Directions to Get Started With Cold Smoking Cheese

Pokyny pro Začínáme s Sýry ke kouření

Posted on: January 17, 2023



Možná jste si koupili uzený sýr z místního obchodu a divili jste se, jak udělat tento zázrak doma. Zdá se, že složitý proces na papíře, ale dobré zprávy je, že kouření sýra může být snadné, se správným vybavením.

Možná jste si koupili uzený sýr v místním obchodě a přemýšleli jste, jak si tento zázrak vyrobit doma. Na papíře to vypadá jako složitý proces, ale dobrou zprávou je, že uzení sýra může být snadné, se správným vybavením.

Podělíme se s vámi o jednoduché pokyny pro kutily, které vám pomohou začít s uzením sýra za studena. Jedním z klíčových faktorů, které je třeba poznamenat, pokud jde o uzení sýra, je kontrola teploty. Je to kritický faktor, a pokud jej dokonale ovládáte, měli byste být připraveni se tohoto úkolu zhostit.

Vyberte si sýr

Skvělá zpráva u studeného uzení je, že můžete použít téměř jakýkoli sýr, který chcete. Můžete si vybrat, zda zvolíte preferovaný typ sýra, od čedaru, parmezánu, Pepper Jack nebo mozzarelly. Výsledek však ovlivňuje i kvalita vybraného sýra.

Měkké sýry jsou také dobrou volbou, ale při manipulaci s nimi budete muset být obzvláště opatrní. Snadno se roztaví, zvláště pokud se zvýší teplota, což může být nepříjemnost.

Nejlepší čas na studený kouř

Sýr uzení za studena je vyhrazen pouze pro nízké teploty, nejlépe v zimě. Pokojová teplota totiž snadno ovlivňuje vnitřní teplotu sýra.

Ale někdy vám vaše chutě možná nedovolí čekat do zimy, než si užijete svůj sýr. Zbývá tedy potřeba vytvářet jednoduché improvizované způsoby, které vám umožní nadále vychutnávat tuto pikantní pochoutku.

Pokud je tomu tak, doporučujeme uzení sýra v časných ranních hodinách nebo pozdě v noci při nejnižších denních teplotách. Možná budete také muset použít nástroje, které zlepší vaši udírna, aby sloužila pouze jako udírna (proto to může být problém s grily na pelety a jinými udírnami). Cílem je pomoci snížit možnost pronikání tepla do sýra.

Náš Bradley Smoker, navržený tak, aby umožňoval vynikající monitorování teploty, může být skvělým řešením pro udržení nízké teploty pomocí oddělených topných těles pro vaření a vytváření kouře, ideální pro výrobu sýrů. Pokud ji potřebujete celou cestu studenou, nebo mít absolutní kontrolu nad teplotou a sada adaptéru pro studený kouř dělá to perfektní, odděluje prvek spalování dřeva a zároveň ochlazuje kouř

Velikost sýra

Velikost uzeného sýra také ovlivňuje celkovou kvalitu vašeho uzeného sýra. Sýr budete muset nakrájet na menší kousky, zvláště pokud máte velké kousky.

Krájení sýra na menší kousky pomáhá zvětšit ochucený povrch tím, že se více sýra vystaví kouři. To také usnadňuje, aby sýr absorboval více kouře, čímž se zvyšuje úroveň koncentrace.

Udržujte stálý kouř a teplotu

Udržování konstantního proudu kouře po celou dobu je nezbytné pro přesný a lahodný výsledek. Pamatujte, že sýr je notoricky známý tím, že se rozpouští, takže nechcete příliš zvyšovat teplotu, protože to může proces snadno zkazit.

Sýr často obracejte

Studené uzení je způsob, jak sýr absorbuje kouř dřeva; jen se ujistěte, že jsou všechny strany sýra odkryté. Můžete si vybrat, že budete sýr obracet každých třicet minut nebo v polovině procesu uzení.

V průměru můžete sýr udit 2–3 hodiny. Délka uzení je také ovlivněna velikostí sýra a typem aroma dřeva, které používáte. Silná dřeva mají koncentrovanější kouř, který se rychleji vsákne do sýra.

Odpočiňte si s uzeným sýrem

Sýr doporučujeme po uzení nechat odležet. Pěkně ho zabalte nebo vakuově uzavřete, pokud je to možné, a dejte asi na 24 hodin do lednice. To umožňuje, aby se kouřové chutě usadily a sýr zjemnil. Klíčová věc, kterou je třeba poznamenat, je, že chuť se časem zlepšuje, takže čím déle ji necháte usadit, tím lépe.

Základem je nechat uzený sýr před konzumací mít pokojovou teplotu. Po delší době kouření je také dobré nechat trochu vydechnout.

Skladování studeného uzeného sýra

Pokud jste uzili více než dost sýra pro okamžité použití, můžete ho zmrazit na později. Doporučujeme jej vakuově uzavřít, aby vydržel několik dní v lednici, nebo jej můžete hluboko zmrazit až na osm měsíců. Je neuvěřitelné, že vakuově uzavřený zmrazený sýr má tendenci chutnat lépe a má koncentrovanější chuť.

Obecně platí, že tajemství vysoce kvalitního sýra uzeného za studena je v kombinaci různých faktorů, od kvality sýra a druhu použitého dřeva až po úroveň kontroly teploty.

Máme pro vás pár dalších článků o sýru uzení za studena:
Jak si vybrat nejlepší dřevo pro uzení sýra doma
První kouření studeným kouřením pro začátečníky

Další skvělé nápady, jak ze sebe dostat maximum Bradley Smoker, podívejte se na úžasné články na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.