Shhhhh! Sdílíme naše tajemství The Next Big Thing in Cold Smoking Technology. Uzením za studena přidáte kouřovost a přitom udržujete teplotu pod 100 °F, čímž nedochází k vaření produktu. Můžete to udělat pomocí a adaptér pro studený kuřák. Nebo můžete udírnu spustit na nejnižší stupeň s podnosem s ledem na dně, abyste udrželi nízkou teplotu. Chcete se naučit 3 různé způsoby kouření studeným jídlem? Tak už nehledejte!
1. Studené uzení v kombinaci se solením nebo solným roztokem
Potraviny, jako je losos uzený za studena, šunka a feferonky, můžete upravovat nebo konzervovat pro lahodnost uzení za studena. Tento typ uzení za studena však vyžaduje dlouhé doby uzení a také přidání soli a/nebo dusitanů pro konzervaci.
Některé recepty budou vyžadovat pouze sůl a kratší dobu uzení. Studeným uzeným lososem je ukázkový příklad, protože konečný produkt je stále syrový a je třeba jej uchovávat v lednici nebo mrazáku.
U tohoto typu studeného uzení jsou velmi důležité dvě věci. Nejprve postupujte podle důvěryhodného receptu a norem pro použití dusitanů/dusičnanů. Za druhé, dodržujte standardy, pokud plánujete použít jakoukoli bakteriální kulturu.
Profesionální tip: Opravdu vytvrzené a za studena uzené produkty, které jsou konzervované a připravené ke konzumaci, můžete uchovávat na chladném a suchém místě pro krátkodobé skladování.
2. Studené kouření následované jiným způsobem vaření
Tento další způsob vaření může být buď smažení na pánvi, restování nebo dušení. Jako vynikající příklad použijte tuto metodu pro lehce za studena uzenou vepřovou pečínku dopečenou v troubě, dušenou a lehce za studena uzenou bílou rybu.
Tento typ studeného uzení vyžaduje kratší dobu uzení, protože záměrem je pouze předat lehkou kouřovou chuť a poté jej budete muset vařit hned poté.
Tento způsob uzení za studena je skvělý pro větší kusy masa, ale můžete jej použít i pro velmi lehké maso, jako jsou bílé ryby. Můžete ho vyzkoušet i jako „vstupní bránu“ do uzeného jídla s výsledkem jen trochu uzené chuti, aniž by to byla hlavní chuť.
Tip pro profesionály: Věnujte zvláštní pozornost syrovému masu. Při uzení syrového masa za studena se ujistěte, že ho nenecháte při nebezpečné teplotě. Udit jej pouze na krátkou dobu a začít vařit okamžitě, dokud není zcela uvařený, aby byla zajištěna jeho bezpečnost.
3. Jídlo uzení za studena, které nevyžaduje další vaření
Tento typ studeného uzení přináší kouřovou příchuť potravinám, které jsou již uvařené (nebo nevyžadují vaření). Příkladem je uzený sýr a ořechy. Jak dlouho budete tento typ jídla udit studeným kouřem, závisí na tom, jak chcete, aby bylo zakouřené.
Je však třeba mít na paměti několik věcí. Při uzení potravinářského sýra se ujistěte, že se nerozpustí. Při uzení suchých potravin, jako jsou ořechy, byste je měli předem namočit, aby se kouř mohl vázat.
A tady to máte, 3 různé způsoby použití technologie Bradley's Cold Food Smoking! Určitě se podívejte na naše blog pro další tipy a triky o všem, co se kouří!
Šťastné kouření!