Bezlepkové recepty a diety jsou stále běžnější. Zdá se, že každý se postupně stává fanouškem bezlepkových jídel, i když nejsou „citliví na lepek“.
Co je lepek?
Lepek je skupina bílkovin běžně se vyskytujících v pšenici. Lepek se běžně používá jako lepidlo, které drží a pomáhá ostatním potravinám zůstat ve tvaru. Je to proto, že smícháním pšeničné mouky s vodou vznikne pasta, lepek, s pružnými, elastickými a lepivými bílkovinami. Lepek se hojně vyskytuje v těstě a těstíčkách.
Ačkoli je to běžně používaná složka, lidé se specifickými příznaky a komplikacemi mohou mít nežádoucí reakce na lepek. Celiakie, alergie na pšenici a citlivost na lepek jsou běžné důvody, proč lidé reagují na lepek.
Lepek v koření
Toto musí být jedna z nejčastěji vedených diskuzí mezi milovníky koření. Mnozí tvrdí, že většina výrobců koření ráda přidává mouku se záměrem natáhnout koření. Rovněž se uvádí, že oxid křemičitý běžně používaný jako konzervační prostředek k ochraně koření před tvorbou shluků obsahuje lepek.
Dalším velkým problémem byla možnost křížové kontaminace v důsledku koření obsahujícího lepek. To může být způsobeno kořenícími směsmi, které ve většině případů obsahují lepek. Většina směsí koření nebo bylin se většinou kombinuje s pšeničným škrobem, pšeničnou moukou, pšeničnou bílkovinou a pšeničnou strouhankou, o kterých je známo, že obsahují lepek.
Ačkoli mnoho společností vyrábějících koření uvádí, že jejich produkty jsou bez lepku, doporučujeme pečlivě prozkoumat ingredience a označení, abyste se ujistili, že jsou bez lepku.
Dokážete si vyrobit vlastní bezlepkovou potravinu?
Odpověď je absolutní ano! Výroba vlastních potravinových pomazánek doma je jediný zaručený způsob, jak dosáhnout 100% bezlepkového koření. Je to také snadný proces „udělej si sám“, který snadno zvládnete bez větších potíží.
Možná si říkáte, jak na to, zvláště pokud o domácích potíráních bez lepku slyšíte poprvé. Podělíme se s vámi o náš speciálně formulovaný jednoduchý postup, jak si vyrobit vlastní bezlepkovou směs koření.
Náš domácí bezlepkový potravinářský krém je pohodlná, vysoce přizpůsobitelná a všestranná směs, kterou můžete použít na řadu pokrmů. To vám umožní vařit své oblíbené pochoutky bez obav. Budete také mít naprostou kontrolu nad tím, co jde do vašeho kuřáka, a zajistíte si bezlepkové jídlo.
Existuje mnoho koření, které můžete použít jako přísady při výrobě bezlepkového jídla. Níže jsme uvedli některé z nejlepších koření, které si můžete vybrat. Pamatujte, že jděte na koření, které dobře funguje s typem jídla, které vaříte. Doporučujeme také pečlivě prozkoumat dostupné možnosti a jejich použití, abyste zajistili, že vyberete ty nejlepší ingredience, které nejlépe vyhovují vašemu vkusu a preferencím.
Seznam koření
- Sůl – to je jednoznačně mazací prostředek číslo jedna, který byste nikdy neměli vynechat v žádném z kořenících mastí. Doporučujeme sáhnout po mořské soli zejména pro její bohatší minerální složení.
- Česnek – doporučujeme sbírat česnek vyrobený ze sušených semen česneku.
- Černý pepř – další běžně používané koření. Upřednostňujeme použití prášku z černého pepře vyrobeného z kuliček pepře.
- Cibulový prášek – je to pohodlná extra přírodní příchuť, kterou potřebujete pro všechny druhy pokrmů. Hodí se také k dalšímu koření, jako je česnekový prášek, takže získáte různé pikantní koření.
- Rozmarýn – tato středomořská bylina je známá tím, že dodává extra aroma.
- Tymián – to je jedno z nejlepších koření na potírání. Většinou se hodí k různým druhům masa, jako je kuřecí, vepřové a jehněčí.
- Sušená hořčice – je to jedno z nejlepších koření, které můžete přidat do pasty na potírání jídla, abyste přidali ten známý šmrnc.
- Prášek ze semen koriandru – také známý jako koriandrový prášek, je to pravděpodobně univerzální koření, které doporučujeme přidat na váš seznam nejlepších koření.
- Uzená paprika – toto koření se běžně vyrábí ze sušených, uzených a drcených paprik pimento.
Porce: 80 lžiček
Ingredience
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky cibulového prášku
- 6 lžic soli
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 6 lžic mletého černého pepře
- 2 lžičky sušené hořčice
- 2 lžičky uzené papriky
- 3 lžičky vloček červené papriky
- 2 lžičky mletého koriandru
Jak se připravit
- Všechny ingredience nalijte do mixovací nádoby a promíchejte, aby se dokonale spojily.
Váš snadno připravený maz je připraven k použití. Můžete ho aplikovat na hovězí pečeně, steaky a vepřové pečeně.
Čerstvě namíchaná bezlepková pomazánka by vám měla sloužit až šest měsíců při zachování stejné kvality. Je to hlavně v případě, že jste použili mleté koření nebo sušené bylinky, v takovém případě můžete mít šanci recept v případě potřeby zdvojnásobit.
Máte zájem o další informace o masových potěrech? Nehledejte nic jiného než naše články na:
3 domácí pomazánky, které posunou vaše uzené kuře na další úroveň
Slavné typy tření ve spojení s vynikajícími recepty
Co je to Rub, proč a jak to udělat?
Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.