Sůl byla vždy hlavní složkou při uzení potravin po celé věky. Sůl se používala k léčbě masa, když lidé používali ke konzervaci potravin uzení. Konzervování masa zabránilo růstu bakterií a prodloužilo jeho trvanlivost. Uzení za studena byl obvykle proces používaný ke konzervaci masa. Maso se nepropeklo úplně, ale povrch bez masa byl náchylný ke kontaminaci. S vlnou modernizace se uzení potravin drasticky vyvinulo. Lidé dnes používají ledničky k uchování potravin a nespoléhají na to, že budou muset udit maso jinak než kvůli chuti.
To bylo, když se horké kouření stalo populárnějším mezi milovníky grilování. Proces zahrnuje teplo a kouř, který maso téměř uvaří, místo aby ho nechal nedovařené, jako při studeném uzení. Vznikne tak křehké, šťavnaté maso, ze kterého může každý slintat. Zatímco sůl již není přísadou ke konzervaci masa, nyní se používá ke zvýraznění chuti masa. Obsah sodíku v uzeném mase nyní pochází ze slaného nálevu nebo potěru používaného k marinování masa a nikoli z procesu vaření.
Nežádoucí účinky sodíku
Zvýšené hladiny sodíku v těle mohou vyvolat vysoký krevní tlak. To je zvláště nebezpečné pro starší lidi, jejichž hormony začínají ztrácet rovnováhu. Vysoký krevní tlak může dále způsobit několik dalších chronických onemocnění, jako jsou srdeční problémy a dokonce mrtvice. To je důvod, proč milovníci grilování musí mít svůj příjem sodíku pod kontrolou.
Jak se vyhnout sodíku při kouření potravin
S moderními udírnami se lidé nemusejí starat o konzervaci masa, aby se jídlo uchovalo. Tito pokročilí kuřáci, jako je Bradley Smoker, mohou kouřit v podstatě cokoliv, co je do nich vloženo. Bradley Smokers se dodávají s digitálním ovládáním pro nastavení teploty a doby vaření, což vám nabízí dokonalý zážitek z uzení bez velkého úsilí. Zde tření a nálev nemusí nutně hrát roli. Moderní kuřáci dokážou dokonale udit maso bez jakéhokoli nakládání jako takového. Samozřejmě zde musíte slevit z chuti uzeného masa, protože sůl dodává masu chuť, která by jinak chyběla. To však neznamená, že je nenahraditelný.
Alternativy sodíku při uzení potravin
Chápeme, že aroma vyvolané solí může chybět především milovníkům uzeného jídla, pokud se rozhodnou snížit příjem sodíku. Tento problém lze vyřešit několika možnostmi, které zahrnují organické i anorganické příchutě. Podívejte se na ně níže:
Semena celeru: Když se tato semena opraží a rozemele na jemný prášek, používají se jako náhražka soli do masových pomazánek. Nemusí přesně kopírovat chuť soli, ale na uzeném steaku rozhodně nezklamou.
Náhražky na bázi draslíku: Několik solí na bázi draslíku také funguje jako náhrada sodíku při kouření potravin. Samozřejmě pouze v případě, že nemáte nežádoucí reakci na zvýšenou hladinu draslíku.
Podmáslí: Tuto zázračnou přísadu můžete použít jako lák k dochucení masa. Maso zjemní a také dodá chuť. Dalšími výhodami podmáslí je to, že je výživné a nemá žádné vedlejší účinky, ale nezapomeňte se poohlédnout po značce podmáslí bez sodíku.
Přírodní marinády: Některé přírodní bylinky a ovocné šťávy mohou být vynikající marinádou při uzení masa. Nejenže napumpují chuť, ale také udělají maso šťavnatější. Zkuste česnek, cibuli, pomerančový džus, olivový olej a citron, pokud se rozhodnete jít bez soli.
Alkohol: Alkohol, který dodává jemnou chuť, je také skvělým zjemňovačem masa. Například stout nebo whisky se nejlépe hodí k vepřovému nebo hovězímu masu. Světlejší alkoholy jako gin a tequila mohou doplňovat drůbež nebo mořské plody. Víno také funguje jako marináda pro téměř všechny druhy masa.
Koření bez soli: Mnoho značek koření začalo uvádět na trh řadu marinád a koření bez soli, které jsou zvláště vhodné pro uzení. Před nákupem si však nezapomeňte zkontrolovat štítek s nutričními údaji na zadní straně každého balení, abyste se ujistili, že nekonzumujete sodík v přestrojení.
Bradley Bisquettes: Ty jsou zdaleka nejlepší alternativou soli k dochucení masa. Bisquettes jsou puky z pilin z aromatického dřeva speciálně vyrobené k výrobě ochuceného kouře. Bradley Bisquettes jsou k dispozici v řadě různých příchutí, jako je pekanový ořech, dub, třešeň, jablko, javor atd., a nejlépe fungují s Bradley Smoker.
Zkontrolujte možnosti masa: Maso jako krůtí nebo kuřecí maso vyžaduje sůl, aby získalo během uzení požadovanou chuť. To nemusí být případ jiného masa, které je přirozeně bohaté na chuť. Požádejte o pomoc svého řezníka a dejte mu vědět o svých obavách, než si koupíte konkrétní kus na uzení.
Tím jsme se dostali na konec tohoto článku o sodíku a uzení masa. Doufáme, že vám tyto Bradleyho tipy a triky na snížení používání soli v marinádách a jejích alternativách byly užitečné.
Další skvělé nápady, jak ze sebe dostat maximum Bradley Smoker, podívejte se na úžasné články na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.