Tento víkend je Den otců a je ideální čas vyzkoušet něco nového v Bradley Smoker. Každý má rád slaninu, ale věděli jste, že slaninu je možné léčit a udit přímo doma? Nejen, že je to možné, ale je to překvapivě snadné pomocí Bradley Smoker. Chuť je jako z jiného světa a je perfektním dárkem pro každého tátu – čerstvě uzený plát slaniny!
Hot Smoked
Tato slanina je uzená za tepla, což je jiné než slanina běžně dostupná v obchodě s potravinami, která je uzená za studena. Horká uzená slanina se dělá rychleji a je vlastně úplně propečená. Chuť má hlubší kouřovou chuť a na pánvi rychleji syčí.
Míchání Cure koření
Na směs jsou 3 ingredience, kterými se vepřový bůček obalí a vyléčí. Množství se liší v závislosti na hmotnosti vepřového bůčku.
• Kosher sůl – 0,35 unce na 1 libru vepřového bůčku
• Hnědý cukr – 0,25 unce na 1 libru vepřového bůčku
Cure #1 (Pražský prášek #1) – 1 lžička na každých 5 liber vepřového bůčku
Zvažte vepřový bůček a poté v samostatné misce odměřte množství soli, hnědého cukru a potřebné kúry. Pomocí vidličky se ujistěte, že je směs dobře promíchaná. Odložte misku stranou, dokud nebude potřeba.
Pokud udíte více než jeden bůček, odměřte tuto směs pro každý bůček zvlášť. Tohle je velmi důležité!
Připravte vepřový bůček
Tento vepřový bůček je velký asi 4 kila. Zkuste a ujistěte se, že získáte vepřový bůček, který má rovné, rovnoměrné rozměry.
Odřízněte masovou stranu bůčku, abyste odstranili volné kousky tuku a zkontrolujte, zda je tam vrstva membrány. Odstranění membrány umožní kúře lépe proniknout do masa.
Na masovou stranu bůčku použijte vidličku a posypte směsí kúry (košer sůl, hnědý cukr a kúra #1). Pokuste se zakrýt celou masovou stranu a ujistěte se, že používáte veškerou směs, kterou jste odměřili, na základě hmotnosti každého vepřového bůčku.
Zasuňte vepřový bůček do mrazícího sáčku nebo vakuového sáčku bezpečného pro potraviny. Odstraňte ze sáčku co nejvíce vzduchu a uzavřete jej.
Zde jsou 4 vepřové bůčky, všechny připravené s nálevovou směsí a sbalené.
Vepřové bůčky dejte do lednice, aby se mohly 4 dny zatuhnout. Otočte je každých 24 hodin, aby bylo vytvrzení schopné pokrýt každou stranu.
Vyléčení trvá čtyři dny v lednici
Po 4 dnech v lednici jsou bříška vyléčená a připravená k opláchnutí. Vyjměte je ze sáčků a důkladně je na několik minut opláchněte pod studenou vodou.
Umístěte vepřové bůčky na mřížku a dejte je zpět do lednice asi na 8 hodin nebo přes noc. Tím se vepřové bůčky vysuší a kouř se dostane do masa.
Jakmile je sušení dokončeno, připravte je do udírny. Zahákněte je pomocí Bradley Smokers Sausage Hooks, které jsou k dispozici zde. Jsou ideální pro zaháknutí do uzeného vepřového bůčku.
Vykuřte ty vepřové bůčky!
Mnoho možností dřeva k uzení slaniny
Nastavte udírnu tak, aby byla v rozsahu 200-225 F. Dokud to zůstane v tomto rozmezí, slanina bude skvělá. Po přidání bůčků do udírny může teplota zpočátku klesnout, ale měla by se poměrně rychle vrátit zpět.
Pokud jde o výběr dřeva, při uzení slaniny si můžete vybrat z mnoha různých. Můžete použít jablko, třešeň, javor, bílý ořech, dub, pekan a další.
Ke sledování teploty použijte digitální teploměr
Zavěste břicha do udírny a ujistěte se, že se nedotýkají navzájem ani stran udírny. Pro uzení není stanovena žádná doba, protože propečenost slaniny je dána vnitřní teplotou vepřových bůčků.
Jakmile dosáhnou vnitřní teploty 150-155 F, jsou připraveny k vyjmutí z udírny. Ke sledování teploty slaniny použijte digitální teploměr.
Zde je, jak vypadají vepřové bůčky poté, co dosáhly 155 F. Všimněte si, že dosažení teploty trvalo něco málo přes 4 hodiny a se 4 vepřovými bůčky v udírně!
Vyndejte slaninu a nechte je asi hodinu odpočinout. To snižuje teplotu a usnadňuje odstranění kůže/kůry z břicha.
Slaninu otočte tak, aby strana s kůží byla nahoře. Nařízněte kolem kůže, abyste mohli uchopit a stáhnout kůži a odstranit ji ze zbytku vepřového bůčku. Je-li to nutné, použijte nůž k rozkrájení.
Slanina je připravena! Pokud máte kráječ na maso, je nejlepší dát slaninu na 1-2 hodiny do mrazáku. Tím se zpevní tuk pro hladší plátky.
Zabalte je do pergamenu nebo vakuově zabalte do sáčků a dejte do mrazáku. Výroba slaniny je tak snadná!!
Užívat si!! A šťastný Den otců!!
Autor: Steve Cylka