Šťastný den Kanady všem!
Kanada má dlouhou historii a tradici uzení potravin. Tradičně, jak se to stalo i jinde, lidé jej používali ke konzervování masa a ryb před příchodem chlazení.
Kouření zajistilo, že jídlo vydrží po delší dobu a v zimních měsících, kdy bylo jídla vzácnější. Uzení potraviny nejen uchovalo, ale také jim dalo úžasnou chuť.
Už ne nutné, ale zalévá ústa
Nyní, s ledničkami v podstatě ve všech domácnostech, nepotřebujeme jídlo udit, abychom si ho uchovali, ale také chuť, kterou dodává. V mnoha severních zemích, jako je Grónsko, Rusko, Sibiř, Skandinávie a Kanada, je kouření stále velmi běžné a součástí moderních tradic.
Kanadskou kuchyni je notoricky těžké definovat. Joe Clark, naše 16čt Premiér řekl, že „Kanada má kuchyni kuchyní. Ne kotlík na guláš, ale bonbón." Naše jídlo je ovlivněno mnoha dalšími zeměmi, že čistě kanadských jídel je tak málo.
Uzený losos, Donairs, Perogies, kanadská kuchyně?
Mnozí vyrábíme jedny z nejlepších lososů uzených za studena, ale je to pokrm, který pochází ze skandinávských zemí. Nova Scotia může mít svůj vlastní styl donairů, ale jídlo pochází z Turecka. Kanadské prérie dělají nejlepší perogie, ale to je jídlo z Ukrajiny. Co je tedy kanadské?
Některá z našich nejznámějších kanadských jídel jsou uzená, jako je…
Uzené maso v Montrealském stylu
Uzené zlatoočko
Vzhledem k tomu, že jsme dnes multikulturní společností, existují vlivy z celého světa, ale většina tradičních uzených kanadských jídel pochází hlavně z našich kořenů Prvních národů.
Některá jídla, jako je uzené maso ve stylu Montrealu (jehož skutečný původ je přinejlepším nejasný) a kanadská slanina mají více evropský vliv. Nicméně několik uzených kanadských jídel pocházelo z kuchyně našich prvních lidí a je staré staletí.
Na počest naší úžasné země si dnes zapálíme kuřák a uvaříme kanadské jídlo!