How to Properly Tenderize Chicken

Jak správně Naklepat Kuře

Posted on: September 20, 2022



Spárujte text s obrázkem a zaměřte se na vybraný produkt, kolekci nebo blogový příspěvek. Přidejte podrobnosti o dostupnosti, stylu nebo dokonce uveďte recenzi.

Pokud hledáte nejlepší způsob, jak uvařit kuře, aby získalo šťavnatost, po které každý touží, je velmi důležité ho zjemnit. Nejen, že vaše maso neztuhne, ale také zlepší chuť.

Křehké, šťavnaté a chutné kuře je dokonalým komplimentem pro každého domácího kuchaře, který miluje grilování. Když vaříte, poslední věc, kterou chcete, je tvrdé, gumové kuře. Jíst to prostě není příjemné. Jak tedy kuře zjemnit?

Změkčování masa je praxe, při které se rozkládá kolagen ve svalových vláknech, aby bylo maso křehčí. Zde jsou nejlepší způsoby, jak zjemnit kuře, spolu s několika užitečnými tipy a triky.

Pound the Bird

Jedná se o jednu z nejúčinnějších metod změkčování kuřete. Je to jednoduché a pravděpodobně už ve své kuchyni máte vše, co potřebujete.

  • Můžete to udělat pomocí specifického nástroje na změkčování masa, jako je palička s hrbolatým povrchem nebo váleček. Palička je lepší volbou, protože je speciálně vyrobena na tlučení masa. Můžete použít další nástroje, jako je váleček, kladivo, těžkou pánev nebo dokonce pánev.
  • U vykostěného kuřete nejlépe funguje bušení. Před roztlučením nejprve vykostěte kostní řezy. Rozdrcené kosti jsou skutečnou nepříjemností, které se chcete vyhnout.
  • Před tlučením kuře zakryjte plastovým obalem nebo sáčkem na zip. Zabráníte tak tomu, aby kousky kuřete během procesu létaly po celé vaší pracovní desce a uzavřete kuřecí šťávu. Nepoužívejte materiál, který se může snadno roztrhnout, jako je fólie nebo voskovaný papír.
  • Vyvarujte se tlučení kuřete příliš silně, jinak jej poškodíte. Cílem je získat rovnoměrnou tloušťku a konzistenci, která zlepšuje texturu kuřete. Udělejte si čas, abyste zajistili rovnoměrnou tloušťku před rozbalením a vařením.

Je důležité si uvědomit, že tlučené kuře se uvaří rychleji než silnější kusy kuřete. Přizpůsobte tomu dobu vaření, aby nedošlo k převaření, které by ve vás opět zanechalo suchý nepořádek.

Marinujte to

Marinování kuře slouží ke dvěma účelům: přidání chuti a zjemnění. Kuře namočte alespoň na hodinu do marinády, abyste z něj dostali to nejlepší.

Pokud ho necháte v marinádě přes noc, dosáhnete mnohem lepších výsledků. Umístěte nádobu s kuřetem a marinádou do lednice, dokud nebudete připraveni vařit.

Marinády na bázi mléka

Marinády na bázi jogurtu a podmáslí jsou nejlepší, protože obsahují různé kyseliny a enzymy, které maso změkčují. Marinádu můžete spárovat s kořením dle vlastního výběru, aby bylo kuře chutnější.

Pokud se rozhodnete pro jogurtovou marinádu, dobře zvažte koření. Chcete získat doplňkové příchutě, které se navzájem nebudou zastínit.

  • Některé jogurtové příchutě, jako je vanilka, mohou být při vaření nechutné. Jogurty s ovocnou příchutí, jako je citron a kokos, vám mohou poskytnout skvělé výsledky, když je spárujete s kuřecím masem.
  • Obyčejný, nízkotučný nebo plnotučný jogurt se dobře hodí k většině bylinek používaných k přípravě kuřecích pokrmů.

Podmáslí je jemnější než jogurt a nenarušuje chuť kuřete. K přípravě náhražky můžete použít mléko a ocet, pokud nemáte po ruce podmáslí.

Pro přípravu přidejte lžíci bílého octa do šálku plného plnotučného nebo nízkotučného mléka. Před použitím na kuře počkejte, až se směs srazí.

Další nápady na marinádu

Domácí marináda je sice zdravější, protože neobsahuje žádné chemické konzervanty, ale někdy na její přípravu nemáte čas. Naštěstí si můžete vybrat z tisíců marinád z obchodu. Zde je několik věcí k zapamatování:

  • Marinády na bázi kyselin mohou kuře dehydratovat a ztvrdnout, pokud je necháte v marinádě dlouho. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte ocet a citronovou šťávu s mírou.
  • Pokud chcete velmi měkké kuře, použijte ovocné marinády s ananasem, kiwi nebo mangem. Tyto ingredience vám poskytnou velmi kašovité kuře.
  • Nealkoholické nápoje slouží jako vynikající marinády. Pro ještě lepší výsledky přidejte špetku soli.

Před vařením kuře důkladně opláchněte.

Dodržujte správné doby vaření a teploty

Špatné načasování zruší vše, co jste udělali během přípravné fáze. Skončíte se suchým a tvrdým kuřetem, pokud ho převaříte, a ohrozíte zdraví, pokud ho nedovaříte.

Uzení kuřete v profesionální udírně vám pomůže se tomu vyhnout. Stačí dostat udírnu na teplotu doporučenou ve vašem receptu a nechat ji dělat zbytek práce po doporučenou dobu.

Udržujte teploměr na maso blízko k ověření vnitřní teploty. Kuře můžete vyjmout z udírny, jakmile dosáhne 165 °F (74 °C).

Nechte maso několik minut odpočinout, aby se „přenosové teplo“ uvařilo a šťáva se znovu vstřebala. Když budete konečně připraveni podávat, získáte sladké a šťavnaté kuře.

Závěrečné myšlenky

Nesprávně uvařené kuře bude tvrdé, žvýkací a bez chuti – něco, co nikdo nechce. Tyto tipy můžete dokonce kombinovat a uvidíte, jak to půjde. Bylo by například mleté a marinované kuře chutnější a šťavnatější? Bavte se experimentováním, až budete mít chuť na kuře.

Máte zájem dozvědět se více o kuřecím mase? Podívejte se na články, které jsme pro vás připravili níže:
Správný způsob, jak zjemnit kuře
Jak udělat kuře z motýla a spatchcocka
Co není skvělé na uzeném celém kuře?

Navštivte nás na Bradley Food Smoking blog pro další tipy a triky.