Cure or Brine - What's the difference?

Léčba nebo solanka - Jaký je v tom rozdíl?

Posted on: January 12, 2023



Všichni jsme slyšeli o bruslení a vyléčení. Jsou to nejlepší způsoby, jak se lze pobavit a udělat maso a drůbež a šťavnaté maso. Ale jaký je rozdíl mezi nimi a kdy si vyberete jeden přes druhého?

Všichni jsme slyšeli o nakládání a vytvrzování. Jsou to nejlepší způsoby, jak dodat chuť a udělat maso a drůbež křehké a šťavnaté. Ale jaký je mezi nimi rozdíl a kdy si vybrat jeden před druhým?

Oba jsou tradiční způsoby uchovávání potravin a mají tu výhodu, že vám dávají možnost vyluhovat chuť a někdy dokonce pomáhají zjemnit produkt.

Rozdíly mezi Cure a Solankou

Cure je způsob úpravy masa nebo ryb ke konzervaci nasolením. Když většina lidí mluví o konzervaci potravin, má na mysli „suchou kúru“, v protikladu k „mokré kúře“, což je ve skutečnosti solný roztok.

Pro účely tohoto blogu, když říkám vyléčit, myslím tím suché vyléčení. Konzervování potravin dodává potravinám jedinečnou „vytvrzenou“ chuť. Navíc může a může být prostředkem k dodání dalších chutí do jídla, jako jsou bylinky a koření.

Pro konzervaci zvolte Suché vytvrzování

Hlavní aplikací konzervace je však konzervace potravin. Balení masa nebo ryb v suché kúře vytáhne veškerou vodu z masa, aby se zabránilo kažení v důsledku růstu bakterií. Platí zásada, že bez vody nepřežijí žádné bakterie.

Ve své nejjednodušší formě je lékem jen sůl, ale nejčastěji se přimíchává nějaký cukr a/nebo bylinky, aby se vytvořily složitější chutě.

Existuje pár receptů, například gravlax, kde se ryba nebo maso balí do suché solné kúry a pak se hned konzumuje. Ale většina moderních použití také zahrnuje další kroky fermentace a/nebo horkého nebo studeného uzení po vytvrzení. Takový postup se používá u lososa, feferonky nebo salámu uzeného za studena.

Zde je několik skvělých receptů na kuřáky, které používají starou dobrou suchou kúru:

Chcete-li dodat chuť a zjemnit, vyberte lák

Solanka je kapalina nasycená solí. Technicky vzato, solanka je „mokrá léčba“. Solení se používá spíše pro dodání chuti a zjemnění a méně běžně se používá pro konzervaci.

I když má schopnost konzervovat potraviny v kombinaci s jinými konzervačními technikami, jako je uzení, používá se méně často než suchá léčba. Někdy je považován za méně účinný, protože se zcela spoléhá na jinou metodu konzervace.

Bring je často přirovnáván k marinování. Toto je poměrně přesné srovnání, kromě toho, že slané nálevy spoléhají na sůl, aby poháněly výměnu tekutin napříč a do masové tkáně, zatímco marinády používají kyselinu k rozkládání masné tkáně.

Nejjednodušší solankou je jen sůl a voda, ale přidání ingrediencí, jako jsou čerstvé bylinky, drcený česnek, hnědý cukr, hořčičná semínka, limetka nebo dokonce pivo, může vaše jídlo posunout na další úroveň.

Existuje mnoho různých způsobů, jak přidat solný nálev, abyste pozdvihli každodenní recepty, jako je kuřecí a krůtí. Zde je několik vynikajících receptů na uzení, které jsou s trochou solení předem tak chutné.