Jak udíte maso, tučnou stranou nahoru nebo tučnou stranou dolů? Stejně jako každý příběh má dvě strany, hrudník má stejně masovou a tučnou stranu a to, jak je umístíte na udírnu, může ovlivnit chuť a chuť vašeho hrudníku.
Otázka, který z těchto dvou je nejlepší, už léta vzbuzuje v komunitě kuřáků mnoho debat. Někteří říkají, že uzení masa tukem nahoru je správný způsob, zatímco jiní jsou opačného názoru, což nás vede k naší hlavní otázce.
Měli byste kouřit hruď tukovou stranou nahoru nebo tukovou stranou dolů? Nejlepším přístupem k jakékoli otázce je zvážení všech zúčastněných stran, a abychom vám poskytli podrobnější odpověď, podíváme se nyní na klady a zápory obou.
Kuřácká hruď tukovou stranou dolů
Uzení masa tučnou stranou dolů má několik výhod i nevýhod. Je to také jedna z nejoblíbenějších technik uzení potravin, protože tuk a maso neabsorbují příliš mnoho kouře.
Pokyny pro kouření
Ingredience:
- Kvalitní kuřák potravin
- Příbory (vidlička, nůž)
- Hrudník, ořezaný
- Velká mísa
- Maso potírat
- 2 hrnky hovězího vývaru (můžete použít i kolu)
- 1/4 šálku jablečného octa, jablečného moštu nebo jablečné šťávy
- Pikantní BBQ omáčka
- 2 lžíce worcesterské omáčky
Pokyny:
- Připravte si hrudí a přidejte koření podle toho, jak máte rádi maso.
- Z obou stran okořeňte preferovaným hovězím masem.
- V misce si připravte mopovou omáčku spojením hovězího vývaru, piva nebo koly s jablečným octem a worchesterskou omáčkou.
- Nastříkejte mopovou omáčku na hruď.
- Předehřejte udírnu na teplotu 225 °F. Můžeš použít jablečné sušenky pro tento recept.
- Položte hrudí tučnou stranou dolů na grilovací rošt a uďte do měkka (asi tři až čtyři hodiny).
Je důležité si uvědomit, že čas potřebný k uzení vašeho masa je určen různými faktory, včetně velikosti vašeho řezu a druhu masa.
Proč kouřit hruď tukovou stranou dolů?
Hrudník je maso z jakékoli zvířecí hrudi a obsahuje značné množství tuku. Strana směřující ke kůži je obvykle pokryta vrstvou tuku zvanou tukový uzávěr, který by v tomto případě měl při uzení masa směřovat dolů.
To pomůže vašemu hrudníku lépe chutnat a vypadat, protože mu dodává křupavá záda.
Klady
- Chrání maso před spodním teplem – zatímco teplo je v udírně rovnoměrně distribuováno, strana směřující dolů přijímá mnohem více, protože je umístěna přímo na udírně. Položením hrudníku tukovou stranou dolů chráníte maso před přepečením, protože se zahřeje tak akorát.
- Lepší celková prezentace – způsob prezentace jídla na stole je stejně důležitý jako proces vaření. Pomocí této techniky se vyhnete tomu, že se hrudí zasekne na grilu a zůstane vám dobře uvařené, reprezentativní jídlo.
- Má lepší tvorbu kůry – uzení prsou se zvednutým tukovým uzávěrem znamená, že se kůra může pohodlně tvořit na povrchu, aniž byste museli mnoho dělat. Kouření má často za následek hlubokou, křupavou kůru.
Nevýhody
- Riskujete vysušení masa – přílišné teplo může z hrudníku vypustit veškerou šťávu a nechat ho suché.
Kuřácký hrudník tukovou stranou nahoru
Klady
- Maso je šťavnatější – uzení masa tučnou stranou nahoru dodá vašemu hrudníku více šťávy, protože tuk taje a stéká dolů do zbytku masa.
- Vylepšená chuť – jak se hrudí peče, kapičky tuku podlévají a dusí maso a dodávají mu chuť.
- Vytváří více tuku, díky čemuž je hruď křehká, vlhká a na okrajích křupavá.
- Chrání maso před horkem shora – protože je tučná strana nahoře, je hrudí chráněna před teplem, umožňuje mu pomalu udit a přitom zajistit, aby se nepřepeklo.
Nevýhody
- Smývá třen, když taje – pokud jste na hruď nanesli jakýkoli třen nebo koření, lze je smýt, když se tuk roztaví.
- Krájením přes tuk se mohou vytvořit mastné plátky masa, protože tuk stéká dolů.
Klíčové poznatky:
I když se tyto dvě techniky trochu liší, existují určité podobnosti, například:
- V obou získáte křupavou kůru.
- Ať už udíte hrudí tukovou stranou nahoru nebo dolů, stále přidáváte chuť.
- Proces uzení je téměř podobný.
- Obojí zvýrazňuje uzenou chuť hovězího masa. To však také závisí na udírně, kterou používáte.
Sečteno a podtrženo
Vaření je umění a s každým uměním existují variace v technice. Neexistuje také žádná správná nebo špatná odpověď, takže je důležité zvážit výhody a nevýhody každého z nich a toho, čeho chcete dosáhnout.
Máte zájem o další články o kouření hrudí? Tak to jste na správném místě! Podívejte se na tyto články, které jsme pro vás připravili:
Jak kouřit hruď a tipy Pro hruď
5 Nejlepších Druhů Dřeva Na Uzení Hrudníku
Terminologie hrudí a vaření pro uzení jídla
Jak nakrájet hruď
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.