How To Smoke Tea

Jak kouřit Čaj

Posted on: January 13, 2023



Jsou dva druhy lidí na světě: ti, kteří pijí kávu a ty, kteří pijí čaj. Vždy jsem (a bude vždy) být jedním z těch, které pijí kávu.

Na světě jsou dva druhy lidí: ti, kteří pijí kávu, a ti, kteří pijí čaj. Vždy jsem (a vždy budu) patřit k těm, kteří pijí kávu. Čím silnější, tím lepší. Nechápejte mě špatně, čaj je fajn. Znám spoustu pijáků čaje a někteří z mých nejlepších přátel dávají čaj přednost. Dokonce i moje vlastní matka je pijákem čaje. Ale když je káva přítomna, kávu si vždy bez váhání vyberu. Pokud mi nenabídneš červené víno...tak si vezmu obě, prosím!

Co takhle kouřit čaj?

S kávou máme dlouhodobý vztah, vracíme se zpátky. Nicméně, čas od času, káva není tam pro mě a já jsem musel usrknout šálek čaje místo toho. Narazil jsem na pár čajů, které jsem si za ta léta docela oblíbil a občas s nimi podvádím kávu (pššt… káva neví).

Jedna konkrétně mě baví víc než ostatní: Genmaicha. Genmaicha je japonský zelený čaj s praženými rýžovými jádry. Někdy označovaný jako „čaj s popcornem“, protože rýže praskne podobně jako praskání kukuřice.

Protože se zdá, že čaj se hodí k praženým vůním rýže, nevidím důvod, proč bychom neměli uvažovat o uzení. Tak si dáme čaj!

Experimentování s různými druhy čaje

Nyní, při plném odhalení, to byla střela do tmy, pokus a omyl. Poprvé jsem čajové lístky dostatečně nenamočil a chuť kouře byla v čaji nerozeznatelná. Pamatujte, že potřebujete vlhkost, abyste nakonec absorbovali kouřovou příchuť!

Ve druhém kole jsem použil rozprašovač na zamlžení čajových lístků. Dala jsem je do hliníkového pekáčku s vodou, aby se dobře obalily, ale neplavaly. To fungovalo mnohem lépe.

Vyzkoušel jsem několik různých druhů čajů: zelený, anglická snídaně, rooibos, oolong a chai.

Nejlepší výsledky s rooibosem a čajem Chai

Po vykouření každého čaje po dobu 1,5 hodiny při 150 °F s olšovými bisketami jsem čaje ponořil na minutu nebo dvě do vroucí vody a provedl chuťový test. Výsledky byly smíšené.

Očekával jsem, že zelený čaj bude dobrý, protože Genmaicha se mi tak líbil. Bohužel to udělalo čaj velmi, velmi hořkým. Stejně jako v případě dvou černých čajů, Oolong a English Breakfast. Zatím se mé experimentování ukázalo jako bezvýsledné, protože zelené a černé čaje skončily hořkou a sazovou chutí.

Do čajů Rooibos nebo Chai jsem nevkládal velké naděje, ale příjemně se ukázalo, že jsem se mýlil! Přirozené kořeněné chutě těchto dvou čajů doplňovaly a dobře se kouřily. Chuť byla docela příjemná, ale dalo by se trochu doladit, pokud jde o délku doby v udírně a výběr sušenek.

Všechny experimenty stranou, myslím, že zůstanu u své kávy, ale vám, kteří pijí čaj, doporučuji, abyste to zkusili!