First-Time Cold Smoking for Beginners

Poprvé Studené kouření pro začátečníky

Posted on: January 16, 2023



Je běžné slyšet jednotlivce chlubit se tím, jak dobře jsou v kouření teplého jídla, ale neslyšet nikoho chlubit vynikajícími schopnostmi kouření za studena. Obecně je obtížné pro každého zorganizovat vaření na studené kouření jídla.

Je běžné slýchat, jak se jednotlivci chlubí tím, jak jsou dobří v uzení teplých jídel, ale neslyšíme nikoho, kdo by se chlubil vynikajícími dovednostmi uzení za studena. Obecně je pro někoho obtížné zorganizovat vaření pro studené uzení jídla. Důvody za tím jsou zřejmé. Studené uzení je určeno především k uchování potravin a není to legrace. Na druhou stranu je horké kouření docela zábavné a skvělý způsob, jak se spojit s přáteli nebo rodinou.

Uzení za studena se liší od uzení za tepla, protože se při něm jídlo nevaří. Jedná se o proces, který dodává pokrmu, který vaříte, chuť nebo je uchováváte vystavením kouři obsahujícímu potřebné přísady. Je to proces, který vyžaduje konzervaci, protože kouř má pouze proniknout povrchem potraviny a ponechat vnitřek nedotčený. Pravděpodobně jste slyšeli o konzervaci, která se používá jako způsob, jak chránit potraviny před škodlivými bakteriemi.

Druhy potravin pro studený kouř

Existuje široká škála potravin, které můžete udit za studena, včetně uzeného lososa, masa, sýra a dokonce i zeleniny. Kromě toho sýr a zelenina patří mezi preferované potraviny pro začátečníky uzení studeným kouřem, protože můžete rychle uniknout s několika chybami. Rizika jsou u těchto potravin také relativně nízká. Následující seznam obsahuje ty nejlepší potraviny, kterými můžete začít, když se chcete seznámit s uzením za studena.

  • Slanina
  • Zelenina
  • Vařená vejce
  • Česnek
  • Tofu

Je důležité si uvědomit, že jsme vybrali potraviny, které vyžadují vaření před podáváním, abychom minimalizovali rizika. To ale neznamená, že jsme vás vázali pouze na výše uvedená jídla. Můžete se také setkat s dalšími doporučeními na studené uzení potravin pro začátečníky.

Kuřák k použití

Pravděpodobně jste si kladli otázku, jaký typ udírny byste měli používat pro studené uzení. Jednoduchý udírna vám nemusí sloužit nejlépe, protože většina z nich je navržena nejlépe pro uzení za tepla. Dobrá udírna studených jídel by měla mít dvě komory, jednu na palivo a druhou na jídlo. Je to jiné než uzení horkým kouřem, takže jídlo musí být odděleno od paliva. Můžete se podívat na naše Bradley kuřáci jídla když uvažujete o kuřácích studené kuchyně.

Dřevo k použití

Doporučujeme získat Bradley Bisquettes lisované z tvrdého dřeva a navržené tak, aby nabízely nejlepší zážitek z kouření za studena. Přicházejí v různých příchutích, které vám umožní vybrat si preferovanou příchuť. Dodají vašemu jídlu chuť dle vašeho výběru, díky čemuž bude vaše jídlo chutnější.

Jednoduché kroky studeného kouření

  • Jděte na chladné místo nebo počkejte na dobu, kdy budou teploty nižší.
  • Teplo je největším nepřítelem studeného uzení; proto musíte neustále sledovat teploty v průběhu celého procesu.
  • Potraviny nechte vytemperovat na pokojovou teplotu, zejména pokud jste je skladovali v lednici. Dobu, kterou zabere uzení masa zkrátíte tím, že ho necháte vrátit na pokojovou teplotu.

Své zdravé studené uzené maso můžete skladovat minimálně čtyři týdny. Maso vydrží 1-2 měsíce.

Bezpečnostní opatření pro studené kouření

Studené kouření má svá rizika a výzvy. Proto byste měli dodržovat následující opatření, abyste minimalizovali nebo odstranili rizika.

  • Jako začátečník se vyhněte potravinám, jako jsou ryby, klobásy a jiné uzené maso, které můžete konzumovat bez vaření. Skrývají se zde značná rizika a takovým potravinám je třeba se vyhýbat. Místo toho se zaměřte na potraviny vhodné pro začátečníky uvedené v tomto článku, díky nimž bude vaše učení zábavnější a méně riskantní.
  • Pečlivě sledujte teploty, když kouříte za studena. Buďte opatrnější než horké uzení a dbejte na to, abyste udržovali teplotu na příznivých úrovních.
  • Nenechte se zmást mýtem, že konzervování zabije všechny bakterie na vašem mase, takže je bezpečné pro přímou konzumaci. Vaše zdraví zůstává prioritou, proto je třeba maso před podáváním uvařit.

Nikdy byste také neměli obsluhovat osoby s chronickými onemocněními, většinou starší osoby, kvůli nebezpečí kouření za studena.

Zvykněte si v případě potřeby konzultovat odborníky na studené kouření, aby byl váš zážitek z kouření za studena zábavnější a zdravější.
Chcete-li získat další nápady, jak co nejlépe využít svého Bradley Smoker, podívejte se na úžasné články na našem webu Bradley Smoker Food Blog pro další tipy a triky.