Studené uzení lze provádět přímo doma se správným vybavením a trochou času a pozornosti. Není to řešení vaření „nastav a zapomeň“, ale přesto je to snadné a zvládne to každý!
Je zajímavé, že někteří lidé udí jídlo studeným kouřem bez použití udírny. Vše, co potřebujete, je kouř, stojan bezpečný pro potraviny a velká nádoba na zakrytí jídla v zakouřeném prostředí pro studeného udírny typu DIY. Bradley kuřák potravin funguje opravdu dobře, ale není to jediný způsob, jak dokončit práci.
První věc, kterou byste měli vědět o uzení za studena, je to, že nevaří jídlo. Je to jednoduše proces nanášení kouřové příchutě při nízkých teplotách (od 40°F do 100°F, nikdy ne vyšší než 120°F). Obecně platí, že čím chladnější můžete maso uchovávat, tím lépe, pokud jde o uzení za studena. Chladnější teploty umožňují masu udržet si více vlhkosti, získat lepší uzený vzhled a zůstat chráněné proti bakteriím.
Studené kouření není způsob vaření
Vzhledem k tomu, že studené uzení není způsob vaření, studená uzená jídla se obvykle před uzením za studena nasolují nebo nasolí. Důvodem je zajistit, aby se na potravinách během procesu studeného uzení nemnožily bakterie. Nemusíte však neustále nalévat nebo léčit. Některá masa, jako jsou vepřové kotlety, hovězí steaky a kuřecí prsa, lze před grilováním, pečením nebo pečením udit za studena, a to pouze za účelem zvýraznění chuti. Takže ve skutečnosti můžete studeným kouřem kouřit téměř vše, co si usmyslíte.
Jaké je nejjednodušší jídlo pro uzení za studena?
Sýr
Sýr uzení za studena je zdaleka nejjednodušší proces uzení za studena a je velmi zábavné s ním experimentovat, protože existuje tolik druhů. Pokud je to váš první pokus o uzení studeným kouřem, pak by sýr byl volbou s nízkým rizikem.
Mezi oblíbené sýry patří čedar, gouda, swiss, pepper jack, fontina a mozzarella. Jiné druhy jako provolone a parmigiana mohou a měly by být vyzkoušeny, ale ty uvedené výše jsou typičtější oblíbené.
Mezi nejběžnější druhy dřeva používané pro sýry uzení za studena patří jablko, veselý, pekanový a javorový pro jemnou, ale stále výraznou kouřovou chuť a bílý ořech pro bohatší, hustší kouřovou chuť. Nejlepší je vyhnout se použití dřeva, které bylo ošetřeno nebo pochází z neznámého zdroje.
Cheesemonger nebo ne, vyzkoušejte uzený sýr. Když ochutnáte svůj vlastní studený uzený sýr, budete se divit, proč jste to nikdy předtím nedělali!
Mezi další oblíbené studené uzené potraviny patří:
- Kvalitní kusy hovězího masa
- Venkovské šunky
- Slanina
- Klobásy
- Losos
- Jikry
- Ovoce a zelenina
Přijďte si dnes vyzkoušet uzení za studena, i když nemáte pořádného kuřáka a dejte nám vědět, jak vaše jídlo dopadlo v komentářích níže!