Smoked, Cured, Aged, and Dehydrated Meat: What's The Difference?

Uzené, vyléčené, stárlé a dehydratované Maso: Jaký je rozdíl?

Posted on: January 17, 2023



Maso je velmi rozmanitá potravina, pokud jde o přípravu. Je neuvěřitelné, že každá metoda je jedinečná a výsledkem je odlišná chuť a příchuť ze širokého profilu masa. Maso si můžete připravovat a vařit podle své libosti, a ať už je to jakkoli, výsledkem bude slané, lahodné a vydatné jídlo, pokud dodržíte kvalitní recepturu.

Maso je velmi rozmanitá potravina, pokud jde o přípravu. Je neuvěřitelné, že každá metoda je jedinečná a výsledkem je odlišná chuť a příchuť ze širokého profilu masa. Maso si můžete připravovat a vařit podle své libosti, a ať už je to jakkoli, výsledkem bude slané, lahodné a vydatné jídlo, pokud dodržíte kvalitní recepturu.

Častou otázkou, kterou si většina lidí klade, zejména nováčci v kuchyni, je však rozdíl mezi uzeným, uzeným, vyzrálým a dehydrovaným masem.

První věc, kterou je třeba poznamenat, je, že všechny jsou procesy přípravy masa a vaření. Můžete mít stejný druh masa, ale tyto výrazně odlišné způsoby přípravy mají velký vliv. Rozdíl do značné míry spočívá v druhu ingrediencí a postupu v každé z nich.

Určitě chcete znát a pochopit každý z procesů, než se dostanete do kuchyně, a možná to může být důvod, proč jste klikli na tuto stránku. Dobrou zprávou je, že se s vámi podělíme o to, co tyto různé procesy znamenají a jak je doma efektivně provádět. Po prostudování tohoto článku vám můžeme zaručit, že budete chtít prozkoumat tyto různé způsoby přípravy masa.

Uzené maso

Uzení masa je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýraznit chuť, ještě předtím, než ho hodíte do udírny. Často se tomu říká uzení za studena a nejlépe se ho dosahuje při teplotách 13 až 29 °C (55 až 85 °F). Solanka a sůl jsou běžné přísady používané pro uzení masa za studena, ale můžete přidat i další koření podle své chuti. Nemusíte se bát nízké teploty a bakterií, protože o chemické přísady je dobře postaráno.

V ideálním případě může proces studeného uzení trvat dny nebo týdny, v závislosti na vaší chuti.

Naložené maso

Konzervovaným masem se rozumí maso, které bylo zpracováno za účelem konzervace buď solením, uzením, konzervováním, uzením nebo sušením. Maso je záměrně tepelně upravováno, aby nebylo napadeno mikroorganismy, které by jej učinily škodlivým pro konzumaci. Konzervování se také provádí, aby se prodloužila trvanlivost masa a aby bylo déle bezpečné pro konzumaci.

Nakládání masa je prastará praxe, která se prováděla po staletí. Může být provedeno za sucha, za mokra nebo kombinací obou. Suché nakládání se provádí za účelem odstranění přebytečné soli scezením masa. Mokré vytvrzování se provádí pomocí směsi vody a soli prováděné v lednici. Kombinované vytvrzování je vzácný proces, který kombinuje suché i mokré procesy. Většinou se používá k ošetření šunky a provádí se v lednici.

Existují různé způsoby, jak můžete na maso aplikovat sůl nebo lák. Můžete si ho buď masírovat, posypat, vstříknout nebo namočit do nádoby se solí. O ideálním způsobu úpravy masa nejlépe vypovídá řez masa, který připravujete.

Užitečným tipem pro úpravu masa je zabalit ho, aby zůstalo čisté a ve tvaru.

Klíčová věc, kterou je třeba poznamenat, je, že naložené maso musí být před konzumací tepelně upraveno.

Prohlédněte si celý náš katalog článků o nakládání a nakládání masa zde:
Jaký je rozdíl mezi mořením, nakládáním, marinováním a nakládáním?
Nakládání a uzení masa pro domácí konzervaci potravin
Pokyny pro nakládání a nakládání s masem pro uzení

Zralé maso

Vyzrálé maso je maso, které bylo zavěšeno v určité místnosti v prostředí s řízenou teplotou, aby se na něm vytvořila plísňová vrstva. Maso můžete pověsit na měsíce i roky. Budete muset zajistit přístup ke všemu vhodnému vybavení k usnadnění procesu stárnutí.

Klíčem k poznámce je, že maso bude muset být pečlivě oškrábáno, aby se odstranila houbová kůra, která se vytvořila před vařením.

Dehydratované maso

Dehydrované maso vydrželo sušením. Dehydratace masa je jedním z nejlepších způsobů, jak ho uchovat po dlouhou dobu. Jedinečnou vlastností dehydrovaného masa je, že ho lze konzumovat tak, jak je, bez vaření.

Dehydrované maso můžete po zakoupení také skladovat pro pozdější spotřebu. Umístěním do vzduchotěsné uzavřené nádoby může dehydratované maso uchovat až dva týdny. Možností použití mohou být také sáčky na zip nebo vzduchotěsné zavařovací sklenice.

Skladování dehydrovaného masa ve vakuově uzavřeném sáčku a ponechání při pokojové teplotě může maso uchovat až měsíc.

O naloženém, uzeném, dehydratovaném a zestárlém mase se samozřejmě můžete dozvědět mnohem více. Je to prastarý proces, a tak má bohatou historii. Ale to jsou některé ze základních tipů, které musíte mít na dosah ruky, než skočíte do kuchyně.

Pamatujte, že většina různých forem masa, jako je stařené maso, nemusí být snadno dostupná v obchodě s potravinami, protože vyžadují jedinečnější a specifičtější proces.

Další skvělé nápady, jak ze sebe dostat maximum Bradley Smoker, podívejte se na úžasné články na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.