Baby Back vs. Spare Ribs: What You Need To Know About Pork Ribs

Baby Back vs. Náhradní žebra: Co potřebujete vědět o vepřových žebrech

Posted on: January 17, 2023



Vepřová žebra jsou jedna z nejchutnějších jídel na světě. Při správném uvaření a při správné teplotě a časovém množství se tato vynikající žebírka mohou jít hlavou v hlavu s téměř cokoliv z menu. Vepřová žebra však mají své rozdíly a dva hlavní rozdíly jsou to, jak se řezají.

Vepřová žebra jsou jedny z nejchutnějších jídel. Když jsou tato báječná žebírka uvařena správným způsobem, při správné teplotě a čase, mohou se hodit téměř ke všemu na jídelníčku. Vepřová žebra však mají své rozdíly a dva hlavní rozdíly jsou v tom, jak jsou nakrájeny.

Když vepřová žebra rozdělíte vodorovně, získáte dva hlavní kusy: dětská zadní žebra nebo náhradní žebra a mohou být docela odlišná. Proveďme vás rozdíly mezi nimi a tuto debatu si dejte nakonec do postele, abyste věděli, která vepřová žebírka si doma udit.

Dětská zadní žebra

Jako u každého zvířete jsou žebra spojena s páteří. Odtud pocházejí dětská zadní žebra, zakřivená nahoru, aby se setkala s páteří pod bederním svalem. Tato žebra jsou obecně kratší než náhradní žebra, odtud název „dětská zadní žebra“. Začínají na 6 palcích a na krátkém konci mohou klesnout až na 3 palce.

Dětská zadní žebra mohou mít navrchu asi půl palce masa; to však většinou závisí na tom, jak jsou žebra poražena. Dětská zadní žebra bývají křehčí než žebra náhradní.

Pokud jde o ceny, dětská zadní žebra také obvykle stojí více. Stojan může vážit asi 2 libry, přičemž asi 1 libra je kost. Za tolik však může jeden věšák pro dospělého stačit.

Náhradní žebra

Přecházíme na druhou možnost: náhradní žebra. Náhradní žebra se obvykle řežou z místa, kde končí zadní žebra dítěte a vedou podél hrudní kosti prasete. Strana žeber, kde jsou odhalena, je tam, kde se setkávají se zády dítěte. Pokud jde o druhou stranu, zde se nacházejí hroty žeber. Jedná se o kus masa, který se obvykle skládá z chrupavky a některých menších kostí uvnitř. Když srovnáme tyto dva, žebra mají tendenci mít více masa mezi kostmi; mívají však navrchu méně masa.

Náhradní žebra mají také obecně více mramorování, což je množství tuku v mase. Mramorování jim může dodat chuť navíc. Když mluvíme o fyzických aspektech, náhradní žebra mohou vážit kdekoli od 2,5 do 3,5 liber. Ve srovnání s dětskými regály jsou delší a rovnější a také plošší. Jeden stojan stačí na nakrmení 2 dospělých.

Kouření obou žeber

Nyní, když chápete rozdíly mezi těmito dvěma, je kouření žeber doma snazší než kdy jindy. Když jdete ven a hledáte žebra v obchodě s potravinami, nezapomeňte hledat růžovou barvu a dobré množství mramorování v celém mase. Mramorování najdeme i v dětských hřbetech a tavený tuk dodává na šťavnaté chuti. Když ochucujete kterékoli z žeber, nezapomeňte si poznamenat množství soli, které přidáte. Množství soli, které použijete, bude záviset na váze žeber.

Kromě toho můžete do polevy přidat také trochu hořčice a cukru. Cukr pomáhá při karamelizaci a dodává žebrům skvělou chuť. Ať tak či onak, toto jsou dva nejoblíbenější způsoby, jak jíst vepřová žebra. Při vaření mohou být oba svým způsobem výjimečně chutné. Když už se bavíme o tipech na vaření, proč nezkusit ovocné dřevo? Obzvláště jablko a třešeň dodávají při uzení neuvěřitelné množství připálené a sladké chuti.

Maso by mělo mít při tepelné úpravě teplotu asi 205°F–210°F (96°C–99°C). Při kontrole propečení by měl váš teploměr zasunout do masa, jako by to byl blok másla pokojové teploty. Když mluvíme o náhradních nebo dětských zádech, obojí je úžasné a většinou záleží na osobních preferencích. Obecně platí, že žebra mají tendenci být masitější než dětská záda, takže pokud cítíte více masa, pak nejlepší volbou jsou žebra.

Pokud plánujete zamířit do obchodu s potravinami s velkým předstihem, je nejlepší mít na paměti, že náhradní žebra mohou být v chladničce až 3 dny. Pokud jde o záda pro miminka, mohou být v chladničce až 4 dny. Pokud jde o teploty vaření, Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) doporučuje vařit vepřové maso mezi alespoň 145 °F–160 °F (63 °C–71 °C), aby bylo bezpečné. Jak již bylo řečeno, pokud je vaříte kdekoli od 88 °C do 93 °C, maso bude šťavnatější a křehčí.

V této epizodě Smokin' with Joe máme speciálního hosta, Wadea Bradleyho! Podívejte se na toto video a zjistěte, jak vyrobit lahodná pikantní uzená vepřová žebra:

Závěrečné myšlenky

Pokud jste někdo, kdo má rád chuť nějakého lahodného mramorování, pak byste měli jít s náhradními žebry. Jinak jsou žebra pro miminka plná chuti a jsou extrémně křehká k jídlu a vychutnávání. Další skvělé nápady, jak ze sebe dostat maximum Bradley Smoker, podívejte se na úžasné články na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.