Pokud jde o jídlo, upírá pozornost kuře, hovězí, vepřové a dokonce i ryby. Pravděpodobně už víte, že Bradley Smoker a Bradley Bisquettes vám pokaždé poskytnou lahodné uzené maso. Věděli jste, že kouření dodává lahodnou chuť i vaší zelenině?
Uzení zeleniny jim dodává úžasně bohatou chuť a vůni. Pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, rozhodně to stojí za námahu. Uzení vaší zeleniny přiměje i vegetariána ve vašem domě, aby běžel na jídelní stůl, když budete udit jídlo.
Mnoho lidí si myslí, že uzením zeleniny z ní uděláte kaši a také zničíte její strukturální integritu. To může být pravda u jiných značek kuřáků, pokud je kouříte příliš dlouho a děláte základní chyby při kouření potravin.
Abyste měli pokaždé skvělou uzenou zeleninu, ukážeme vám základy spolu s Bradley tipy a triky.
Základy uzení zeleniny
Existují dva základní způsoby, jak udit zeleninu. Můžete je udit horkým nebo studeným kouřem. Zde vás provedeme podrobnostmi obou procesů.
Uzení zeleniny v horkém udírně
Dokud je váš Bradley Smoker ještě horký, můžete si připravit zeleninu na uzení. Stejně jako při uzení masa je klíčové načasování a teplota; vaše zelenina je v udírně. Nepřekračujte 250 stupňů – vařte pomalu při nízké teplotě.
Cílem je přidat kouřovou chuť zelenině a vařit ji pomalu a pomalu. Pokud však jdete příliš vysoko, zejména s měkkou zeleninou, buďte připraveni vyčistit nepořádek, který se stane po skončení kouření, protože se rozpadne.
Uzení zeleniny ve studeném udírně
Proces uzení zeleniny ve studeném udírně je kratší a trochu jiný. Cílem je zde jen přidat kouřovou příchuť. Tato technika vám pomůže udržet rostlinné živiny nedotčené a zachovat jejich křupavost.
Tato technika studeného kouře funguje velmi dobře se šťavnatou a měkkou zeleninou, protože se rychle udí a nemění se na kaši (můžete to udělat pomocí Bradley adaptér pro studený kouř souprava). Je lepší udržet kuřák pod 100 stupňů, aby Bradley Bisquettes umí pěkně doutnat.
Bradleyho tipy a triky
Nyní, když máte základy teplého a studeného uzení zeleniny, podělíme se o osm našich tipů a triků, abyste se ujistili, že pro vás budou pokaždé perfektní.
- Bez ohledu na to, jakou zeleninu plánujete udit a jakou techniku uzení zvolíte; horkým nebo studeným kouřem, vždy se ujistěte, že je zelenina plně zralá, čerstvá a má plnou barvu. Sezónní zelenina bude vždy chutnat lépe.
- Zeleninu vždy omyjte teplou vodou, abyste odstranili veškerý vosk nebo pesticidy na horní vrstvě pokožky.
- Než vložíte zeleninu do udírny, položte ji na plech, aby zachytila přebytečnou tekutinu.
- Stejně jako grilujete zeleninu, měli byste ji před uzením potřít trochou rostlinného oleje. Pro více chutí je dochuťte košer solí, pepřem, bylinkami a novým kořením dle vaší chuti.
- Pokud kouříte za studena, nakrájejte zeleninu na 3/4″ až 1″ kousky, aby se mohla rychle a rovnoměrně uvařit.
- Když umístíte zeleninu do horkého udírny, budete muset v jejím středu propíchnout vidličkou několik malých otvorů, abyste urychlili proces vaření. Tato technika dokonale uvaří vaši zeleninu.
- Další možností je, že můžete zeleninu také zabalit do fólie, abyste snížili její kouřivost.
- Dávejte pozor, když kouříte zeleninu, protože ji budete muset z kuřáka odstranit včas. Naštěstí má Bradley Smoker automatickou regulaci teploty a časovač, aby byl tento proces neuvěřitelně snadný.
Připravili jsme separát průvodce uzenou zeleninou které jistě vytvoří nejlepší uzené chutě v každém vaření.
Jak dlouho byste měli kouřit zeleninu?
Každá zelenina má svůj vlastní způsob uzení. Pro vaši orientaci jsme uvedli průměrnou dobu uzení a teplotu pro následující zeleninu.
Zelenina | Čas kouření | Teplota kouření | |
Artyčoky | 2 hodiny | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Chřest | 90 minut | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Zvonovité papriky | 90 minut | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Zelí | 4 hodiny | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Chilli papričky | 3 hodiny | 95 °C (200 °F) | |
Kukuřičný klas | 90 minut | 100 °C (225 °F) | |
Lilek | 60 minut | 95 °C (200 °F) nebo dokud nezměknou | |
Česnek | 2 hodiny | 100 °C (225 °F) | |
Houby | 90 minut | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Cibule | 2 hodiny | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Brambory | 2 hodiny | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Rajčata | 45 minut | 95°C (200°F) nebo dokud se pokožka nezačne loupat | |
Cuketa | 60 minut | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou | |
Squash | 60 minut | 100 °C (225 °F) nebo dokud nezměknou |
Budete muset kouřit zeleninu pouze po požadovanou dobu. Pokud je necháte v udírně déle, budou příliš zakouřené a nezískáte tak silnou kouřovou chuť a aroma.
Zeleninové recepty
Recept na uzenou kukuřičnou klasu
Podávejte jako zdravou přílohu nebo jako hlavní jídlo pro vaše vegetariány. Každopádně Uzená kukuřice je vynikající. Pro lepší chuť použijte pekanové dřevo.
Uzené houby Caps je snadný recept a dodá eleganci každému jídlu.
Závěrečné myšlenky
Uzená zelenina chutná lahodně, ať už ji jíte samotnou nebo s uzeným masem. Bradley Smoker a Bradley Bisquettes tento proces neuvěřitelně zjednoduší pro jakýkoli typ uzení potravin, včetně zeleniny, masa, sýra, ořechů a dalších. Pokaždé získáte lahodné výsledky. Ujistěte se, že se podívejte na Blog Bradley Smoker Food Tips & Tricks!
Šťastné kouření!