How to Use Herbs and Seasoning to Masterfully Smoke Your Meats and Seafood

Jak používat byliny a koření Mistrovsky kouřit Vaše maso a mořské plody

Posted on: March 07, 2022
Read time: Read Time: 10 min



Spárujte text s obrázkem a zaměřte se na vybraný produkt, kolekci nebo blogový příspěvek. Přidejte podrobnosti o dostupnosti, stylu nebo dokonce uveďte recenzi.

Pokud jde o přípravu lahodného masa a mořských plodů, jen málo metod překoná chuťový nálev, který získáte uzením. Tento proces dodá vašemu jídlu hlubokou kouřovou chuť, kterou je těžké reprodukovat jiným způsobem. Kouření je však pouze jednou polovinou konečné chuti. Zbytek závisí na tom, jak se rozhodnete kořenit maso a mořské plody. Pokud jste stále nováčkem v kouření potravin, nebojte se. Díky několika tipům vám během okamžiku připravíme lahodná jídla.

Výběr správných bylinek a koření

Při výběru správných bylinek a koření pro maso nebo mořské plody je třeba mít na paměti několik základních věcí. První věc, na kterou je třeba myslet, je chuť, kterou hledáte. Chystáte se na pikantní nebo pikantní příchuť? Nebo možná hledáte něco trochu zemitějšího či květinového?

Zkuste se zamyslet nad tím, co doplní hlavní surovinu, kterou vaříte. Míchání bylinek a koření může skutečně změnit chuť pokrmu, takže chcete postupovat pomalu, abyste maso nepřetlačili.

Maso, bylinky a koření

Různé druhy masa dělají dobře s různými bylinkami a kořením. Kromě věrohodné kombinace soli a pepře, kterou lze použít téměř na cokoli, existují další koření a bylinky, které můžete použít, abyste svému masu dodali šmrnc.

Hovězí

Ačkoli hovězí maso přichází v mnoha kusech a podobách, jedna věc zůstává konstantní: jeho silná chuť. Musíte si proto vybrat koření nebo bylinku, která se jím nezahltí.

Některé snadno dostupné koření, které se dobře hodí k hovězímu masu, jsou cibule, černý pepř a česnek. Tato aromatická a pikantní koření si snadno udrží svou vlastní chuť, aniž by se utopila v hovězím mase. Pokud chcete něco ohnivějšího, jděte na kajenský pepř. Pro ten lehce mátový dotek použijte bazalku. Citronová chuť tymiánu zakulatí i ty nejsilnější chutě, zatímco teplo a vůně šalvěje odlehčí každé jídlo.

Sušená červená a zelená paprika je skvělým doplňkem do marinád na hovězí maso. Oregano je další bylina, na kterou byste si měli dát pozor, zvláště pokud připravujete pokrm z hovězího masa inspirovaný Středozemím. Tato bylina však není šetrná k teplu, takže ji přidejte na konec přípravy.

Vepřové

Vepřové maso má tlumenější chuť než hovězí, ale stále je sladké a pikantní. S mírnými úpravami lze většinu bylinek a koření, které používáte v pokrmech z hovězího masa, použít i na vepřové maso. Některé specifické bylinky a koření si však s vepřovým masem povedou lépe.

Skořicová sladká a lehce uzená chuť pěkně vyvažuje slanou stránku vepřového masa. Zázvor budete chtít použít na sladkém řezu vepřového masa pro jeho pepřovou a pikantní chuť. Pokud udíte šunku, plody jalovce pěkně vyváží její sladkost.

Na vepřové marinády a pomazánky je výbornou volbou hořčice.

Kuře

Ve srovnání s vepřovým a hovězím je kuřecí maso jemné. Ve spojení s nedostatkem barvy by to někdo mohl dokonce nazvat nevýrazným. To je dobrá věc, protože vám to dává prostor pro kreativitu. Můžete si vybrat koření a bylinky, které mu dodají více života, a to jak chutí, tak barvou.

Silná a pikantní chuť česneku se dobře hodí ke kuřecímu masu. Pro barvu a kouřovost můžete ke kuřeti přidat uzenou papriku. Šalvěj je běžnou přísadou většiny koření na drůbež.

Dalším párem, který nikdy nezklame, je rozmarýn a kuřecí maso. Tato bylina se odnepaměti používá v receptech na kuřecí maso pro svůj dřevitý a chladivý účinek.

Na kuře použijte trochu skořice, abyste přidali trochu sladkosti. Ještě lepší je přidat kmín, aby se trochu zahřálo. Mace je další koření, které byste měli zkoušet s mírou, pro pikantní závěr.

U kuřecích marinád dělá přidání bobkového listu zázraky. Chutě ostatních surovin budou výraznější.

jehněčí

Jehněčí maso má výraznější a agresivnější chuť než hovězí a vepřové maso, které je normálně vyváženo zemitými bylinkami a kořením. Patří mezi ně kurkuma, česnek a kmín. Použijte malé porce kurkumy a římského kmínu, aby nedošlo k přetížení jehněčího.

Tymián a kopr se dobře hodí do jehněčího masa. Koriandr, máta a rozmarýn jsou také vynikající volbou pro jehněčí maso.

Mořské plody, bylinky a koření

Mořské plody je široký pojem, který zahrnuje různé druhy ryb. Ačkoli všechny mají svou jedinečnou chuť a texturu, obecně jsou ryby jemné, takže se jim dobře daří s lehkým kořením a bylinkami.

Estragon je oblíbený pro použití na ryby. Zkuste to na kraby, krevety a humry. Černý pepř a koriandr jsou skvělou volbou pro lososa a tilapii. Přidejte do ní špetku uzené papriky a tymián pro větší chuť.

Citronová tráva se dobře hodí k většině měkkýšů a jakýmkoli jiným mořským plodům s trochou sladkosti. U pstruhů a mečounů použijte šalvěj, abyste nadechli trochu její zemitosti. Použijte jemnější chilli papričky, abyste krevetám dodali trochu tepla.

Máta je skvělou volbou do rybích marinád.

Chcete se dozvědět více o koření? Podívejte se na články níže:
Jaký je účel koření vašeho masa?
Kdy postupovat jednoduše: Nejlepší kusy masa, které používají pouze sůl a pepř
Druhy koření pro grilování

Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.