What’s the Difference Between Ground & Formed Bacon?

Jaký je rozdíl mezi Pozemní slanina?

Posted on: January 17, 2023



Bacon je jedním z nejoblíbenějších červených mas a můžete ho přidat do mnoha jídel.

Slanina je jedno z nejoblíbenějších červených mas a můžete ji přidat do mnoha jídel.

Níže prozkoumáme, co je slanina, různé způsoby přípravy slaniny, rozdíl mezi mletou a tvarovanou slaninou a jak si oba druhy připravit doma. Nakonec se také podíváme na opatření, která musíte při přípravě přijmout.

Co je slanina?

Na velmi základní úrovni je slanina kus uzeného vepřového masa, který můžete jíst samostatně nebo použít jako součást receptu. Slanina pochází z částí prasete s vysokým obsahem tuku, obvykle z břicha, hřbetu nebo boku. Aby se čerstvý kus vepřového masa proměnil ve slaninu, musí maso projít procesem konzervace.

Tradiční proces konzervování zahrnuje suché tření soli a dalších koření na maso po určitou dobu. Toto se nazývá suché nakládání a obvykle maso ochucuje a nakládá, aby bylo připraveno ke skladování.

Po vytvrzení se slanina omyje, suší a pak se udí, aby se přidala další chuť. Proces uzení může být horký nebo studený, ale konečným cílem je ochutit, ne uvařit slaninu. Důležitým faktorem, který je třeba zvážit, je druh dřevěných bisket, které používáte v udírně, protože do značné míry ovlivňuje výslednou chuť slaniny.

Ačkoli se říká, že slanina sušená nasucho je chutnější, proces je časově náročný, takže více lidí dává přednost sušení za mokra. Zde se mísí tradiční koření, aby se vytvořil solný roztok, a poté se slanina nechá nasáknout. Poté se slanina opláchne, vysuší a udí.

Jakmile dokončíte proces uzení, slanina je připravena k vaření.

Prohlédněte si celý náš katalog článků o nakládání a nakládání masa zde:
Jaký je rozdíl mezi mořením, nakládáním, marinováním a nakládáním?
Nakládání a uzení masa pro domácí konzervaci potravin
Pokyny pro nakládání a nakládání s masem pro uzení

Co je formovaná slanina?

Na začátku tohoto dílu jsme si řekli, že slanina se ne vždy dělá z prasat. V posledních letech různé společnosti vyvinuly produkty, které můžete použít s jakýmkoliv druhem masa k přípravě produktu podobného slanině zvaného „formovaná slanina“.

Tyto produkty obsahují přísady, které spojují různé kusy masa dohromady a tvoří jeden celý kus masa. V mnoha případech se dodávají zabalené jako sada koření a kúry připravená k použití.

Slaninu si můžete koupit běžně ve formovaném tvaru, ale můžete si ji připravit i doma. Ten vám poskytne jak kontrolu nad tím, co konzumujete, tak prostor pro kreativitu, jak si přejete.

How vyrobit formovanou slaninu

Postup výroby tvarované slaniny je jednoduchý. Nejprve je třeba připravit na vaření hovězí maso, zvěřinu, libovější kusy vepřového nebo dokonce drůbeže. Pokud používáte libovější divokou zvěř, mějte v pohotovosti trochu hovězího nebo vepřového sádla.

Dále si připravte kořenící směs. Můžete použít stejné množství, jaké používáte k úpravě skutečné slaniny, podle velikosti kusu masa, který chcete použít. Maso vložíme do mlýnku a dáme na střední mletí. Přidejte nějaké odtučněné sušené mléko (NFDM), abyste pomohli s vlhkostí a vazbou.

Všechny ingredience řádně promíchejte, dokud nevznikne jednotná směs. To bude trvat 3–5 minut, pokud používáte mixér, ale může to být déle, pokud to uděláte ručně. Další postup bude jednodušší, pokud budete mít po ruce alobalové pánve, ale můžete použít i plech na vaření.

Směs pevně zabalte do potravinářské fólie, aby maso snáze vycházelo. Pro lepší výsledky zabalte pánve co nejhustěji. Vložte pánve do lednice a nechte je odpočinout. Můžete je mít kdekoli od 8 do 24 hodin. To by mělo dát masu čas, aby vytvořilo pěkný plát.

Když máte pocit, že je deska hotová, odstraňte přilnavou fólii a umístěte pánve na udírnu. Udělejte si zformovanou slaninu tak, jak byste normálně dělali skutečnou slaninu.

Je formovaná slanina stejná jako mletá slanina?

Jednoduchá odpověď je ne. Aby bylo jasno, mletá slanina pochází z pravé slaniny a jak jsme viděli, tvarovanou slaninu můžete připravit z jakéhokoli masa.

Mletou slaninu si můžete vychutnat jako smažené placičky, zamíchat ji do burgeru nebo sekané nebo ji dokonce použít k posílení omáčky na těstoviny.

Mletou slaninu si můžete připravit doma, ale můžete si koupit i hotové balení.

Bezpečnost především

Pokud se rozhodnete koupit tvarovanou slaninu, je několik věcí, které byste měli mít na paměti. Za prvé, nemůžete si být zcela jisti, že maso není kontaminováno škodlivými bakteriemi. Slaninu důkladně opečte.

Za druhé, kupujte pouze potraviny s příslušnými štítky. Pokyny pro skladování a vaření by také měly být dobře označeny, aby byla zajištěna bezpečnost potravin.

Video s receptem na uzenou slaninu

Máte zájem přečíst si další články o slanině? Podívejte se na tyto:
Jak doma udit slaninu studeným kouřem
Co dodává slanině její tradiční kouřovou chuť?

Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.