Ano! Tofu jsem kouřil mnohokrát. Mám veganskou kamarádku, která mě požádala, abych pro ni kouřil tofu. Trik je získat extra pevné tofu zabalené ve vodě a zmrazit ho na několik dní. Někteří ho rádi zamrazují v původním obalu, ale já ho rád z tekutiny vyjmu, vložím do mrazících sáčků Ziploc a poté zmrazím alespoň na jeden den. Preferuji zamrazit na 4 – 7 dní.
Nedělejte si starosti, když se změní na nažloutlou barvu. Mražení mění texturu, a protože voda expanduje, vytváří v tofu mnoho houbovitých buněk.
Dále je musíte rozmrazit. Poté je položte na několik listů novin pokrytých několika vrstvami papírových ručníků. Na tofu položte další vrstvy papírových ručníků a na to položte plech. Přidejte nějakou váhu, jako jsou knihy nebo plechovky s jídlem. To vytlačí většinu vody. Asi 30 minut by mělo stačit.
Příprava tofu ke kouření
Nyní zjistěte svou oblíbenou marinádu na tofu a použijte tento recept k přípravě tofu na uzení. Po marinování osušte. Nyní ji můžete nakrájet na menší bloky, ale to, jak ji nakrájíte, závisí na tom, jak bude použit ve finálním receptu. Obvykle to krájím na polovinu nebo třetiny. Pokud ho plánujete používat do salátů nebo ho smažit, je nejlepší ho udit za studena. Ale můžete také kouřit horkým kouřem při 220 °F – 260 °F. Při studeném uzení nemusíte generátor odpojovat, protože pokud překročíte 100°F, ničemu to neuškodí. Obecně aplikuji asi 2 hodiny kouře a moje cesta k bisquette pro zeleninu a tofu je pekanový ořech. Na rozdíl od sýra nevyžaduje zrání žádný čas, ale zjistil jsem, že 24 – 48 hodin zlepšuje chuť. Po vyuzeném použijte, jak je uvedeno ve vašem receptu.
Zde je recept na tofu slaninu. Je to docela dobré, jen tofu nesmažte, nebo když se do něj zakousnete, bude suché a práškové. Nemusíte ho krájet a smažit. Můžete jej použít podle pokynů v receptech vyžadujících tofu.
Uzená slanina z tofu