Top Differences Between an Offset Smoker vs Electric Food Smoker: Most Important Things To Consider Before Buying Yours

Hlavní rozdíly mezi an Ofsetový kuřák vs elektrický kuřák: Nejdůležitější věci, které je třeba zvážit před nákupem toho vašeho

Posted on: January 17, 2023



Kouření je jedním z nejoblíbenějších způsobů vaření, a když se dělá dobře, můžete vychutnat ochucené a jemné maso. Od nadýchat s desetiletími zkušeností s příležitostnými dvorci-se mohou lidé, kteří mají rádi kouřící maso, mohou dělat v mnoha případech.

Uzení je jedním z nejoblíbenějších způsobů vaření, a když se to udělá dobře, vychutnáte si chutné a jemné maso. Lidé, kteří rádi udí maso, to mohou dělat za různých okolností, od mistrů s desítkami let zkušeností až po příležitostná setkání na dvorku. Vše, na čem opravdu záleží, je, že je to dobře udělané a vy máte na ruce vynikající jídlo. Pokud hledáte udírnu, se kterou si uvaříte maso, je třeba předem zvážit několik věcí. Nákup vlastní udírny může být investicí, nejen finanční, ale z hlediska úsilí a času. Jak tedy poznáte, jaký druh kuřáka je pro vás ten pravý?

Dva z hlavních typů kuřáků na trhu jsou offsetové kuřáky a elektrické udírny potravin. Každý typ má své výhody a nevýhody, o kterých bude řeč níže. Pokud si nejste jisti, který kuřák si koupit, doufejme, že vám tento článek může trochu usnadnit rozhodování.

Regulace teploty

Teplota je při uzení masa nesmírně důležitým faktorem. Od množství kouře, které bude ovlivněno jídlem, až po jeho správné propečení, to vše může souviset s regulací teploty.

Elektrické udírny potravin jsou vybaveny termostaty a dalšími zařízeními schopnými regulovat teplotu uvnitř jednotky. Nejen, že vám umožní nastavit požadovanou teplotu a počkat na její dosažení, ale elektrické komponenty pracují na udržování stejné úrovně teploty během celého procesu vaření. To může pomoci zajistit, že vaše maso nebude přepečené nebo nedopečené. Většina elektrických kuřáků vám dává plnou kontrolu nad teplem a kouřem produkovaným jednotkou.

Offsetové udírny naopak termostaty nemají. Neposkytují proto regulaci teploty, protože bude záviset na hospodaření se dřevem, na kterém jste pracovali. Spoléhají na zkušenosti a znalosti o kouření a na praktické zapojení, aby zajistili, že jídlo vyjde správně. Průduchy na udírně musíte neustále přizpůsobovat, stejně jako stan podle množství hořícího dřeva, abyste udrželi ideální teplotu vaření. To může vyžadovat spoustu času a úsilí.

Zahřátí ofsetového udírny na požadovanou teplotu také trvá déle. Musíte plánovat dopředu a zohlednit to ve svých přípravách.

Správa dřeva

Jak pro elektrické udírny, tak pro offsetové udírny bude dřevo zdrojem kouře a zároveň bude zdrojem tepla pro offsetového kuřáka, ale ne pro elektrické udírny, jak bylo uvedeno výše. Zvládnutí podávat udírně dřevo, aby fungovalo, ukazuje největší rozdíl od těchto dvou typů, zvláště když se rozhodnete vařit dlouhé hodiny, jako je hrudí nebo vepřové maso.

Na ofsetových udírnách budete muset nařezat a uskladnit dřevo na vaření (nebo utratit o něco více, abyste si ho koupili tak, jak chcete), než rozdělat oheň a postarat se o to, abyste dosáhli správné teploty a požadované množství kouře, nezapomeňte sledovat, jak se mění, abyste nezničili vaši přípravu.

Elektrické udírny vykazují obrovskou výhodu, pokud jde o hospodaření se dřevem, protože budou fungovat pouze pro vytváření kouře a ne tepla. Můžete si tak užívat pohodlí automatických podavačů dřeva, nebo zvládnout méně návštěv u udírny kvůli doplňování paliva.

Přenosnost

Elektrické udírny jsou mnohem menší a lehčí než ofsetové kuřáky a lze je snadno přepravovat z jednoho místa na druhé. Díky tomu jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí mít kuřák snadno přemístitelný. Tím, že budete moci používat svůj kuřák doma a pak ho přinést ke kamarádovi na další zvláštní příležitost, je pravděpodobnější, že své peníze získáte, než když je stacionární.

