BBQ Like A Boss - How To Smoke Fish

BBQ Like A Boss - How To Smoke Ryba

Posted on: January 16, 2023



Uzené maso má chuť, kterou žádný jiný způsob přípravy nemůže napodobit. Poskytuje jedinečnou jemnost, které grilování nemůže dosáhnout, ačkoli oba využívají horký kouř pro vaření jídla.

Uzené maso má chuť, kterou žádný jiný způsob přípravy nemůže napodobit. Poskytuje jedinečnou jemnost, které grilování nemůže dosáhnout, ačkoli oba využívají horký kouř pro vaření jídla. Kromě zadržování vlhkosti je uzení také chutnější díky dřevu použitému v udírně. Můžete udit různé druhy masa, jako je hovězí, jehněčí, drůbeží, vepřové a ryby.

Pokud jde o uzení ryb, není to o nic složitější než grilování a je to velmi oblíbený způsob vaření. Existují také různé druhy ochuceného dřeva a ne všechny se k rybám hodí. Například bílý ořech, javor, mesquite, broskev, hruška, pekanový ořech a vlašský ořech se k mořským plodům příliš nehodí. Alternativně můžete použít dřevo, jako je olše, jabloň, třešeň, moruše a dub.

Jak kouřit různé druhy ryb

Uzení masa je jednoduchý proces, ale pokud chcete co nejlépe vyniknout jeho chuti, musíte to udělat správně. Například některé ryby vyžadují, aby byl udírna nejprve předehřátá na určitou teplotu. Pro každý druh ryb je také zvláštní časový limit a pod nebo překročením může být jídlo nepoživatelné. I teplota jádra po nastavené době musí být změřena a vyhodnocena jako adekvátní.

Celý pstruh

Přirozená chuť a rovnoměrná struktura pstruha z něj dělají ideální pro uzení. Vaření metodou uzení mu může dodat kouřovou chuť, díky které je ideální jako předkrm i jako hlavní jídlo k jídlu. Proces je velmi jednoduchý a bude trvat jen hodinu, než bude připraven k podávání.

Ideální teplota udírny je 225 stupňů Fahrenheita nebo 107 stupňů Celsia a před vložením pstruha do udírny byste ji měli nejprve ochutit a navlhčit. Vezměte na vědomí, že tento krok je volitelný, ale pokud chcete ochutnat, jak chutný pstruh může být, tuto část nevynechávejte. Z koření, které se rozhodnete použít, udělejte lák, zalijte jím ryby.

Můžete použít jakoukoli dřevitou příchuť, která se hodí ke zmíněným mořským plodům, ale pro nejlepší výsledky můžete zkusit olše. Když vložíte pstruha do udírny, ujistěte se, že kouř dosáhne na všechny strany ryby, aby chuť dobře pronikla. Po hodině, pokud teplota jádra dosáhne 145 stupňů Fahrenheita nebo 63 stupňů Celsia, můžete pstruha vyjmout z udírny a je připraven k podávání.

Zde je recept na uzené pstruhy.

Celý losos

Uzeného lososa milují mnozí z nějakého důvodu. Prolínání chutí lososa a kouře spolu s lehce slanou a sladkou chutí jej činí jedinečným. K přípravě lososa na uzení byste měli před vložením do udírny také použít lák. Zesílí chuť, dodá rybě více vlhkosti a pomůže ji zachovat.

Jakmile je losos ve slaném nálevu, můžete přistoupit k samotnému procesu uzení. Nejprve musíte nastavit teplotu kuřáka na 200 stupňů Fahrenheita nebo 93 stupňů Celsia. Na lososa se doporučuje používat olšovou štěpku, ale existují i jiné vhodné možnosti. Jakmile se maso začne odlupovat, zkontrolujte, zda je vnitřní teplota 145 stupňů Fahrenheita nebo 63 stupňů Celsia.

Zde je recept pro uzeného lososa.

Filet z lososa

Před vařením celého lososa nakrájejte na filety. Specifikace teploty uzení a odhadované doby uzení jsou trochu jiné než u celé ryby.

Rybí filé byste měli také nejprve naložit do slaného nálevu a bez ohledu na to, jak tenké jsou vaše plátky, proces nakládání by stále neměl trvat méně než osm hodin. Také byste neměli překročit dva dny, jinak bude váš filet z lososa příliš slaný. Před vložením do udírny nezapomeňte na vzduchu naložené ryby asi dvě až tři hodiny sušit.

Jakmile budete mít vše připraveno, nastavte teplotu udírny na 220 stupňů Fahrenheita nebo 104 stupňů Celsia. Nepoužívejte ošetřené dřevo a borovice, protože rybí filé zhořknou. Místo toho použijte kteroukoli dřevěnou štěpku, která se doporučuje pro mořské plody, jak bylo zmíněno. Bude trvat asi hodinu, než se uvaří nebo než teplota jádra dosáhne 145 stupňů Fahrenheita nebo 63 stupňů Celsia.

Zde je recept na filet z uzeného lososa.

Filet z tilapie

Naší doporučenou metodou pro přidání chuti do filetů tilapie je marinování nebo posypání suchým třením. Důvodem je, že když si dáte tento druh ryby nasolený, sůl může negativně ovlivnit její křehkost.

Začněte nastavením udírny na 220 stupňů Fahrenheita nebo 104 stupňů Celsia. Ochucené filety tilapie udíme asi hodinu a zkontrolujeme jejich vnitřní teplotu. Pokud je při 145 stupních Fahrenheita nebo 63 stupních Celsia, znamená to, že je již uvařeno, takže nyní můžete filety vyjmout z udírny a jsou připraveny k podávání.

Zde je recept pro uzený filet tilapie.

Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.