Všichni milovníci masa se shodují, že uzená žebra jsou skvělá. Dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi chutí a texturou je však pro začátečníka jednou z nejtěžších věcí.
Dobrou zprávou je, že s pro-food kuřákem můžete cvičit, dokud to nezvládnete. Vše, co musíte udělat, je vybrat správné dřevěné biskety, okořenit žebírka a zahájit proces uzení.
Pokud to stále zní jako obtížný úkol, níže jsme nastínili, co potřebujete, abyste mohli začít svou kuřáckou cestu.
Typ žeber
Dětská žebra jsou perfektním typem žeber pro váš kuřácký debut. Ačkoli název napovídá, že pocházejí ze zvířecího mláděte, není tomu tak.
Pocházejí z horní části páteře zvířete. Jsou menší než náhradní žebra a odtud také dostali své jméno.
Dětská zadní žebra jsou křehčí a mají méně tuku než žebra náhradní. Jsou také lahodnější, a proto jsou preferovány.
Prvním krokem při přípravě dokonalých uzených žeber je odstranění membrány na zadní straně žeber. Membrána se nevaří, takže pokud ji neodstraníte, vaše žebra mohou skončit jako žvýkací.
Začněte v jednom rohu žeber, aby to bylo rychlejší, držte ho papírovou utěrkou a tahem uděláte trik. Jakmile odstraníte všechny kousky blány z žeber, okořeňte je, aby byly připraveny na uzení.
Jaký typ tření funguje nejlépe?
V místním obchodě si můžete vyzkoušet širokou škálu náplastí. Nicméně, stejně jako u většiny věcí, vytvoření vlastního rubu vám poskytne více svobody experimentovat. Pracujte se svým nejlepším kořením a bylinkami, abyste získali správnou směs.
Dalším krokem je nanesení tření na žebra. Neaplikujte tření příliš hluboko, protože by to ucpalo póry a narušilo absorpci kouře. To bude pracovat proti vám, protože chcete, aby žebra dostala tolik kouře, kolik jen mohou.
Ujistěte se, že také aplikujete tření rovnoměrně přes žebra. Aby to bylo jednodušší, začněte zadní stranou a nechte ji alespoň pět minut odpočívat, než stojan překlopíte.
Jakmile jsou všechny strany hotové, nechte žebra 30 minut v lednici, aby absorbovala chutě.
Máte zájem o další informace o masových potěrech? Nehledejte nic jiného než naše články na:
3 domácí pomazánky, které posunou vaše uzené kuře na další úroveň
Slavné typy tření ve spojení s vynikajícími recepty
Co je to Rub, proč a jak to udělat?
Jaký je nejlepší typ dřeva?
Konečná chuť vašich žeber bude hodně záviset na typu dřevěné biskety používáte ve svém kuřáku. Na výběr je široká škála příchutí dřeva, takže můžete být kreativní, jak chcete.
Pokud však s postupem příliš nejste obeznámeni, doporučujeme držet se jednoho druhu dřeva. Mírnější dřeva jako jablko, mesquite a pekanové ořechy jsou oblíbenou volbou pro použití s žebry. Jsou jemné, takže maso nepřehluší.
Časové osy a teploty kouření
Existují různé recepty s konkrétními detaily až do poslední chvíle, kdy byste měli kouřit žebra. Metody 3-2-1 a 2-2-1 jsou nejoblíbenější.
V obou případech je cílem získat křehká žebra. To znamená, že je musíte kouřit pomalu při nízké teplotě. Nastavte udírnu na 225 °F (107 °C) a nastavte žebra na kuřácké stojany.
Zavřete dvířka udírny, abyste se ujistili, že neztrácí teplo. Před zahájením kouření se také ujistěte, že je v udírně dostatek dřevěných biket, každá bude kouřit 20 minut.
Metoda 2-2-1 one funguje dobře s nezakrytými žebry. Odkrytá žebra položte na udírnu a nechte je 2 hodiny. Poté je vyjměte z udírny a zabalte je do hliníkové fólie.
Vraťte je na další 2 hodiny do udírny. Na konci 2 hodin je vyjměte a na poslední hodinu vaření odstraňte fólii.
Metoda 3-2-1 vyžaduje 3 hodiny uzení, obalování žebírek v tekutině na 2 hodiny a poté je nechat 1 hodinu odpočívat v BBQ omáčce.
Ačkoli tyto metody fungují, používejte je spíše jako volné vodítko než jako povinnost. Dobře zvažte velikost, tloušťku a typ vašich žeber. Také se ujistěte, že máte a teploměr na maso s vámi během celého procesu kouření.
Vzhled a vnitřní teplota žeber vám dají vědět, kdy přestat kouřit.
V Zavírání
I u těch nejlepších receptů stále existuje šance, že žebra nedostanete hned na první pokus.
Gratulujeme, pokud ano, ale pokud ne, příště to bude lepší.
Pamatovat si:
- Dřevěné biskety a drť, které používáte, ovlivní konečnou chuť vašich žeber.
- Pomalým vařením na mírném ohni získáte křehká a chutnější žebírka.
- Vzhled a vnitřní teplota vašich žeber jsou nejlepším způsobem, jak potvrdit propečenost.
- Možná se vám to nepodaří na první pokus, a to je v pořádku. Příště se vám povede lépe.
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.