Konfitovaná uzená kachna
Jsou dva dny, na které lidé v restauračním průmyslu nikdy, nikdy, nikdy nezapomenou: Den matek a Valentýn. Protože jsou to dva nejrušnější dny pro restaurace, plánujeme je týdny dopředu a nikdo se neozve nemocný.
Pokud tedy chceme tyto dny slavit sami, musíme být kreativní. Letos jsme se na Valentýna, abychom ušetřili stres, rozhodli s mužem povečeřet a týden předem! Kdo řekl, že Valentýn musí být 14.?
Nyní se rozhodnout, co udělat…
S láskou na mozku přišla na mysl Francie. Francouzi, národ a jazyk, který je synonymem lásky a vášně, je ideální na Valentýna!
A proč nepřinést trochu kouře do máslových a bohatých chutí francouzské kuchyně?
Vzhledem k tomu, že R nikdy neměl to potěšení vyzkoušet kachnu, bylo vybráno klasické francouzské jídlo Duck Confit.
Duck Confit je tradičně kachní stehno konzervované solí, vařené při nízké teplotě v kachním tuku. Solení je staletí stará technika konzervace potravin, stejně jako uzení! A nízká teplota mi určitě zní jako kuřák.
Místo kachních nohou můžete použít prsa
Chcete-li připravit toto klasické jídlo v udírně, nevařte kachnu na tácu s tukem. Kachní tuk je extrémně hořlavý a my chceme, aby náš kuřák kouřil a nehořel.
Dobrých výsledků dosáhnete, pokud použijete kachní prsa spíše než nohu, protože prsa mají větší tukový uzávěr než noha. Když tedy budete kachní prsa vařit v udírně, tuk vrchní stranou nahoru, část tuku se pomalu rozpustí a překape po mase. Nakonec bezpečně propadne miskou „V“.
Berte to jako sebeoblékání! Než kachnu nasolovat, je lepší ji marinovat v relativně suché marinádě. Bude to spíše hustá pasta s podobnými přísadami jako tradiční solná kúra Duck Confit.
Hodí se k bramborám a zelí
Konvence říká, že kachní konfit by se měl podávat s bramborami a dušeným červeným zelím. Případně ten náš podávali s bylinkovým opečeným bramborem a nakládaným červeným zelím. My, Dánové, milujeme naše nakládané zelí a vždy se nějaké najde na mé poličce. Výsledkem je vítaná úleva od bohatých, máslových chutí kachny a brambor.
Se zapálenými svíčkami, otevřenou lahví mého oblíbeného červeného a pivem pro něj (nemůžu se o všechno podělit) byl čas na valentýnskou večeři, o týden dříve!
Kachní prsa dopadla skvěle! Nejen, že maso bylo křehké a šťavnaté, ale také vykazovalo křupavou kůži. Trefa určitě! S kachnou přidanou kachnou do jídelního repertoáru R bude objevování nových potravin pokračovat a pokračovat. Tenhle se ale snad stane novým regulérním pokrmem.
Konfitovaný recept na uzenou kachnu
The Marináda
Budete potřebovat jeden tbsp hrubá sůl, jedna tbsp rozmarýn, čerstvý, jedna tbsp tymián, čerstvý, tři stroužky česneku, mletý, šťáva z jednoho citronu, jeden lžička černého pepře a jedna tbsp olivového oleje.
The Kachní konfitování
Kromě dvou kachních prsou použijeme dvě tbsp kachního tuku a 4–6 středně velkých bílých brambor (jako jsou rolovací nebo nugetové brambory). Koření jedním stroužek česneku, mletý, jeden tbsp rozmarýn, čerstvý, jedna tbsp tymián, čerstvý, jeden lžička mořské soli a ½ lžičky černého pepře.
Recept na nakládané červené zelí
Smícháme všechny ingredience na marinádu a vymačkáme tukový uzávěr obou kachních prsou.
Dále byste měli kachní prsa pokrýt marinádou a umístit je do mrazícího sáčku nebo uzavřené nádoby přes noc nebo až 36 hodin.
Nyní je čas zahřát udírnu
Když kuřák dosáhne 200 °F, musíte setřít bylinky a osušit kachní prsa.
Kouřte kachní sádlo stranou nahoru po dobu 1,5 až 2 hodin pomocí dubových bisket nebo dokud kachna nedosáhne vnitřní teploty 150 °F. Zatímco se kachna udí, připravte si brambory.
Příprava brambor
Zatímco předehříváte troubu na 350 °F, nakrájejte brambory na čtvrtiny a rozehřejte 1 polévkovou lžíci kachního tuku.
Brambory vhoďte do rozehřátého kachního sádla, česneku, bylinek, soli a pepře a rozložte na plech. Pečte je v předehřáté troubě 45 minut až hodinu, nebo dokud brambory nezměknou.
Dokončení a servírování
Chcete-li jídlo dokončit, budete muset rozehřát jednu polévkovou lžíci kachního tuku na pánvi na středním plameni. Poté vložte uzená kachní prsa, tukovým uzávěrem dolů, do pánve, aby se spálil tuk a dovařte kachnu (přiveďte teplotu na 165 °F).
Kachnu podávejte s opečenými bramborami a nakládaným zelím (nezapomeňte na svíčky a víno!)
Užívat si!
Autor Lena Clayton