červené papriky
Jedna polovina šálku košer soli
Dvě polévkové lžíce cukru turbinado (cukr v syrovém stavu)
Vložte všechny ingredience do mísy kuchyňského robotu a pulsujte, dokud se nevytvoří pasta.
Pro Kouř
Dvě jablka, nakrájená na polovinu
Jedna velká cibule nakrájená na polovinu a tři nebo čtyři celé stroužky česneku
Čtyři snítky čerstvého rozmarýnu
Jeden šálek vašeho oblíbeného Bourbonu
Whisky dubové biskety
Technika
Potřete směs suchého solného roztoku po celém krůtě – nahoře, dole a uvnitř dutiny.
Nechte krůtu odkrytou v lednici 24 hodin.
Třicet minut před uzením vyjměte krocana z lednice a opláchněte nálev – dejte si s tím čas a solánek z ptáka zbavte. Použijte studenou tekoucí vodu.
Krůtu dobře osušte a do prohlubně vložte jablka, cibuli a stroužky česneku spolu se snítkami rozmarýnu.
Bourbonem potřete celý vnější povrch krůty.
Kouř
Udit krůtu na whisky Oak Bisquettes při 220 – 225 stupních po dobu 6 – 8 hodin
Během celého procesu uzení potírejte bourbonem maximálně třikrát.
Hledejte vnitřní teplotu 150 – 160 stupňů.
Když krůta dosáhne teploty a je hotová, vyjměte ji a nechte 15 – 20 minut odpočívat na prkénku.
Vyjměte ovoce a zeleninu z dutiny. Vyřezávejte, krájejte a užívejte si!
Recept na lahodný sendvič
Je to vynikající sendvič – a jeden z hlavních důvodů, proč kouřím krůtu! Zatímco s typem sýra můžete experimentovat, lépe to dopadne s máslovým, bohatým sýrem.
Ingredience
Jedna demi – bageta
Trojitý krém Brie Cheese
Želé z feferonky
Rukola
Nakrájená uzená krůta
Technika
Bagetu rozřízněte a potřete Brie na jednu stranu chleba.
Pepřové želé rozetřeme na druhou stranu chleba.
Na sýr navrstvíme plátky uzeného krůtího masa.
Položte rukolu na krůtu, zavřete sendvič a užívejte si!
Od Philly Foodist