Ofsetové kuřáky jsou velké, objemné a obtížně se s nimi pohybuje. Nejlépe se hodí pro ty, kteří mají spoustu místa pro umístění udírny na jednom místě, nebo můžeme vidět lidi, kteří potřebují čas a peníze navíc, aby ji postavili na přívěs, aby ji mohl převézt váš vůz. To je ideální pro ty, kteří milují uzení masa v soukromí svého domova a chtějí, aby byl uzenář součástí jejich dlouhodobé cesty za uzením.

Kapacita

Elektrické udírny potravin jsou k dispozici v různých velikostech a většina modelů vám umožňuje udit 30 až 100 liber masa najednou v závislosti na jejich přesné kapacitě. Už teď je to malá kapacita, jen potřebuje trochu plánování, pokud chcete vařit menší pokrmy pro stovky lidí (protože to zabírá místo ve stojanu. Nebo když chcete, aby se najednou vykouřily velké kusy jako plné prase).

Ofsetové udírny jsou mnohem větší a pojmou mnohem více masa než elektrické udírny. Obvykle mají kapacitu mezi 250 a 500 librami masa. To je ideální pro ty, kteří chtějí udit velké množství masa najednou.

Náklady

Elektrické udírny jsou obecně dražší než offsetové udírny (výjimkou by byly ty obrovské offsetové nebo ty postavené na přívěsech), ale také se mnohem snadněji udržují. Při zvažování elektrického kuřáka je důležité podívat se na analýzu nákladů a přínosů a zvážit také mnoho dalších faktorů.

Ofsetové udírny bývají levnější, protože neexistují žádné specifické termostaty nebo funkce automatické regulace teploty, které je třeba pravidelně vyměňovat nebo opravovat. Offsety však vyžadují častější čištění. Musíte také dávat pozor, aby z udírny neunikal kouř a teplo.

Snadnost použití

Elektrické udírny se velmi snadno používají, protože vše, co musíte udělat, je nastavit požadovanou teplotu a časovač a poté nechat udírnu dělat svou práci. Není potřeba neustále upravovat průduchy na udírně, abyste udrželi teplotu na konkrétní úrovni.

Offsetové kuřáky mohou být obtížnější a praktickější než elektrické kuřáky. Musíte neustále nastavovat průduchy, abyste udrželi správnou teplotu, a pak nemáte kontrolu nad konečným produktem, protože vše závisí na tom, jak dlouho maso uzení.

Kouřovost

Někteří lidé řeknou, že elektrické udírny produkují méně kouře než offsetové udírny, a to může souviset s množstvím dřeva, které můžete současně spálit (omezeno na elektrické než offsetové). To může být dobrá nebo špatná věc v závislosti na vašich preferencích, elektrické udírny by uvolnily dostatek kouře, aby narušily skvělou chuť, ale zároveň offset není tak vzduchotěsný a ztratíte spoustu produkovaného kouře. Pokud jste zkušený kuřák s jemnými znalostmi toho, jak ovládat kouř, offsetový kuřák by fungoval dobře, ale pokud nechcete hlídání dětí na dřevo a oheň, pravděpodobně budete preferovat elektrické možnosti.

Snadné čištění

Elektrické udírny se nejsnáze čistí. Interiér i exteriér stačí otřít vlhkým hadříkem. Žádné části udírny není třeba drhnout nebo čistit mýdlem a vodou. (někdy je vše, co potřebujete, zasunutí roštů do myčky)

Ofsetové udírny se čistí obtížněji než elektrické udírny. Vnitřek udírny je třeba vydrhnout mýdlem a vodou a před použitím je třeba všechny části zcela vysušit.

Tak který kuřák je pro vás ten pravý? Pokud hledáte udírnu, která se snadno používá a dokáže udržet nízké nebo vysoké teploty vaření, pak je elektrická udírna tou nejlepší volbou. Pokud jste zkušení kuřáci masa, kteří to zvládají, nebo hledáte něco, do čeho se vejde velké množství masa, pak je pro vás ofsetový uzenář pravděpodobně tou správnou volbou.

Chcete se dozvědět více o uzení potravin?

Podívejte se na naši bezplatnou e-knihu, kde se dozvíte vše, co potřebujete o typech dřeva k uzení, jak spárovat každý druh s vašimi recepty a další!

Ať už se rozhodnete koupit kterýkoli kuřák, nejprve si udělejte průzkum, abyste přesně věděli, co od něj očekávat. Další skvělé nápady najdete v našich článcích na našem webu Food Smoking Blog pro další tipy a triky.