Existují 4 druhy dřeva, které se široce používají k uzení potravin a v závislosti na vaší volbě bude chuť dodávaná vašemu jídlu zcela odlišná. Takže zde pokryjeme typy, jejich vlastnosti, klady a zápory, abychom vám pomohli rozhodnout se pro nejlepší volbu pro vás.
Dřevěné klády
Počátkem uzení potravin bylo vždy používání dřevěných polen k uzení při vaření se dřevem. Téměř přirozený proces, protože dříve měli lidé pouze tuto možnost vařit, byla do receptur přidána kouřová příchuť, ale není to ideální dřevo na uzení masa, protože vždy shoří na popel.
Dřevěné štěpky
Začalo to jako další krok k uzení jídla, se zpracovanými dřevěnými poleny po odstranění kůry (to dodává vašemu receptu špatnou chuť). Dřevěné štěpky hoří rychle, zejména ve srovnání s dřevěnými peletami, a jsou ideální pro krátké návaly kouře nebo pro doutnání, pokud chcete, aby z nich kouř vycházel delší dobu. Nepálí se příliš horko a nebudou mít velký vliv na teplotu vaření, pokud vůbec nějakou. Dřevěné štěpky také propůjčují odvážnější kouř s hořkou chutí než ostatní zde uvedené možnosti.
Dřevěné palety
Jsou to pelety o velikosti kapsle, které jsou v podstatě stlačené pelety pilin z tvrdého dřeva. Peletové grily vaří jídlo podáváním těchto dřevěných pelet z násypky dolů přes šnek a poté do ohniště, které pelety zapálí.
Teplo a kouř ze zapálených dřevěných pelet jsou pak ventilátorem rozváděny po varné komoře. Nejsou dobré do vlhkého prostředí, takže přeci jen budete grilovat dřevem. Pokud se pelety namočí, mohou se znehodnotit.
Pelety se používají na udírnách pelet a grilech na pelety, jsou běžně poháněny elektřinou nebo propanem, přičemž dřevěné pelety se používají jako palivo a kouř v procesu. Známý tím, že dodává jemnou a jemnou chuť, nedosahuje silných tónů, které mohou ostatní možnosti v této příručce.
Zatímco zařízení poháněné peletami může dosáhnout teplot přes 260 °C, bude se péct rovnoměrně, ale nebude se moci opékat jako běžný gril, protože na maso není aplikováno žádné přímé teplo. Můžete tak najít pitmastery, kteří budou preferovat jiné způsoby uzení a v případě potřeby dokončit přípravy na běžném grilu.
Dřevěné piliny
Dřevěné piliny jsou další surovinou používanou k uzení. Hoří pomaleji než dřevěné štěpky, ale rychleji než dřevěné pelety. Piliny se ve velké míře používají pro uzení za tepla nebo za studena, přičemž nejlepší výsledky jsou výsledkem pěkného, rovnoměrného kouře. Zjistíte, že je třeba je doplňovat poměrně často, a ano, je to nejlepší možnost, jak dodat čistý kouř a nedovolit, aby shořel na popel.
Díky tomu, že jej budete spalovat při stálých teplotách a po kontrolovanou dobu, budete moci pokaždé vytvořit dokonalé a konzistentní výsledky.
Nyní, když lépe znáte své možnosti, můžete se informovaně rozhodnout pro výsledky, kterých chcete dosáhnout. Na trhu můžete najít udírny, které nabídnou všechny druhy dřeva, na které se zde vztahuje, ujistěte se, že znáte další vlastnosti každého udírny a znáte to, co přináší nejlepší a nejkonzistentnější výsledky.
Nezapomeňte se podívat na úžasné články na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.