Mořské plody jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a dalších životně důležitých živin potřebných pro vaše zdraví a pohodu. Některé z nich zahrnují železo, vitamíny B a D a omega-3, o kterých je známo, že pomáhají snižovat krevní tlak, posilují vývoj kostí a mozku a mají mnoho dalších výhod. To je jeden z mnoha důvodů, proč se mořské plody stávají stále oblíbenějšími.
Dalším důvodem je, že mořské plody se dobře hodí téměř ke každému druhu piva. Díky různým metodám přípravy mořských plodů existuje také nespočet možností při výběru dokonalého nápoje, se kterým je spárovat. Zde je dokonalý průvodce párováním mořských plodů a hovězího masa, který jsme připravili, abychom vám pomohli posunout váš kuchařský zážitek na další úroveň.
Kouření mořských plodů
Jako každé jiné jídlo není uzení mořských plodů složité. Existují také různé techniky, jak kouřit mořské plody. Od lososa a krabí stehýnka po tilapii, existuje spousta receptů na uzení, z nichž každý přináší lahodnější chuť.
Podíváme se na některé z nejlepších receptů na mořské plody.
Uzená ryba
Ingredience:
- 4–5 liber filetů s kůží (losos, makrela, pstruh, mořský okoun, tuňák nebo plachetník)
- 1/2 šálku soli nebo košer soli
- 1 litr vody
- 1/2 šálku bílého krystalového cukru nebo světle hnědého cukru
- 3 lžíce papriky
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce česnekového prášku
- ½ lžičky cayenne
- 3 lžíce změklého másla nebo margarínu
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- čerstvé bylinky na ozdobu (klasika je kopr, petržel, šalvěj, tymián, rozmarýn)
- plátky citronu (k podávání)
Další položky, které budete potřebovat (Toto jsou běžné nástroje, které se budou vztahovat na téměř všechny recepty na uzení mořských plodů):
- Kuřák jídla
- Velká mísa
- Teploměr na maso
Příprava
V hrnci na mírném ohni smíchejte vodu, sůl a cukr, dokud se nerozpustí.
Před vložením ryb do nálevu nechte vychladnout asi 6-10 hodin (během tohoto procesu skladujte ryby v lednici).
Jakmile rybu nasolíte, vyndejte ji z lednice, opláchněte ji, opečte a přidejte koření.
Předehřejte si udírnu na teplotu 200 °F (93 °C).
Rybu kouřte asi tři hodiny.
Co podávat k uzeným mořským plodům
Uzené mořské plody lze spárovat s několika přílohami, včetně brambor, těstovinového salátu nebo dokonce grilované zeleniny. Lze podávat i s různými nápoji.
Párování uzených mořských plodů a piva
Stejně důležité jako příprava dokonalých předkrmů a příloh je mít správný nápoj klíčový pro to, abyste získali plnou chuť vašich mořských plodů. Jak si vyberete nejlepší nápoj k uzené rybě?
Zde je několik rad, které vám pomohou při párování piva a uzených ryb
Spárování piva s jakýmkoli druhem jídla je o tom, abyste z každého získali co největší potěšení, a proto je třeba zvážit několik faktorů. Patří mezi ně textura, tuk, kyselost, sladkost, chuť a sycení oxidem uhličitým, abychom jmenovali alespoň některé.
V našem případě, protože většina mořských plodů má jemnou nebo střední texturu a neobsahují mnoho tuku, existuje mnoho možností na výběr.
Hlavní pravidla pro párování piva a ryb
- Tmavá piva mají rádi stouty a portery
Ty jsou nejlépe spárovány s mléčnými polévkami, zvláště pokud je máte v chladném počasí.
- Hoppy má rád pikantní
Není pochyb o tom, že chmelená piva se nejlépe hodí ke kořeněným jídlům. Pokud máte rádi kořeněné uzené mořské plody, pak je toto dokonalé kombo. Hořkost chmele a dokonce i jejich chuť totiž dávají prostor zvýraznit pikantnost masa a nakopnout ho.
- Horce uzená ryba se dobře hodí k těžším sladovým pivům
To dokonale doplňuje kouřovou chuť lososa a poskytuje lehký a ostrý kontrast. Na druhou stranu lososovi uzenému za studena jde lépe s něčím zippy.
- Krabí stehýnka se nejlépe hodí k ležáku nebo plzni.
Uzené krabí maso má často tendenci být sladké a bohaté, což vyžaduje lehké, křupavé, mírně hořké pivo, které vyváží chuť. To může být buď ležák, plzeň nebo jakékoli jiné pivo, podle toho, co chcete.
- Humr s americkou IPA, belgický tripel nebo pšeničné pivo
Jedna věc na uzeném humru je, že ho můžete spárovat téměř se vším. Nicméně tři, které jsme zmínili výše, jsou jedny z nejlepších, protože mají tendenci se většinou opírat o hořkou stranu, která snadno prořízne humra.
- Losos se nejlépe hodí k saison, jantarovému pivu nebo IPA
Losos je známý pro svou bohatou tukovou chuť, která se dobře hodí k řadě pivních stylů. Vzhledem k tomu, že saison má ovocnou chuť a je vysoce sycený, je to jedno z nejlepších piv pro párování s uzeným lososem.
Jak to shrneme
Jak jsme již zmínili, existuje mnoho faktorů, které je třeba vzít v úvahu při párování uzeného jídla s jakýmkoli pivem. Některé Bradleyho tipy a triky, které vám pomohou vybrat perfektní kombinaci, je, že když máte pochybnosti, jděte na alternativu. Altbier se obecně hodí ke všemu a jejich výběrem nikdy neuděláte chybu.
Podívejte se na několik dalších článků o párování masa s pivem, vínem a koktejly:
Nejlepší průvodce párováním jídla a piva pro grilování
Grilování a párování vína pro nejlepší vaření
5 lahodných druhů párování uzeného masa a koktejlů
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.