Léto je pravděpodobně nejlepší sezónou pro všechny kuřácké zážitky. Počasí je většinou ideální pro venkovní vaření, což vám umožní připravit si ideální zážitek z grilování. A co je lepšího než prskající kouř z vašich oblíbených grilovacích klasik, ať už nějaká krátká žebírka, hamburgery, párky v rohlíku nebo steaky. Vytváří neodolatelný, aromatický kouř, který vás a vaše hosty nechá slintat po chuti ještě předtím, než dostanete uzené maso z udírny.
Neměli byste si dělat starosti, pokud jste v kouření nováčkem, protože to není složitý proces. Je to snadný a poutavý zážitek z přípravy jídla, který může každý snadno získat na svém dvorku. Vše, co potřebujete, jsou nezbytnosti, včetně udírny (doporučujeme jednu z našich udíren Bradley), aromatických biket nebo dřeva, vašeho oblíbeného kusu masa, teploměru na vaření a dalšího kuchyňského náčiní. Možná budete chtít mít svůj recept stále na očích.
Dnes se s vámi podělíme o jednu z běžných starostí z kuřácké komory. Ačkoli je steak jedním z nejčastěji uzených kusů masa, kontrola jeho propečení je také jedním z nejčastějších problémů. Existuje mnoho způsobů, jak zjistit, zda je váš steak dobře propečený, včetně sledování vnitřní teploty a doby vaření. Ať už je to však jakákoli metoda, může to být náročný úkol, zejména pro začátečníky.
Co je propečenost steaku?
A běžná definice pro dopečení steaku jako měřítko toho, jak důkladně propečený kus masa je založen na jeho barvě, šťavnatosti a vnitřní teplotě. Méně propečené steaky vypadají uvnitř jako syrové maso, což se o dobře propečených steacích říci nedá. Koncept propečení platí i pro jiné druhy masa, včetně drůbežího, jehněčího a vepřového.
Existují různé stupně propečení steaku, od rare, medium rare, medium, medium-well až po well done.
- Rare – jedná se o nejméně propečený steak a je celý červený. Je to jedna fáze hned po syrovém mase, ale je vařeno na vnější straně. Někteří lidé mají rádi blue rare, ještě méně propečený steak, který je propečený na méně než 75 %.
- Středně vzácné – téměř celé sežehnuté. Steak má měkký a šťavnatý, růžovo-červený střed, ale s pevným vnějškem.
- Střední – steak je asi z 50 % propečený s většími šedohnědými částmi a červeným/růžovým středem.
- Středně dobrý – steak je zvenčí po celém povrchu primárně hnědý, ale uprostřed je lehce růžový.
- Výborně – bez známky růžové; je většinou z velké části šedohnědá. Tento steak byl propečený nízko a pomalu, výsledkem je všestranně propečený, jemný a šťavnatý steak.
Jsou vzácné a středně vzácné steaky bezpečné?
Do určité míry se většina lidí bojí konzumovat steaky rare/blue rare a medium-rare. To je normální vzhledem k mnoha zdrojům o tom, jak bezpečné nebo nebezpečné může být syrové maso. Ale to by nemělo dělat velké starosti. Existují dobře stanovené pokyny pro minimální a standardní teplotu, jak udit steaky. Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) objasňuje pokyny pro teplotu vaření, zejména pro steaky. Nezáleží tedy na tom, zda má kůl růžový střed nebo ne, za předpokladu, že je vykouřen alespoň na 145 °F (63 °C), což doporučuje USDA.
Jak zjistím propečenost steaku?
Existují různé metody, které můžete použít k určení propečení vašeho steaku.
Ačkoli se můžete spolehnout na barvu a šťávu steaku, abyste určili jeho propečenost, mohou být zavádějící. Nejsou nejlepšími ukazateli propečenosti, zejména při zjišťování, zda je váš steak připraven a bezpečný ke konzumaci.
Prstová metoda je také další populární metodou používanou k určení propečení steaku. To se provádí tak, že ukazováčkem propíchnete steak a ucítíte tuhost masa. Vzácný steak je srovnatelný s pocitem, který získáte, když se šťouchnete do tváře, střední steak budete cítit stejně, jako když se dotknete brady, a dobře propečený steak bude tužší, když se dotknete čela. To by vám mělo poskytnout hrubý odhad, jak je váš steak propečený, a nasměrovat vás k určení propečení masa.
Ale tyto dvě metody vidět a cítit nikdy nejsou nejlepší k určení propečení vašeho steaku. Důrazně doporučujeme používat teploměr na maso, který vám pomůže určit jeho propečení. Pro přesnější výsledky také doporučujeme pečlivě zjišťovat teplotu masa od středu steaku.
Půjčit si můžete i u nás Oficiální průvodce teplotou kouření Bradley pro všechny ostatní druhy masa pro vaše zážitky z uzení jídla.
Zde je další článek o propečení steaku:
5 Vnitřní teploty a časy propečenosti steaku
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.