How To Smoke Desserts

Jak kouřit Dezerty

Posted on: January 12, 2023



Spárujte text s obrázkem a zaměřte se na vybraný produkt, kolekci nebo blogový příspěvek. Přidejte podrobnosti o dostupnosti, stylu nebo dokonce uveďte recenzi.

Uzení pro mě bylo téměř vždy o mase. Ať už je to hrudí, vepřová plec, kuřecí křidélka nebo filet z lososa, rád ho udím. Bavím se s uzením zeleniny. No vlastně, jalapeňo papričky, plněné smetanovým sýrem a zabalené ve slanině, by mohly být mým nejvíce uzeným artiklem.

Jiná zelenina, jako jsou rajčata a cibule, se však neudí tak často. Uzení ořechů a sýrů je v pořádku, protože opravdu zvýrazňují chuť. Ale až donedávna existoval jeden druh jídla, který jsem kouřil jen zřídka – dezerty.

Nechte se překvapit uzenými dezerty

K uzení dezertů jsem se dostal asi před rokem. Když někdo kouřil jogurt jako dezert v televizní show, byl jsem zvědavý. Protože jsem chtěl zkoušet nové věci, rozhodl jsem se použít svůj Bradley Smoker na dezerty.

Nejen, že to byla zábava, ale také jsem zjistil, že přidání kouře do dezertu může dodat pokrmu složitost i hloubku. Teď to pokaždé nefungovalo skvěle a rychle jsem zjistil, že některé dezerty fungují s vyluhováním některých tónů kouřové chuti mnohem lépe než jiné. Ale co, to je zábava na vaření – zkoušíte nové věci a někdy najdete skutečného vítěze jídla!

Zde je několik receptů, které fungují velmi dobře přidáním nálevu kouře do menu.

Uzený jahodový koláč

Uzený čedar a křehké pečivo Jalapeno

Minulý týden jsem zkusil kouřit něco jiného – vanilkové lusky. Mám je vždy po ruce, protože jsou nejen mnohem lepší než vanilkový extrakt, ale také se skvěle přidávají do krémových nebo pudinkových dezertů.

Přemýšlel jsem, jak dopadne uzení celého vanilkového lusku, rozhodl jsem se to zkusit a pár jsem jich vykouřil. Jsou to semínka uvnitř vanilkového lusku, která se používají při vaření, takže jsem fazole odřízl a otevřel, abych odhalil všechna semínka.

Vůně vanilkového lusku je neuvěřitelná. Položil jsem je na fólii a umístil ji na udírnu. Použití jabloňového dřeva při 200 F po dobu jedné hodiny splnilo moje očekávání. Použil jsem jeden vanilkový lusk na rýžový pudink a byl jsem tak ohromen kouřovými tóny, které byly přidány do pokrmu. Nebylo to vůbec silné, ale místo toho dodalo dezertu určitou složitost.

Tipy na uzení dezertů

  • Buďte jemní. Zatímco uzení masa vám umožňuje vrhat na maso velké množství kouře po delší dobu (maso snese velké množství kouře), obvykle uzení na dezert vyžaduje jemnější přístup. V závislosti na uzeném jídle a na tom, jak rychle kouř absorbuje, bych ho mohl kouřit jen hodinu nebo tak. Možná budete muset nejprve otestovat malou dávku, abyste viděli, jak silná je chuť kouře.
  • Místo uzení celého dezertu zkuste udit jednu složku dezertu. U výše zmíněných receptů jsem před přípravou dezertu udil jednu surovinu (jahody, sýr, vanilkové lusky). To umožňuje, aby kouř byl jemným doplňkem chutí dezertu, místo aby byl silný. Zvažte kouřovou smetanu pro zmrzlinu, ořechy pro pekanový koláč atd.
  • Použijte některé z jemnějších možností dřeva. Osobně jsem zjistil, že ovocná dřeva jako jabloně a třešně se skvěle hodí k uzení dezertů. Také se mi líbily výsledky s olší a javorem. Dřevo jako mesquite je opravdu silné a na uzení dezertů může být příliš mnoho.

Autor: Steve Cylka.