Uzení potravin se vyvinulo z prostředku ke konzervaci potravin na způsob přípravy gurmánských jídel doma. Právě kouřová příchuť vytvořila samostatnou fanouškovskou základnu pro uzená jídla. Tajemstvím dobrého uzení je vždy dřevo, které se používá k výrobě kouře. Zbytek závisí na pitmasterovi, který spojí chuť jídla se správným dřevem, aby podával jemné a šťavnaté jídlo. Kromě marinády je hlavním faktorem při ochucení jídla dřevo.
Odborníci na grilování věří, že jakékoli tvrdé dřevo, které je přirozeně kořeněné bez použití jakýchkoli chemikálií, lze použít k uzení potravin. Skutečný příběh za dokonalou kouřovou chutí má však mnohem více faktorů. Ne všechna tvrdá dřeva jsou vhodná pro uzení potravin. Zde probereme dva běžně používané druhy dřeva pro uzení potravin, které mohou mít za následek katastrofu. Máte pravdu, budeme diskutovat o dřevě vinné révy a šeříkovém dřevě. Pokračujte ve čtení, abyste si zachránili grilovací párty.
Vyhněte se používání dřeva vinné révy k uzení potravin
Vinná réva je tvrdé dřevo, dodává jemnou ovocnou chuť a není plesnivé. Všechno to zní perfektně pro uzení jídla, ale tady je ještě něco, co byste měli vědět. Dřevo vinné révy produkuje hustý kyselý kouř, když dosáhne vysoké teploty. Ačkoli dřevo poskytuje jemnou ovocnou chuť, kyselost v kouři může ztěžovat chuť. To by mohlo v konečném důsledku propůjčit jídlu hořkou chuť a zanechat ho páchnoucí.
Pokud chcete jídlo dochutit vinnou révou, nejlépe to uděláte, když dřevo použijete šetrně. Nevařte jídlo úplně ve dřevě vinné révy. Pro bezpečnější možnosti vyzkoušejte uzení drůbeže v tomto dřevě, protože se vaří rychleji, takže doba uzení bude kratší.
Vyhněte se používání šeříkového dřeva k uzení potravin
Stejně jako vinná réva je i šeřík oblíbeným dřevem pro grilování. Šeřík produkuje jemný a sladký kouř, který je obecně preferován pro vaření drůbeže a jehněčího masa. Pravdou však je, že šeřík může být extrémně škodlivý pro vaše zdraví. Přestože je šeřík tvrdé dřevo, obsahuje hodně mízy. Kouř z bělového dřeva může dodávat jídlu zvláštní chuť. Také šeřík je náchylnější k nemocem. Takže, když spálíte nemocné větvičky šeříku, kouř může zkazit nutriční úroveň potravin, takže je nebezpečné pro konzumaci.
Šeříkové dřevo je vhodné používat pouze na venkovní grilování, kde může kouř unikat do vzduchu a lidé mají menší šanci ho vdechnout. Pokud chcete udit šeřík v interiéru, ujistěte se, že je komín před a po uzení vyčištěn. Dávejte pozor, abyste pro uzení potravin vybírali pouze dřevo šeříku bez chorob.
Nejlepší lesy pro uzení potravin
Nyní, když byly z vašeho seznamu odstraněny dvě oblíbené dřeviny pro uzení potravin, chceme přidat některé bezpečnější možnosti. Zde je několik možností pro dokonalý zážitek z kouření.
Bílý ořech: Toto dřevo produkuje kouř bohatý na chuť a je skvělé pro pečení velkých kusů masa. Chuť je jemná a nepřebije chuť masa ani po delším uzení.
Jablko: Applewood poskytuje sladkou a ovocnou chuť, která doplňuje původní chuť masa, jako je vepřové, kuřecí atd.
Dub: Jedná se o univerzální oblíbené dřevo pro grilování. Dubové dřevo dodává střední až silnou chuť, díky čemuž je vhodné pro uzení hovězího, jehněčího a klobás atd.
Mesquite: Toto dřevo je oblíbené pro grilování v Texaském stylu. Vytváří bohatou a intenzivní chuť, která se hodí ke každému druhu červeného masa.
Bikety: Jedná se o lisované dřevěné štěpky jednotné hustoty a velikosti ideální pro uzení potravin. Bikety jsou dobrou volbou pro bezpečné a delikátní uzení jídla. Dokonalým příkladem je Bradley Bisquettes. Ty jsou speciálně stlačeny tak, aby vytvořily kotouče na dřevěné piliny jednotné tloušťky, které hoří přesně po určitou dobu a před tím, než se změní na popel, automaticky zhasnou, aby jídlo nezapáchalo. Bradley Bisquettes jsou k dispozici v různých ovocných příchutích, jako je javor, pekan, dub, jablko, třešeň, bílý ořech a další.
Tipy pro uzení jídla ve stylu pitmaster
Solanka: Je to roztok soli a vody, který se používá jako marináda. Solanka pomáhá udržovat pokrm vlhký a zachovává jeho křehkost i po delším uzení.
Ovládání teploty: Uzení potravin je pomalý a pomalý proces, takže kontrola teploty je rozhodujícím faktorem. Je důležité zajistit, aby se jídlo neustále kouřilo při nízké teplotě, dokud nedosáhne požadované propečení.
Používejte kvalitní udírnu: Kvalitní kuřák dokáže změnit celou hru s uzením jídla. Profesionální kuřák, jako je Bradley Smoker, přichází s automatickým podavačem dřeva, který bude fungovat s určitým dohledem až 10 hodin. Pokročilé digitální ovládání v udírně Bradley Smoker umožňuje uživateli přednastavení doby vaření a teploty před uzením.
Mít trpělivost: Jídlo nepodávejte ihned po uzení. Necháme chvíli odležet, aby se mohla vstřebat všechnu šťávu vylučovanou při uzení. Tím se zvýrazní chuť a jemnost jídla.
Naše tipy na bezpečné a delikátní uzení potravin zde končí. Doufáme, že vám tyto Bradleyho tipy a triky pomohly se základy uzení dobrého jídla. Další skvělé tipy a triky Bradley spolu s tím, jak co nejlépe využít svého Bradley Smoker, najdete v úžasných článcích na našem Bradley Smoker Food Smoker Blog.