Ze všech jídel, která jsem v průběhu let kouřil, musí být jedno z mých oblíbených celé kuře. Jistě, miluji žebra, hrudí, trhané vepřové maso a uzené jalapeño poppers, ale kouřit celé kuře je prostě úžasné!
Nejen, že z toho vznikne velmi šťavnatý ptáček, který je super křehký, ale bude mít také tu úžasnou infuzi kouře. Kromě toho je to šíleně jednoduché a vyžaduje malé sledování.
Velikost kuřete ovlivňuje dobu uzení
Pokud se rozhodnete to zkusit, pořiďte si pěkného čerstvého ptáčka. Dále vyberte ten, který má kolem 3 1/2 libry. K uzení jsou jako stvořené, protože zajistí pěkné množství masa pro rodinu. Samozřejmě je možné použít menšího nebo většího ptáčka. Počítejte však s tím, že velikost kuřete ovlivní dobu uzení.
Celé nebo napůl
Ačkoli se obvykle kuřata udí celá, je také možné ptáka rozpůlit. Tím se trochu zkrátí doba kouření, ale ne tolik, jak si možná myslíte.
Chcete-li kuře rozpůlit, rozřízněte ho podélně mezi dvě prsa. Udělejte to do dutiny a podél hřbetu / páteře ptáka. Je důležité umístit půlky kuřat „kůží nahoru“ na udírny.
Buďte velkorysí s kořením
Velkorysé potření kořením před uzením je nutností. Výsledkem je, že koření vstoupí do masa ptáka spolu s kouřem. Navíc mu dodá úžasnou výraznou chuť.
Níže najdete několik různých receptů na koření a každý je vhodný pro 3 kilové kuře. Můžete jím potřít kůži kuřete a také potřít kůži trochou oleje nebo rozpuštěného másla, těsně před potřením kořením.
Potírání bylinkami a česnekem
Jediné, co musíte udělat, je smíchat v misce dvě lžičky česnekového prášku, dvě lžičky suchého oregana, jedna lžička suchého tymiánu, jedna tlžička suché petrželky, jedna lžička soli a 1/2 lžičky mletého černého pepře.
Sladký a pikantní chippotle Rub
K přípravě tohoto těsta budete potřebovat dva lžičky chipotle prášku, dvě lžičky uzené papriky, jedna lžička česnekového prášku, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky koriandru, jedna lžička soli a dvě lžičky hnědého cukru.
Marocký koření Rub
Pro marocké koření stačí smíchat jeden lžička papriky a jedna lžička soli. Poté přidejte 1/2 čajové lžičky každého z těchto koření: kajenský pepř, kmín, mletá skořice, muškátový oříšek, kardamom a mletý hřebíček.
Kuřata ochucená a umístěte je zpět do lednice, dokud Bradley Smoker nedosáhne teploty.
Vyberte si své oblíbené dřevo a nastartujte kuřáka
Nastartujte Bradley pomocí dřevěných bisket dle výběru. Ačkoli téměř všechny dřevěné biskety budou fungovat skvěle, mezi mé oblíbené kuřecí patří hickory, pekanové ořechy, javor a dub whisky.
Skvělá teplota pro uzení kuřete je kolem 250 F. Cílení v rozsahu 250-275 F je nejlepší, protože přidání jednoho nebo více celých kuřat do udírny způsobí, že teplota zpočátku trochu poklesne.
Když je udírna v rozsahu 250-275 F, je čas umístit kuře (kuřata) na udírny a do Bradley.
Digitální teploměr pomáhá určit propečenost
Zavřete dveře a nechte Bradley Smoker udělat zbytek! Doba uzení kuřat se značně liší podle velikosti ptáka. Pro stanovení propečení je proto nejlepší sledovat vnitřní teplotu kuřat.
Pomocí digitálního teploměru s teplotní sondou zapíchněte sondu do stehna kuřete. Pokud protáhnete kabel sondy horním větracím otvorem Bradley, budete moci nepřetržitě sledovat teplotu kuřete, i když jsou dvířka zavřená.
Před podáváním nechte odležet
Kuře bude plně propečené, když vnitřní teplota dosáhne 165 F. Nyní je můžete vyjmout z Bradley. U kuřete o hmotnosti 3 1/2 libry to může trvat asi 3-4 hodiny a možná o něco více.
Před vykrajováním nechte asi 5 minut odpočinout. Lze je rozčtvrtit a podávat, nebo lze maso nakrájet na plátky a použít do zábalů, na saláty a mnoho dalšího. Mrtvola kuřete je skvělá i pro přípravu vývarů na polévku!
Autor: Steve Cylka