5 Ways to Use Umami Powder in Food Smoking

5 způsobů použití Umami prášek v oblasti kouření potravin

Posted on: January 16, 2023



Všichni víme o chutě slané, sladké, hořké a kyselé. Ale je tu ještě jeden! Podlaha japonského chemika na počátku 1900s, Umami, nebo pátá chuť, je magie v potravinářském ochucení. Newyorčan poukazuje na to, že Umami dokončuje základní lidské chutě. To může být popsáno jako plnohodnotné, meaty chuti.

Všichni známe příchutě slané, sladké, hořké a kyselé. Ale je tu ještě jeden! Umami, neboli pátá chuť, označená japonským chemikem na počátku 20. století, je kouzlo v koření jídel. The New Yorker poukazuje na to, že Umami dotváří základní lidské chutě. Dá se popsat jako plná, masová chuť. Prášek Umami je řada koření, která doplňují různé recepty na uzení. Chuť je tak výrazná a uspokojivá, že nezáleží na tom, zda se jedná o recept na snídani nebo večeři. Ačkoli je to oblíbené koření, pro většinu lidí je obtížné zjistit, jak používat prášek Umami při uzení potravin.

Pomocí Umami

Zde je několik rychlých tipů, které byste měli vědět o používání umami.

  • Vejce, maso, zelenina, polévky a mořské plody jsou některé z receptů, které se nejlépe hodí k koření Umami.
  • Úroveň chuti se liší od člověka k člověku, stejně jako u jiných koření.
  • Snižte množství soli, které běžně používáte při používání Umami. Obsah sodíku v prášku je dvakrát nižší než u běžné kuchyňské soli.
  • Prášek můžete přidat při prvotním dochucování nebo při samotném vaření.
  • Umami se dobře hodí ke slaným jídlům a má menší vliv na hořká nebo sladká jídla.

5 jednoduchých způsobů, jak použít prášek Umami při uzení potravin

1. Na hruď třít

Hrudník je bezpochyby jedním z nejlepších hovězích kusů na uzení. Vyžaduje nízké a pomalé vaření, aby se z houževnatého hrudního svalu stal jemný, chutný a lahodný kousek. Díky tomu je ideální pro dlouhodobé kouření.

Hrudník můžete buď marinovat přes noc, nebo ho pár minut před uzením natřít. V procesu tření přinese použití prášku umami tuto výraznou, magickou chuť. Prášek Umami je prášek ze sušených hub pro zvýraznění chuti a dodává vašemu tření vynikající chuť a hloubku. Vše, co potřebujete, je smíchat ingredience v misce, abyste vytvořili drť a poté s ní vyleštit hruď. Prášek Umami můžete také použít do polévek, dipů a zeleniny jako přílohu k hotovému jídlu.

Uzení hrudí může trvat 12 až 20 hodin. v závislosti na velikosti kusu a bude připraven, když dosáhne vnitřní teploty mezi 190–205 stupni Fahrenheita (88–95 stupňů C.). Používat Bradley Smoker protože to proces značně usnadní.

2. Na zelenině

Zelí je jednou z běžně uzených zelenin a prášek Umami je ideální pro zpestření její pikantní strany. Vše, co potřebujete, je zelí, pár vašich oblíbených koření a samozřejmě prášek Umami. Udělejte řez na zelí poblíž jeho připevnění ke stonku, vyplňte otvor máslem, přidejte přiměřené množství koření smíchaného s práškem Umami a zelí potřete olivovým olejem.

Umístěte zelí do Bradley kuřák nastavte na 250 stupňů F. (asi 116 stupňů C.) a pak ho uďte asi 2-3 hodiny v závislosti na velikosti zelí.

Jakmile budete připraveni, můžete zelí nakrájet na kousky velikosti sousta a prohodit je cibulovou nádivkou. Můžete také přidat předehřátou BBQ omáčku.

3. Vejce

Uzení vajec je poměrně snadné a budete je dělat tucetkrát jako svačinu k snídani nebo dokonce do salátu. Pikantní chuť je ještě lepší, když do seznamu ingrediencí zahrnete prášek Umami.

Zde je návod, jak si doma vyrobit uzená vejce s pátou chutí.

  • Nejprve budete muset shromáždit všechny své oblíbené ingredience, včetně majonézy, horké omáčky, soli, pepře, vajec a prášku Umami.
  • Začněte uvařením vajec v hrnci, snižte plamen na mírný plamen a vařte pět minut.
  • Jakmile jsou hotové, oloupejte je a umístěte je na mřížku v předehřáté udírně na 200 stupňů F. (asi 93 stupňů C.).
  • Nechte je kouřit asi 25-30 minut  Bradley Bisquettes.
  • Mezitím smíchejte všechny ostatní ingredience a ujistěte se, že jsou dokonale promíchané.
  • Naberte nebo napijte náplň do bílků a dejte je do lednice asi na 3 hodiny nebo přes noc.
  • Jakmile jsou hotové, můžete je ozdobit paprikou nebo nakrájenou zelenou cibulkou.

4. Vepřová rub

Všichni víme, jak skvělé jsou uzené vepřové kotlety, když jsou dokonale udělané. Toto klasické jídlo bude ještě chutnější, když do mísy při míchání ingrediencí přidáte prášek Umami. Vše, co musíte udělat, je potřít směsí koření celé vepřové kotlety. Doporučujeme příchuť Mesquite Bradley Bisquettes, protože dokonale splynou s Umami a dodají vám neodolatelnou chuť.

Důkladně otřené vepřové kotlety vložte do předehřáté udírny na 250 stupňů F. (asi 116 stupňů C) a nechte je asi dvě hodiny udit. Hotové je můžete podávat teplé.

5. Koření kuře

Umami prášek může být dokonalou ingrediencí pro přípravu koření kuřete. Dobře se mísí s většinou ostatních ingrediencí, které se rozhodnete použít. Vše promícháme a směsí potřeme kuře.

Vložte plné kuře do předehřáté trouby Bradley kuřák nastavte na 250 stupňů F. (asi 116 stupňů C.) a nechte 2-3 hodiny udit, v závislosti na velikosti kuřete. Pečlivě sledujte vnitřní teplotu a vaše kuře bude připraveno na 170 stupňů F. (asi 77 stupňů C.).

Další fantastické nápady, jak co nejlépe využít svého kuřáka Bradley, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.